Τι είναι η ψωρίαση που πολεμά η Κιμ Καρντάσιαν; Τα σημάδια για να την αναγνωρίσετε!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ύπουλη ασθένεια!

Τι είναι η ψωρίαση που πολεμά η Κιμ Καρντάσιαν; Τα σημάδια για να την αναγνωρίσετε!

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες της πασίγνωστης celebrity η οποία αποκάλυψε ότι πάσχει από ψωρίαση!


Η ίδια μάλιστα, αναζητάει βοήθεια μέσω των social media, για το πρόβλημα που την ταλαιπωρεί! Διαβάστε παρακάτω...

Έτσι λοιπόν, το πρωί της Κυριακής η Κιμ Καρντάσιαν, μας έδειξε το πρόσωπό της δίχως ίχνος μακιγιάζ με τα σημάδια της ψωρίασης να έχουν διπλασιαστεί στο πρόσωπό της. Δείτε την σχετική φωτογραφία:

H Kim Kardashian με τα σημάδια από την ψωρίαση

Τι είναι η ψωρίαση και πώς αντιμετωπίζεται

Η ψωρίαση είναι μια «παρεξηγημένη» πάθηση για την οποία εαν δεν γνωρίζουμε πολλά μπορεί και να μας τρομάξει. Στη χώρα μας, η ψωρίαση επηρεάζει την καθημερινότητα 300,000 περίπου ανθρώπων. Το 15% αφορά παιδιά και νέους κάτω των 20 ετών.

Η ψωρίαση στην ουσία είναι μια δερματική νόσος που χωρίζεται σε διάφορες βαθμίδες και θεωρείται χρόνια φλεγμονή. Οι μορφές που εμφανίζεται είναι τρεις: ήπια, μέτρια, σοβαρή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία στο γιατί εμφανίζεται σε κάποια δέρματα και σε κάποια άλλα όχι, θεωρείται ωστόσο κληρονομικό και αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο δεν είναι μεταδοτικό. Επιστημονικά άρθρα υποστηρίζουν ότι προκαλείται από συμμετρικές ερυθηματώδεις πλάκες, καλυπτόμενες από αργυρόχρωμα λέπια, επηρεάζοντας τόσο το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο και την επιδερμίδα μας.

Όταν η ψωρίαση αυξάνεται ή «απλώνεται» στο δέρμα, τότε παρατηρείται αυτό που αποκαλούμε «έξαρση». Σε αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργείται στην επιδερμίδα μια ξερή και σκληρή στρώση. Τα πιο συνηθισμένα σημεία στα οποία μπορεί να εμφανιστεί είναι τα νύχια, οι αγκώνες, τα γόνατα και η πλάτη. Σε ποιο προχωρημένο στάδιο, η ψωρίαση εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στους γλουτούς, τα πέλματα και τις παλάμες. Στα τελευταία στάδια, μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, έντονη φαγούρα και αίσθηση καψίματος.

Η πάθηση αυτή, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ασθενή και την καθημερινότητά του, σε διαπροσωπικό και προσωπικό επίπεδο. Πολύ συχνά έχουν υπάρξει γεγονότα όπου ο εκάστοτε ασθενής ψάχνει μια λύση στο πρόβλημά του, με αποτέλεσμα να αναλώνει αρκετό προσωπικό χρόνο σε θεραπείες, να θέτει φραγμούς στη καθημερινή και κοινωνική του ζωή, στη διασκέδαση, τις διακοπές και τον αθλητισμό. Για παράδειγμα, ένας ασθενής στην παραλία ή στην προπόνηση, μπορεί να χρειαστεί να «φανερώσει» τα σημεία του δέρματος που έχουν ψωρίαση, και να νομίζει ότι το θέαμα παρεξηγείται από τους υπόλοιπους. Είναι πολύ λογικό, αυτό να τον κάνει να νιώσει λίγο περίεργα, ακόμη και ντροπή.

Πως αντιμετωπίζεται

Η ψωρίαση είναι κυρίως αυτοάνοση πάθηση, την οποία ο οργανισμός εμφανίζει και αποβάλλει μόνος του. Σίγουρα όμως υπάρχουν τρόποι θεραπείας, αντιμετώπισης, πρόληψης και προϊόντα φροντίδας που βοηθούν στη διατήρηση μιας «υγιούς» επιδερμίδας.

Εκτός από τις φαρμακευτικές αγωγές, υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα καθημερινής φροντίδας που βοηθούν στη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ψωρίασης και παράλληλα είναι «καλής αποδοχής» καθώς διαθέτουν ευχάριστη υφή, είναι άοσμα, δεν αφήνουν σημάδια στο δέρμα και δεν λεκιάζουν τα ρούχα. Ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, απομακρύνουν τα ψωριασικά φολίδια (τα «λέπια» που αναφέρονται παραπάνω) και ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων (δηλαδή να μην δημιουργούνται πλάκες) προστατεύοντας και ενισχύοντας το δερματικό φραγμό.

Το αποτέλεσμα

Η πρόληψη και η ενυδάτωση βοηθούν στη διατήρηση υγιούς και όμορφης επιδερμίδας, η πιο σημαντική ωστόσο «θεραπεία», είναι η θετική ψυχολογία και στάση ζωής του ασθενούς που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης.