Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Προσοχή στις ελιές! 6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις καρκίνο του δέρματος

Τι να προσέχετε!

Προσοχή στις ελιές! 6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις καρκίνο του δέρματος
HEALTH NEWS 20.07.2018 13:55

Τώρα το καλοκαίρι κάτι που πρέπει να προστατεύουμε ιδιαίτερα από τις έντονες ακτίνες του ήλιου είναι το δέρμα μας, καθώς η συχνή και διαρκής προβολή στον ήλιο μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία μας.

Σε γενικές γραμμές ενήμεροι για την φροντίδα του δέρματός μας, όμως κάτι που αμελούμε συχνά είναι η φροντίδα των κρεατοελιών. Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε και πώς θα καταλάβουμε ότι έχουμε μολυνθεί από καρκίνο του δέρματος; Το Youweekly.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τα πιο εμφανή συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Μεγάλη προσοχή: Τι δείχνει το μούδιασμα στα άκρα για την κατάσταση της υγεία σας;

Η ελιά σας είναι...ασύμμετρη

Τα καλοήθη (μη καρκινικά) μελανώματα τείνουν να είναι συμμετρικά. Εάν προσπαθήσετε να τοποθετήσετε έναν "φανταστικό" καθρέφτη σε μια γραμμή στη μέση της ελιάς, τότε θα πρέπει να είναι η ίδια και από τις δύο πλευρές. Εάν παρατηρήσετε έντονη ασυμμετρία, επικοινωνείστε γρήγορα με τον δερματολόγο σας.

Δείτε ακόμη: "Αισθάνομαι μια ελαφριά ακράτεια και είμαι μόλις 30 ετών! Τι μου συμβαίνει;" Ο γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά...

Η ελιά σας είναι διογκωμένη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αυξηθεί το μέγεθος της κρεατοελιάς, με κυριότερο να είναι μια υγιής καλοήθης ενδοδερμική μύτη, η οποία μπορεί να είναι γενετική, μακροχρόνια, μαλακή και μερικές φορές ασταθής στην αφή. Μπορεί να χάσει χρώμα ή να σκουραίνει με το πέρας των χρόνων. Αυτοί οι τύποι κρεατοελιών πρέπει να παρακολουθούνται για δραστική αλλαγή, αλλά γενικά δεν προκαλούν ανησυχία.

Ωστόσο, οι κρεατοελιές που αλλάζουν και αυξάνονται θα μπορούσαν να είναι ένδειξη για το μελάνωμα (όπως απεικονίζεται παραπάνω) και, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σε περίπτωση αλλαγής του μεγέθους, ζητήστε συμβουλές από ειδικό για τον καρκίνο του δέρματος.

Δείτε ακόμη: Δεν θα πιστέψετε τι μπορεί να κάνει αυτό το σημείο του αυτιού μας. Πιέστε το μια φορά και...

Η ελιά σας είναι μεγάλη

Κάποιες ελιές μπορεί να είναι μεγάλες λόγω του τύπου τους, για παράδειγμα, ενός σημείου από τη γέννηση που δεν τείνει να αλλάξει. Ωστόσο, ελιές λόγω του μεγέθους τους και της σκοτεινής τους χρωστικής, είναι υψηλότερος κίνδυνος για το μελάνωμα, επομένως παρακολουθείτε για οποιεσδήποτε αλλαγές.

Η ελιά έχει διάφορα χρώματα

Εάν η ελιά σας εμφανίζει διάφορα και περίεργα χρώματα όπως ροζ ή κόκκινο, επικοινωνείστε αμέσως με τον δερματολόγο σας.

Η ελιά έχει πολύ σκούρο/μαύρο χρώμα

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας, οι κρεατοελιές σας μπορεί να έχουν πιο σκούρο χρώμα. Εάν όλα τα κρεατοελιές σας είναι παρόμοιες τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Ωστόσο, εάν η ελιά έχει σκοτεινό και διαφορετικό χρώμα σε σχέση με άλλα, ή εάν έχει αλλάξει χρώμα και έγινε τώρα σκούρα, ζητήστε συμβουλές από ειδικό για το δέρμα.

Δείτε ακόμη: Μήπως το κάνεις και εσύ; Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι φοράνε φακούς επαφής!

Η ελιά διογκώνεται σταδιακά ή αλλάζει σχήμα

Οι κρεατοελιές μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής σας και μπορούν να γίνουν πιο σκούρες, ελαφρύτερες, μεγαλύτερες, εξασθενίζουν ή εξαφανίζονται εντελώς. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει ποτέ να είναι δραστικό ή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν συμβεί αυτό, ζητήστε συμβουλές από ειδικό για τον καρκίνο του δέρματος.

Share