Μεγάλη προσοχή: Αυτά είναι τα δύο φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ανακοπή καρδιάς!

Σας αφορά όλους!

Μεγάλη προσοχή: Αυτά είναι τα δύο φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ανακοπή καρδιάς!

Δύο διυδροπυριδίνες που συνταγογραφούνται ευρέως κατά της υπέρτασης και της στηθάγχης, σχετίζονται με την καρδιακή ανακοπή όταν αυτή συμβαίνει εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Δύο φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται κατά της υπέρτασης και της στηθάγχης τελικά φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής (ESCAPE-NET), στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (17-19 Μαρτίου) στη Λισαβόνα. Διαβάστε παρακάτω...

Η αιφνίδια ανακοπή καρδιάς προκαλεί περίπου τους μισούς καρδιακούς θανάτους στην Ευρώπη και έναν στους πέντε θανάτους από φυσικά αίτια. Κατά την ανακοπή η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα, αφού έχει προηγηθεί αρρυθμία που δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Το ESCAPE-NET μελετά τα αίτια των καρδιακών αρρυθμιών με στόχο την πρόληψη τους.

Ο Δρ. Hanno Tan, επικεφαλής του Δικτύου, καρδιολόγος στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης επεσήμανε ότι «θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή και να επαληθευθούν πριν αποφασιστεί η λήψη μέτρων από γιατρούς και ασθενείς».

Η έρευνα εξέτασε αν η νιφεδιπίνη και η αμλοδιπίνη, δύο διυδροπυριδίνες που συνταγογραφούνται ευρέως κατά της υπέρτασης και της στηθάγχης, σχετίζονται με την καρδιακή ανακοπή όταν αυτή συμβαίνει εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Οι δόσεις της νιφεδιπίνης που συνήθως χορηγούνται είναι των 30 mg και 60 mg και της αμλοδιπίνης των 5 mg και 10 mg. Κατά τη συνήθη ιατρική πρακτική, χορηγείται αρχικά η χαμηλότερη δόση και έπειτα η υψηλότερη, αν δεν ρυθμίζονται επαρκώς η αρτηριακή πίεση του αίματος ή δεν αντιμετωπίζεται η στηθάγχη, αντιστοίχως.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το αρχείο μελετών Dutch Amsterdam Resuscitation Studies (ARREST, 2005-2011) και τα επαλήθευσαν με το αρχείο Danish Cardiac Arrest Registry (DANCAR, 2001-2014). Και τα δύο αυτά αρχεία είναι μέλη του δικτύου (ESCAPE-NET).

Στις μελέτες είχαν συμπεριληφθεί ασθενείς με εξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή λόγω κοιλιακής μαρμαρυγής/ταχυκαρδίας, συν έως πέντε άτομα με ίδιο προφίλ και ηλικία, ανά ασθενή. Τα άτομα της ομάδας ελέγχου ήταν από το δίκτυο Dutch PHARMO Database Network και τον γενικό πληθυσμό της Δανίας. Συνολικά επρόκειτο για 2.503 ασθενείς και 10.543 άτομα ελέγχου στη μελέτη ARREST και 8.101 ασθενείς και 40.505 στην DANCAR.

Η υψηλή δόση νιφεδιπίνης (>60 mg/ημέρα) αλλά όχι η χαμηλή (<60 mg/ημέρα) σχετίστηκε άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εξω-νοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής συγκριτικά με τη μη χρήση διυδροπυριδίνων, με αναλογία κινδύνου 1,5 στη μελέτη ARREST και 2,0 στη DANCAR. Η υψηλής δοσολογίας νιφεδιπίνη επίσης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εξω-νοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής συγκριτικά με την αμλοδιπίνη ανεξαρτήτου δοσολογίας, με αναλογία κινδύνου 2,3 και 2,2 στα μητρώα ARREST και DANCAR, αντίστοιχα. Η αμλοδιπίνη δεν σχετίστηκε με ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα παραπάνω αποτελέσματα επαληθεύθηκαν και σε πειράματα που έγιναν σε ανθρώπινα καρδιακά κύτταρα.

Οι διυδροπυριδίνες μπλοκάρουν τους διαύλους ασβεστίου τύπου L. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι στις δόσεις που μελετήθηκαν, και οι δύο δραστικές ουσίες μπλόκαραν τους διαύλους ιόντων, άρα μείωναν τη δράση των καρδιακών κυττάρων. Η μικρότερη δυναμική δράσης των καρδιακών κυττάρων διευκολύνει την εκδήλωση θανατηφόρων αρρυθμιών που προκαλούν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Η υψηλή δόση νιφεδιπίνης (60 mg) προκάλεσε μεγαλύτερη μείωση του δυναμικού δράσης από ότι η υψηλή δόση αμλοδιπίνης (10 mg).

Τα παραπάνω στοιχεία προκάλεσαν έκπληξη στους επιστήμονες δεδομένου ότι, νιφεδιπίνη και αμλοδιπίνη συνταγογραφούνται χρόνια σε χιλιάδες ασθενείς. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η εξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή είναι δύσκολο να μελετηθεί λόγω της ταχείας εξέλιξής της και χρειάζεται εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων.

Τι είναι η ψωρίαση που πολεμά η Κιμ Καρντάσιαν; Τα σημάδια για να την αναγνωρίσετε!

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες της πασίγνωστης celebrity η οποία αποκάλυψε ότι πάσχει από ψωρίαση!


Η ίδια μάλιστα, αναζητάει βοήθεια μέσω των social media, για το πρόβλημα που την ταλαιπωρεί!

Έτσι λοιπόν, το πρωί της Κυριακής η Κιμ Καρντάσιαν, μας έδειξε το πρόσωπό της δίχως ίχνος μακιγιάζ με τα σημάδια της ψωρίασης να έχουν διπλασιαστεί στο πρόσωπό της. Δείτε την σχετική φωτογραφία:

H Kim Kardashian με τα σημάδια από την ψωρίαση

Τι είναι η ψωρίαση και πώς αντιμετωπίζεται

Η ψωρίαση είναι μια «παρεξηγημένη» πάθηση για την οποία εαν δεν γνωρίζουμε πολλά μπορεί και να μας τρομάξει. Στη χώρα μας, η ψωρίαση επηρεάζει την καθημερινότητα 300,000 περίπου ανθρώπων. Το 15% αφορά παιδιά και νέους κάτω των 20 ετών.

Η ψωρίαση στην ουσία είναι μια δερματική νόσος που χωρίζεται σε διάφορες βαθμίδες και θεωρείται χρόνια φλεγμονή. Οι μορφές που εμφανίζεται είναι τρεις: ήπια, μέτρια, σοβαρή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία στο γιατί εμφανίζεται σε κάποια δέρματα και σε κάποια άλλα όχι, θεωρείται ωστόσο κληρονομικό και αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο δεν είναι μεταδοτικό. Επιστημονικά άρθρα υποστηρίζουν ότι προκαλείται από συμμετρικές ερυθηματώδεις πλάκες, καλυπτόμενες από αργυρόχρωμα λέπια, επηρεάζοντας τόσο το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο και την επιδερμίδα μας.

Όταν η ψωρίαση αυξάνεται ή «απλώνεται» στο δέρμα, τότε παρατηρείται αυτό που αποκαλούμε «έξαρση». Σε αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργείται στην επιδερμίδα μια ξερή και σκληρή στρώση. Τα πιο συνηθισμένα σημεία στα οποία μπορεί να εμφανιστεί είναι τα νύχια, οι αγκώνες, τα γόνατα και η πλάτη. Σε ποιο προχωρημένο στάδιο, η ψωρίαση εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στους γλουτούς, τα πέλματα και τις παλάμες. Στα τελευταία στάδια, μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, έντονη φαγούρα και αίσθηση καψίματος.

Η πάθηση αυτή, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ασθενή και την καθημερινότητά του, σε διαπροσωπικό και προσωπικό επίπεδο. Πολύ συχνά έχουν υπάρξει γεγονότα όπου ο εκάστοτε ασθενής ψάχνει μια λύση στο πρόβλημά του, με αποτέλεσμα να αναλώνει αρκετό προσωπικό χρόνο σε θεραπείες, να θέτει φραγμούς στη καθημερινή και κοινωνική του ζωή, στη διασκέδαση, τις διακοπές και τον αθλητισμό. Για παράδειγμα, ένας ασθενής στην παραλία ή στην προπόνηση, μπορεί να χρειαστεί να «φανερώσει» τα σημεία του δέρματος που έχουν ψωρίαση, και να νομίζει ότι το θέαμα παρεξηγείται από τους υπόλοιπους. Είναι πολύ λογικό, αυτό να τον κάνει να νιώσει λίγο περίεργα, ακόμη και ντροπή.

Πως αντιμετωπίζεται

Η ψωρίαση είναι κυρίως αυτοάνοση πάθηση, την οποία ο οργανισμός εμφανίζει και αποβάλλει μόνος του. Σίγουρα όμως υπάρχουν τρόποι θεραπείας, αντιμετώπισης, πρόληψης και προϊόντα φροντίδας που βοηθούν στη διατήρηση μιας «υγιούς» επιδερμίδας.

Εκτός από τις φαρμακευτικές αγωγές, υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα καθημερινής φροντίδας που βοηθούν στη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ψωρίασης και παράλληλα είναι «καλής αποδοχής» καθώς διαθέτουν ευχάριστη υφή, είναι άοσμα, δεν αφήνουν σημάδια στο δέρμα και δεν λεκιάζουν τα ρούχα. Ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, απομακρύνουν τα ψωριασικά φολίδια (τα «λέπια» που αναφέρονται παραπάνω) και ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων (δηλαδή να μην δημιουργούνται πλάκες) προστατεύοντας και ενισχύοντας το δερματικό φραγμό.

Το αποτέλεσμα

Η πρόληψη και η ενυδάτωση βοηθούν στη διατήρηση υγιούς και όμορφης επιδερμίδας, η πιο σημαντική ωστόσο «θεραπεία», είναι η θετική ψυχολογία και στάση ζωής του ασθενούς που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης.