Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Καρκίνος του στοματοφάρυγγα: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι τρόποι πρόληψης!

Μεγάλη προσοχή!

Καρκίνος του στοματοφάρυγγα: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι τρόποι πρόληψης!
HEALTH NEWS 13.03.2019 13:59

Ο καρκίνος αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα και τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.

Συνήθως προσβάλλει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Μεταξύ των άλλων περιοχών του σώματός μας αναπτύσσεται και στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου (5% όλων των καρκίνων). Οι άντρες προσβάλλονται κατά 3-4 φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Διαβάστε παρακάτω...

Η εκδήλωση συσχετιζόταν παλαιότερα κυρίως με το κάπνισμα και το αλκοόλ. Τα δεδομένα αυτά έχουν αλλάξει. Σήμερα πλέον οι λοιμώξεις από τον ιό HPV, με τα επιθετικά καρκινογόνα στελέχη του, ευθύνονται κυρίως για την ανάπτυξη των καρκινωμάτων αυτών. Η μετάδοση γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο HPV είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν των γεννητικών οργάνων, με τη στοματική επαφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της καρκινογόνου δράσης του και στον ανδρικό πληθυσμό. Πρόκειται κυρίως για νεότερους ασθενείς και μη καπνιστές. Ευθύνεται δε για το 80%-90% των καρκινωμάτων του στόματος (γλώσσα, αμυγδαλή) και για το 30% των καρκινωμάτων του φάρυγγα και του λάρυγγα. Επομένως ο πολύ μολυσματικός HPV δεν είναι μόνο γένους θηλυκού. Το 80% του σεξουαλικά δραστήριου πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με τον ιό σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Η μόλυνση από τον HPV υποχωρεί στις περισσότερες περιπτώσεις με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς να προκαλέσει βλάβη. Ενα μικρό ποσοστό, 5% περίπου, καταλήγει σε εμμένουσα μόλυνση, η οποία οδηγεί στον καρκίνο. Ο ιός παραμένει για χρόνια ανενεργός. Οι τύποι του HPV που ανιχνεύονται στη στοματική κοιλότητα είναι σχεδόν όλοι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι και έτσι το στοματικό σεξ θεωρείται ο κύριος τρόπος μόλυνσης. Εκτός από την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα και το λάρυγγα, ενοχοποιούνται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και του πέους. Εως το 2000, ποσοστό της τάξης του 17% των καρκίνων στις αμυγδαλές αποδιδόταν στον HPV. Μετά το 2000 και ως το 2007, το ποσοστό αυτό «εκτοξεύτηκε» στο 50%, ενώ σήμερα ανέρχεται στο 80%-90%. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης HPV στο στόμα ή στον φάρυγγα είναι «ο αριθμός των συντρόφων στους οποίους ένας άνθρωπος έχει κάνει στοματικό σεξ». Το ένα τρίτο των ατόμων με καρκίνο του λάρυγγα είναι μολυσμένοι από κάποιον τύπο του ιού HPV (35% των πασχόντων), σύμφωνα με το Journal of Clinical Oncology. Οι ασθενείς αυτοί έχουν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο συγκριτικά με άτομα των οποίων η νόσος είχε άλλα αίτια, όπως η κατάχρηση αλκοόλ ή καπνού (όπου δεν ανιχνεύεται ο ιός). Αρα η νόσος αυτή χαρακτηρίζεται από μια ηπιότερη κακοήθεια.

Συμπτώματα

Τα καρκινώματα του στοματοφάρυγγα είναι αρχικά ασυμπτωματικά, κατόπιν όμως εκδηλώνονται με δυσκαταποσία, αίσθηση ξένου σώματος, δυσφαγία, αντανακλαστική ωταλγία, ομιλία ζεστής πατάτας, αιμορραγία, δυσκινησία γλώσσας, έντονη κακοσμία, τρισμό και διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων. Τα δε καρκινώματα του λάρυγγα εκδηλώνονται μεταξύ άλλων με βράγχος φωνής, δύσπνοια, αιμόπτυση, δυσκαταποσία, όπως επίσης με διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων, οι ασθενείς καταφεύγουν καθυστερημένα στον γιατρό. Μια έγκαιρη διάγνωση αυξάνει της πιθανότητες θεραπείας και ίασης του ασθενούς. Η διάγνωση τίθεται από την προσεκτική και καλή λήψη του ιστορικού, τη φυσική εξέταση του ασθενούς, τον ενδοσκοπικό έλεγχο και την απεικόνιση του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα (αξονική/μαγνητική τομογραφία) και τη λήψη βιοψίας. Η αντιμετώπιση - θεραπεία εξαρτάται από την έκταση (το στάδιο) του καρκίνου, την εντόπιση της βλάβης και τον ιστολογικό τύπο. Σκοπός της όποιας θεραπείας είναι να διατηρηθεί κατά το δυνατόν το προσβληθέν όργανο, καθώς και η λειτουργία του (κατάποση, ομιλία και αναπνοή).


Πέντε πράγματα που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου που προκαλείται από τον ιό HPV:
* Εμβολιασμός
* Τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου ή HPV - DNA test
* Διακοπή καπνίσματος
* Χρήση προφυλακτικού
* Σταθερός σύντροφος
* Ισορροπημένη διατροφή - ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Share