Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Νικήστε το Αλτσχάιμερ με σωστή διατροφή!

Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Νικήστε το Αλτσχάιμερ με σωστή διατροφή!
HEALTH NEWS 19.03.2019 15:54

Όπως έχουν αποδείξει αρκετές έρευνες μέχρι τώρα, μπορείτε να μειώστε τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ αλλάζοντας απλά τις διατροφικές σας συνήθειες.

Η καλή διατροφή έτσι και αλλιώς οδηγεί και σε καλή στοματική υγεία. Και αυτό είναι σημαντικό καθώς η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα επιταχύνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω βιολογικών μηχανισμών που συνδέονται με τη φλεγμονή. Διαβάστε παρακάτω...

Από την άλλη, η κακή διατροφή οδηγεί από μόνη της σε χρόνια φλεγμονή, καθώς και σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί επίσης να σχετίζεται με την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Και όμως... υπάρχει μια συγκεκριμένη διατροφή που μπορείτε να ακολουθήσετε και να καθυστερήσετε τα σημάδια της νόσου. Ας δούμε ποιες τροφές βοηθούν σημαντικά:

Νικήστε το Αλτσχάιμερ με σωστή διατροφή

Σπανάκι:

Είναι γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Μόλις μισό φλιτζάνι σπανάκι (σοταρισμένο ή βρασμένο) περιέχει 131 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος. Επιπλέον, μελέτη που έγινε στη Γαλλία διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Εάν δεν σας αρέσει το σπανάκι, δοκιμάστε τα λαχανάκια Βρυξελλών ή το αβοκάντο.

Σολομός:

Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β12. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι καθοριστική για τη μείωση του κινδύνου νοητικής εξασθένησης και συγκεκριμένα του Αλτσχάιμερ. Ενα συστατικό αυτής της δίαιτας που μπορεί να συμβάλλει στον μειωμένο κίνδυνο είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή τέτοιων λιπαρών, ενώ παράλληλα είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12, η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση: Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τουρσί, το κεφίρ, το kimchi, το γιαούρτι, το tofu κ.λπ., βοηθούν στην αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να βηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ, αλλά και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και κάποιους βιοδείκτες του στρες που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Share