Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Φέτος το καλοκαίρι πρόσεχε! Οι 6+1 παθήσεις που σε... γυροφέρνουν!

Από ποιες παθήσεις κινδυνεύεις φέτος το καλοκαίρι;

Φέτος το καλοκαίρι πρόσεχε! Οι 6+1 παθήσεις που σε... γυροφέρνουν!
HEALTH NEWS 09.08.2018 07:20

Νομίζεις ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλα είναι τέλεια και δεν κινδυνεύεις από τίποτα;

Κάνεις λάθος! Το Youweekly.gr σου παρουσιάζει τις 6+1 παθήσεις που πρέπει να προσέχεις να αποφύγεις φέτος το καλοκαίρι! Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Θες ολόλευκα δόντια; Απόκτησε τα με 5+1 φυσικούς τρόπους!

Πανάδες (Μέλασμα)

Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση των πανάδων μετά το καλοκαίρι που παρατηρούνται λόγω της επίδρασης του ήλιου. Άλλοι παράγοντες που έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή τους, είναι η κληρονομική ή γενετική προδιάθεση και η λήψη φαρμάκων. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική αλλοίωση που μοιάζει με μάσκα από καφέ κηλίδες. Οι πανάδες έχουν να κάνουν με την αισθητική αλλοίωση στην επιφάνεια του δέρματος, που εκδηλώνεται από την υπερβολική κατά τόπους συγκέντρωση της μελανίνης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σκούρων κηλίδων. Επιπρόσθετα, σχηματίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος , κυρίως στο πρόσωπο, στο μέτωπο, στο άνω χείλος και στα μάγουλα. Τα μελαχρινά άτομα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση της νόσου. Για την αποφυγή των πανάδων συνιστάται η χρήση αντηλιακής κρέμας.

Κηλίδες

Μια ακόμα δερματοπάθεια που παρατηρείται μετά το καλοκαίρι είναι οι κηλίδες. Οι κηλίδες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο σε πρόσωπο, μπούστο, χέρια και δεν βελτιώνονται το χειμώνα. Οι κηλίδες μπορεί να αντιμετωπιστούν με θεραπείες laser και πίλινγκ τριχλωροξεικού οξέως. Εφαρμόζουμε μια χημική ουσία και την αφήνουμε για λίγο μέχρι η επιδερμίδα να εμφανίσει μια λευκή απόχρωση. Η θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική και σπάνια μπορεί να προκληθεί κάποια υποτροπή. Μετά τη θεραπεία πρέπει να εφαρμόζονται ενυδατικές κρέμες οι οποίες περιέχουν ταλκ, ούτως ώστε να υποχωρεί γρήγορα η ερυθρότητα.

Δείτε ακόμη: Ουρολοίμωξη: Τα 7+1 tips που θα σε σώσουν!

Μολυσματικό κηρίο

Πρόκειται για μια λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Το μολυσματικό κηρίο κάνει την εμφάνισή του στο πρόσωπο και σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Εμφανίζεται με τη μορφή φυσαλίδας η οποία στη συνέχεια εξαπλώνεται και μετατρέπεται σε εφελκίδα στο χρώμα του μελιού. Η βλάβη μπορεί να είναι κόκκινη και να επιδεινωθεί με διαβρώσεις και φουσκάλες. Επίσης, χαρακτηριστική εκδήλωση της νόσου είναι ο κνησμός. Το μολυσματικό κηρίο θεραπεύεται επαρκώς με τοπική εφαρμογή αντισηπτικού και αντιβίωσης δυο με τρεις φορές την ημέρα για επτά με δέκα ημέρες. Είναι απαραίτητο να γίνεται καθημερινή και σωστή υγιεινή της περιοχής για να έχει η νόσος εμφανή αποτελέσματα. Σε περίπτωση επιδείνωσης δίνεται από το στόμα αντισταφυλοκοκκική αγωγή.

Μολυσματική Τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια δερματοπάθεια που εμφανίζεται μετά το καλοκαίρι και προκαλείται από τον ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και χαρακτηρίζεται από ομάδες ροδοχρόων βλατίδων με κεντρική εμβύθιση. Στη νόσο αυτή δεν αναφέρονται κάποια συμπτώματα και είναι καλοήθης. Συνήθως δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί κάποια θεραπεία διότι η μολυσματική τέρμινθος υποχωρεί αυτόματα. Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί θεραπεία μπορούμε να κάνουμε επιφανειακή ψύξη ή απόξεση ή να χρησιμοποιήσουμε ειδικό καυστικό διάλυμα για τη νόσο.

Δείτε ακόμη: Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Αποσύρεται από την αγορά γνωστή αλοιφή!

Μυρμηγκιές

Ακόμη μια σημαντική δερματοπάθεια που εμφανίζεται μετά το καλοκαίρι, είναι οι μυρμηγκιές που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εμφανίζονται κυρίως στα πέλματα και στις παλάμες . Είναι συνήθως ανώδυνες εκτός από αυτές των πελμάτων που ο ασθενής αισθάνεται ότι έχει πατήσει ξένο σώμα. Η θεραπευτική προσέγγιση της μυρμηγκιάς πραγματοποιείται με υγρό άζωτο που παγώνει την βλάβη με αποτέλεσμα αυτή να νεκρώνεται. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπισθεί με laser που γίνεται το ίδιο αλλά με θερμότητα, καθώς και με άλλα καυστικά μίγματα που προτείνει ο δερματολόγος για θεραπεία στο σπίτι.

Μυκητιάσεις

Οι ομάδες μυκήτων που προσβάλλουν τον άνθρωπο, είναι οι ανθρωπόφιλοι, οι ζωόφιλοι και οι γεώφιλοι ανάλογα με τον ξενιστή που μεσολαβεί ώστε να γίνει η μόλυνση. Οι μυκητιάσεις εκδηλώνονται με έντονο κνησμό. Για τη θεραπεία τους συνταγογραφούνται αντιμυκητιασικά τοπικά και από το στόμα σε συνδυασμό με αντισηπτικά σαπούνια. Επιπρόσθετα οι μύκητες μπορούν να εμφανιστούν και στα νύχια προκαλώντας αλλαγή στο χρώμα και στο σχήμα αυτών.

Share