Φακοί επαφής: Τα 5+1 λάθη που πρέπει να αποφύγεις!

Τι λάθος κάνεις όταν φοράς τους φακούς επαφής;

Φακοί επαφής: Τα 5+1 λάθη που πρέπει να αποφύγεις!

Φοράς φακούς επαφής; Τότε θα ξέρεις τι πρέπει να αποφύγεις!

Εάν όχι, τo Youweekly.gr σου παρουσιάζει τα 6 συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν τους φοράμε! Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Αυτές είναι οι 6+1 τροφές με τις πιο δυνατές αντικαρκινικές ιδιότητες!

1.Αφήνουμε το νερό της βρύσης να έρθει σε επαφή με τους φακούς

Μπορεί να μοιάζει ακίνδυνο, όμως το νερό απορροφάται από τους φακούς επαφής και τους καταστρέφει. Το νερό περιέχει μικροοργανισμούς και αλλοιώνει το φακό. Το αποτέλεσμα είναι να μην εφαρμόζει καλά και να τραυματίζει τον κερατοειδή. Κατ’ επέκταση , οι μικροοργανισμοί μπορεί να εισέλθουν στο μάτι και να προκαλέσουν μόλυνση. Για το λόγο αυτό, είναι απαγορευτικό να κάνουμε μπάνιο ή να κολυμπάμε με τους φακούς και να χρησιμοποιούμε νερό για τον καθαρισμό των φακών.

2. Χρησιμοποιούμε το σάλιο όταν μας ενοχλούν οι φακοί

Κακή, πολύ κακή ιδέα… Όπως το νερό, έτσι και το σάλιο περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν οι φακοί μάς ενοχλούν και δεν έχουμε μαζί μας την ειδική θήκη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους πετάξουμε. Θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, έχοντας μαζί μας τα γυαλιά. Μια άλλη λύση είναι ο ορός (φυσικά δάκρυα), καθώς μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά το μάτι.

3. Δεν αλλάζουμε συχνά το διάλυμα καθαρισμού

Το διάλυμα περιέχει σκόνη και βακτήρια από το βρώμικο φακό. Όταν το χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά, οι φακοί δεν καθαρίζουν ποτέ. Εάν υπάρχει μικροτραυματισμός στον αμφιβληστροειδή, όλα τα μικρόβια εισέρχονται στο μάτι. Θα πρέπει να αλλάζουμε το διάλυμα κάθε φορά που τοποθετούμε τους φακούς στη θήκη. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να χρησιμοποιούμε φακούς μίας χρήσης.

Δείτε ακόμη: Έγκυος και αεροπλάνο: Τι πρέπει να προσέξεις στο ταξίδι σου!

4. Χρησιμοποιούμε την ίδια θήκη για πολύ καιρό

Η θήκη, όπως και ο φακός, συγκρατεί σκόνη και παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι οφθαλμίατροι συνιστούν να μη χρησιμοποιούμε την ίδια θήκη για περισσότερο από τρεις μήνες.

5. Πλένουμε τη θήκη με νερό και δεν την αφήνουμε να στεγνώσει

Για να κρατήσουμε τη θήκη των φακών καθαρή, πρέπει να την πλένουμε με το ειδικό διάλυμα και όχι με νερό. Πρέπει μετά να τη σκουπίζουμε καλά με μια καθαρή πετσέτα και να την αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς πριν την κλείσουμε.

Δείτε ακόμη: Υπεριώδης ακτινοβολία: Μάθε γιατί γερνάει το δέρμα σου...

6. Φοράμε μηνιαίους φακούς για 30 μέρες, σε περίοδο 6 μηνών

Πολλά άτομα φοράνε τους φακούς σε ειδικές περιστάσεις και όχι καθημερινά. Αυτό δε σημαίνει ότι ένας μηνιαίος φακός έχει διάρκεια ζωής 30 μέρες χρήσης. Πρέπει να καθορίζουμε πότε να πετάξουμε τους φακούς με βάση πότε ανοίξαμε τη συσκευασία και όχι πόσο συχνά τους φοράμε.