Νιώθετε τις δυνάμεις σας, να σας εγκαταλείπουν; Οι 16 τροφές που θα κάνουν τον εγκέφαλό σας, τούρμπο!

Θα σας κάνουν μηχανές παραγωγικότητας!

Νιώθετε τις δυνάμεις σας, να σας εγκαταλείπουν; Οι 16 τροφές που θα κάνουν τον εγκέφαλό σας, τούρμπο!

Τα συστατικά των τροφίμων διεισδύουν στο αίμα και φτάνουν στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας αναπόφευκτα τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε, εστιάζουμε και εργαζόμαστε. Ο εγκέφαλος είναι κυριολεκτικά ό,τι τρώμε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι απολύτως εφικτό να αυξήσει κανείς την «ισχύ» του εγκεφάλου του, καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές. Διαβάστε παρακάτω...

Η τροφή λειτουργεί σαν φαρμακευτικό σκεύασμα που επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου, αναφέρει ομάδα ερευνητών νευροχειρουργών και φυσιολόγων από το πανεπιστήμιο του UCLA.

Η δίαιτα, η άσκηση και ο ύπνος επηρεάζουν αμεσότατα την αντιληπτική μας ικανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η σωστή εξισορρόπηση των τριών αυτών παραγόντων μπορεί να καταστήσει περισσότερο βιώσιμες τις γνωστικές ικανότητες του ατόμου, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από βλάβες και γήρας.

Σύμφωνα με λίστα του Psychology Today, αυτά είναι τα τρόφιμα που μπορούν να μετατρέψουν τον εγκέφαλό σας σε πραγματική μηχανή παραγωγικότητας:

-Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τη μνήμη και το συντονισμό των κινήσεων.


-Καταναλωνόμενα με καρύδια ή αβοκάντο, τα μούρα αυξάνουν την ελαστικότητα των μεμβρανών της μνήμης.

-Οι μπανάνες εξασφαλίζουν την απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης την οποία χρειάζεται ο εγκέφαλος.

-Τα αυγά περιέχουν χολίνη που βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα αντίδρασης.

-Ο σολομός περιέχει λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, σίδηρο και βιταμίνη Β που βελτιώνει τη μνήμη, τη σκέψη και την προσοχή.

-Η μελιτζάνα βελτιώνει την επικοινωνία ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα.

-Η καφεΐνη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνει επίσης τη μνήμη.

-Η μαύρη σοκολάτα βελτιστοποιεί την παραγωγή ενδορφινών.

-Το πράσινο τσάι θωρακίζει το νευρικό σύστημα.

-Το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες και προβιοτικά που βοηθούν το πεπτικό σύστημα.

-Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενισχύουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και το γνωστικό έλεγχο.

-Τα καρότα ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου του εγκεφάλου και εξασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του.

-Το κόκκινο κρασί ενισχύει τη βραχεία μνήμη και το κινησιακό σύστημα.

-Το σκούρο ρύζι επίσης ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου.

-Το ζεστό κακάο προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξείδωση.

-Το σκόρδο έχει αντιβακτηριδιακή δράση και αποτρέπει κρυώματα και μολύνσεις.

iefimerida.gr

Νικήστε το Αλτσχάιμερ με σωστή διατροφή!

Όπως έχουν αποδείξει αρκετές έρευνες μέχρι τώρα, μπορείτε να μειώστε τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ αλλάζοντας απλά τις διατροφικές σας συνήθειες.

Η καλή διατροφή έτσι και αλλιώς οδηγεί και σε καλή στοματική υγεία. Και αυτό είναι σημαντικό καθώς η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα επιταχύνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω βιολογικών μηχανισμών που συνδέονται με τη φλεγμονή.

Από την άλλη, η κακή διατροφή οδηγεί από μόνη της σε χρόνια φλεγμονή, καθώς και σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί επίσης να σχετίζεται με την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Και όμως... υπάρχει μια συγκεκριμένη διατροφή που μπορείτε να ακολουθήσετε και να καθυστερήσετε τα σημάδια της νόσου. Ας δούμε ποιες τροφές βοηθούν σημαντικά:

Νικήστε το Αλτσχάιμερ με σωστή διατροφή

Σπανάκι:

Είναι γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Μόλις μισό φλιτζάνι σπανάκι (σοταρισμένο ή βρασμένο) περιέχει 131 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος. Επιπλέον, μελέτη που έγινε στη Γαλλία διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Εάν δεν σας αρέσει το σπανάκι, δοκιμάστε τα λαχανάκια Βρυξελλών ή το αβοκάντο.

Σολομός:

Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β12. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι καθοριστική για τη μείωση του κινδύνου νοητικής εξασθένησης και συγκεκριμένα του Αλτσχάιμερ. Ενα συστατικό αυτής της δίαιτας που μπορεί να συμβάλλει στον μειωμένο κίνδυνο είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή τέτοιων λιπαρών, ενώ παράλληλα είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12, η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση: Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τουρσί, το κεφίρ, το kimchi, το γιαούρτι, το tofu κ.λπ., βοηθούν στην αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να βηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ, αλλά και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και κάποιους βιοδείκτες του στρες που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.