5+1 τροφές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα και την δυσπεψία!

Αντιμετωπίστε τα με φυσικό τρόπο!

5+1 τροφές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα και την δυσπεψία!

Τροφές και συμβουλές που... ανακουφίζουν από το φούσκωμα!

Φουσκώματα και δυσπεψία είναι άμεσα αποτελέσματα μετά από ένα τραπέζι. Ξέρατε πως υπάρχουν κόλπα και τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε; Διαβάστε παρακάτω...

Στραφείτε προς τα βότανα


Υπάρχουν βότανα που βοηθούν σημαντικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε περίπτωση τυμπανισμού από το φαγητό, καλό κάνει το κάρδαμο και η μέντα που μπορούν να μειώσουν την έντασή του και να μας χαρίσουν ανακούφιση, ενώ γενικά τα πικρά βότανα βοηθούν πολύ σε περιπτώσεις αερίων. Δοκιμάστε να φτιάξετε αφέψημα με πικραλίδα, τόσο με τις ρίζες όσο και με τα φύλλα της, η οποία βοηθά πολύ στη διαδικασία της πέψης και να το καταναλώνετε πριν το φαγητό. Ο μάραθος μειώνει τους σπασμούς του γαστρεντερικού που δημιουργούνται μετά το φαγητό και μπορεί να αποτρέψει τα αέρια και το φούσκωμα έπειτα από ένα βαρύ γεύμα, ενώ η σπειραία ή φιλιπέντουλα είναι ακόμη ένα σημαντικό βότανο που δρα ως μαλακτικό στομάχου κι αν η υπερκατανάλωση φαγητού σάς προκαλεί καούρες, βοηθά κι εκεί. Τέλος, μπορείτε να στραφείτε στην κλασική λύση χαμομηλιού ή φασκόμηλου, που χαλαρώνουν την ένταση και βοηθούν στη δυσπεψία, αλλά και στο δεντρολίβανο.

Πιείτε λίγο νερό με λεμόνι
Το νερό έχει σημαντική δράση σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς η ενυδάτωση βοηθά να διώξουμε το υπερβάλλον νάτριο από τον οργανισμό, ώστε να απαλλαχτούμε από το φούσκωμα. Το λεμόνι βοηθά το πεπτικό και άρα δρα κι αυτό κατά του φουσκώματος, που σημαίνει ότι ο συνδυασμός των δύο είναι ευεργετικός.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι που είναι πλούσιο σε προβιοτικά συμβάλλει στην υγεία του εντέρου εν γένει και εν προκειμένω βοηθά το γαστρεντερικό να δουλέψει πιο ήπια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανθείτε λιγότερα αέρια και φούσκωμα. Μια πολύ καλή επιλογή είναι και το κεφίρ, αλλά θα πρέπει να εντάξετε τα προβιοτικά καθημερινά στη διατροφή σας για να σας βοηθήσουν.

Μήλο
Αποτελεί πιο πολύ μέσο πρόληψης, αφού σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έχει βρεθεί ότι ένα μήλο πριν το γεύμα μπορεί να βοηθήσει να φάμε λιγότερο στη συνέχεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφών και το φούσκωμα και ο βασικός λόγος είναι οι φυτικές ίνες του που φέρνουν κορεσμό και μας βοηθούν και στην υγεία του εντέρου, αλλά και στην καλύτερη διαχείριση της πείνας και του φαγητού που καταναλώνουμε.

Ακτινίδιο
Μπορεί να είναι διάσημο για τη βιταμίνη C του, αλλά το ακτινίδιο είναι ιδανικό όσον αφορά το πεπτικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, βοηθά στη μείωση της επίδρασης του νατρίου, το οποίο κατακρατά νερό στο σώμα, ενώ μικρή μελέτη της Σχολής Επιστημών Υγείας και Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταϊπέι έχει δείξει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ανανάς
Μπορεί να μη βρίσκεται συχνά στην κουζίνα μας, αλλά το τροπικό αυτό φρούτο αποτελεί τη μοναδική πηγή στη φύση του ενζύμου βρομελαΐνη. Το ένζυμο αυτό χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και τη μείωση της φλεγμονής, που σημαίνει ότι έχετε μια δροσερή και γλυκιά επιλογή για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα.

Πώς να αποφύγετε τη δυσφορία της κραιπάλης

Αν θέλετε να προλάβετε το κακό της δυσπεψίας και του φουσκώματος, τότε:
-Αποφύγετε να μείνετε νηστικοί όλη μέρα, για να καταναλώσετε ένα μεγάλο γιορτινό γεύμα. Προτιμήστε να έχετε καταναλώσει σωστά τα γεύματά σας σε κανονικές ποσότητες, ώστε να μην έχετε έντονο αίσθημα πείνας που οδηγεί στην υπερβολή.
-Τρώτε αργά το φαγητό σας στο εορταστικό τραπέζι, ώστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να αντιληφθεί το αίσθημα του κορεσμού και να σταματήσει πριν φτάσει στην υπερκατανάλωση.
-Προτιμήστε να μείνετε μακριά από τροφές που ξέρετε ότι σας προκαλούν δυσπεψία και γενικότερα από τηγανητά, λιπαρά και καυτερά τρόφιμα, όπως και από γλυκά πλούσια σε λιπαρά.
-Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.


ΠΗΓΗ: TV24