Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Προσοχή σας ενδιαφέρει: Μπορεί η ηπατίτιδα C να μεταδοθεί με το στοματικό σ3ξ;

Πρέπει να το γνωρίζετε!

Προσοχή σας ενδιαφέρει: Μπορεί η ηπατίτιδα C να μεταδοθεί με το στοματικό σ3ξ;
HEALTH NEWS 26.03.2019 21:17

Η ηπατίτιδα C είναι ένας τύπος ηπατικής νόσου που μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C, γνωστό και ως HCV.

Δεν υπάρχει κανένα σημερινό εμβόλιο για την προστασία από την ηπατίτιδα C, αν και μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Διαβάστε παρακάτω...

Με το χωρίς προφυλάξεις κολπικό και πρωκτικό σεξ μπορούν να μεταδοθούν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Πολλοί αναρωτιούνται εάν το ίδιο ισχύει και για το στοματικό σεξ.

Η ηπατίτιδα C εξαπλώνεται μέσω της επαφής με το αίμα ενός άλλου ατόμου. Εάν το μολυσμένο αίμα από ένα άτομο εισέρχεται στο αίμα ενός άλλου ατόμου, το άτομο αυτό μπορεί να μολυνθεί.

Συνολικά, ο κίνδυνος μετάδοσης ηπατίτιδας C κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τύπου σεξουαλικής δραστηριότητας είναι χαμηλός. Ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο, θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, εάν ένα άτομο με ηπατίτιδα C έχει εκδορές (έστω και μικροσκοπικές) που αιμορραγούν (έστω και λίγο) στα χείλη και ταυτόχρονα ο/η σύντροφος του έχει επίσης κάποια ανοιχτή πληγή.

Η ηπατίτιδα C ΔΕΝ διαδίδεται με το φιλί, ή με το σάλιο.

Τι είναι η ηπατίτιδα C
Η ηπατίτιδα C είναι ένας ιός που επηρεάζει το ήπαρ. Καταστρέφει τα κύτταρα του ήπατος, προκαλώντας φλεγμονή και έλκη/ουλές, γνωστές ως ίνωση, καθώς και κίρρωση του ήπατος. Επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια.

Ηπατίτιδα C και στοματικό σεξ
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν άμεσα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι η ηπατίτιδα C μπορεί να μεταδοθεί και μόνο από το στοματικό σεξ. Αλλά, οποτεδήποτε υπάρχει αίμα, μπορεί να μεταδοθεί μια λοίμωξη.

Εάν ένας σεξουαλικός σύντροφος έχει μια εκδορά στο δέρμα του, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος μια λοίμωξη να περάσει μέσω του αίματος από το ένα άτομο στο άλλο.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν:
Εμμηνόρροια
Αιμορραγία από το στόμα ή τα ούλα
Κάποια λοίμωξη στο λαιμό
Έρπης
Κονδυλώματα
Σκασμένα ή/και με πληγές χείλη
Ο κίνδυνος μετάδοσης της ηπατίτιδας C από ένα άτομο σε άλλο κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ είναι πολύ χαμηλός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ζευγάρια στις μονογαμικές σχέσεις που έχουν κάνει εξετάσεις για μεταδοτικές ασθένειες.

Εντούτοις, η γνώση του πώς μεταφέρεται η ηπατίτιδα C από το ένα άτομο στο άλλο, καθώς και η κατανόηση των πρακτικών ασφαλέστερου σεξ, μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο λοίμωξης ενός ατόμου.

Οι παράγοντες κινδύνου για την μετάδοση της ηπατίτιδας C περιλαμβάνουν:
Οξεία λοίμωξη ηπατίτιδας C
Υψηλό ιικό φορτίο
Άτομο που έχει πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους
Σεξ χωρίς προφυλάξεις
Εκδορές στο δέρμα από προηγούμενους τραυματισμούς
Αν το άτομο έχει ήδη κάποιο ΣΜΝ, ή τον ιό HIV
Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα C
Αν και η μετάδοση της ηπατίτιδας C μέσω της σεξουαλικής επαφής είναι σπάνια, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι που ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί.

Ο ιός της ηπατίτιδας C ζει στο αίμα και σε ορισμένα σωματικά υγρά. Η μετάδοση του ιού συμβαίνει όταν το αίμα ενός μολυσμένου προσώπου μεταδοθεί σε άλλο άτομο.

Η ανταλλαγή σπέρματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση, αν και οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές.

Επιπλέον, αν και ο ιός της ηπατίτιδας έχει ανιχνευτεί στο σάλιο, πιστεύεται ότι τα αντισώματα στο σάλιο εμποδίζουν την μετάδοσή του σε άλλα άτομα, οπότε η ασθένεια δεν μεταδίδεται με το φιλί.

Εκτός από την σεξουαλική επαφή, οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C είναι:

Κοινή χρήση σε σύριγγες
Ενδορρινική χρήση φαρμάκων
Δερματοστιξία (τατουάζ) ή piercing χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής
Κληρονομικότητα (π.χ. γονιός που είχε τον ιό)
Κοινή χρήση σε ξυράφια, οδοντόβουρτσες και νυχοκόπτες
Θηλασμός μόνο εάν οι θηλές είναι εκδορές ή αιμορραγούν. Η ηπατίτιδα C ΔΕΝ μεταδίδεται με το μητρικό γάλα
Ηπατίτιδα C: Συμπτώματα
Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C δεν αντιλαμβάνονται ότι την έχουν.

Ωστόσο, ανάλογα με το εάν η μόλυνση είναι οξεία ή χρόνια, τα συμπτώματά της μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έλλειψη όρεξης
Πυρετός
Κοιλιακό άλγος
Κόπωση
Ευαισθησία στο ήπαρ
Σκουρόχρωμα ούρα
Γκρίζα απόχρωση κοπράνων
Πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες
Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού μέρους των οφθαλμών)
Κατάθλιψη
Η πλειοψηφία των ατόμων, που έχουν μολυνθεί, θα παρουσιάσει συμπτώματα μόνο καθώς ο ιός εξελίσσεται και μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα κατά τα πρώτα στάδια.

Πολλοί μολυσμένοι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι φέρουν τον ιό μόνο όταν κάνουν μια συνηθισμένη εξέταση αίματος, ή προσπαθήσουν να δώσουν αίμα.

Ηπατίτιδα C: Θεραπεία
Περίπου το 15-20% των λοιμώξεων από ηπατίτιδα C υποχωρούν χωρίς εξειδικευμένη θεραπεία. Σε όλα τα άλλα άτομα με τη νόσο, η ηπατίτιδα C θα είναι χρόνια.

Δεν είναι ξεκάθαρη αιτία που κάποιοι άνθρωποι μπορούν να καταπολεμήσουν με φυσικό τρόπο (ανοσοποιητικό σύστημα) τον ιό, ενώ άλλοι δεν μπορούν. Εάν ένα άτομο διαγνωστεί με ηπατίτιδα C, οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν αντιιικά φάρμακα για θεραπεία.

Άλλα ατομικά μέτρα αντιμετώπισης της ηπατίτιδας C σε μια περίπτωση οξείας λοίμωξης περιλαμβάνουν:

Επαρκή ξεκούραση
Αύξηση της πρόσληψης υγρών
Μηδενική κατανάλωση αλκοόλ
Υγιεινή διατροφή
Εάν κάποιος δεν γνωρίζει ότι έχει οξεία ηπατίτιδα C και αυτή εξελιχθεί σε χρόνια λοίμωξη, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει και άλλες ιατρικές θεραπείες.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε ακόμη ένα θέμα υγείας που σας απασχολεί:

Μεγάλη προσοχή! Σταματήστε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας!

Έρευνα αποκαλύπτει: Ποιοι και γιατί κάνουν σ3ξ χωρίς προφυλάξεις - Αυτές οι γυναίκες είναι νούμερο ένα στη λίστα!

Τι επηρεάζει την απόφαση ενός άνδρα ή μιας γυναίκας να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις;

Το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, καθώς και η επιθυμία να δημιουργηθεί μία ρομαντική σχέση διαρκείας φαίνεται να επηρεάζουν την απόφαση των νέων ενηλίκων για το αν θα χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό στο σεξ.

Αυτό αναφέρει μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research.

Οι ερευνητές μελέτησαν πώς 157 ετεροφυλόφιλοι άνδρες, 177 ετεροφυλόφιλες γυναίκες και 106 ομοφυλόφιλοι άνδρες ηλικίας από 18- 25 ετών χειρίζονται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό ή όχι κατά τη σεξουαλική επαφή.

Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε μια υποθετική συνάντηση με έναν νέο σύντροφο είτε για περιστασιακό σεξ είτε για ρομαντική σχέση και κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη στάση τους, την πιθανότητα να επιλέξουν αν θα έκαναν σεξ με προφυλακτικό ή χωρίς και ποιο θα ήταν το κίνητρό τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τρεις ομάδες ανθρώπων ακολουθούσαν διαφορετικές διαπραγματευτικές στρατηγικές σχετικά με τη χρήση του προφυλακτικού. Οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες συνήθιζαν να επιλέγουν μία πιο παθητική στάση και ήταν πιο πιθανό να συμφωνήσουν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες συνήθιζαν να ακολουθούν πιο κατηγορηματικές πρακτικές όπως ακόμα και άρνηση του σεξ για να επιβάλουν αυτό που οι ίδιες επιθυμούσαν, ενώ οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έτειναν να στοχεύουν σε μία ισορροπία επιλέγοντας πιο διαλλακτικές στρατηγικές συγκριτικά με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, αλλά παράλληλα στρατηγικές που δεν οδηγούσαν σε αντιπαράθεση.

Τα ευρήματα ενδεχομένως εξηγούν γιατί ορισμένοι νέοι άνθρωποι επιλέγουν το απροφύλακτο σεξ ακόμα και όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ενώ μπορούν να εξηγήσουν ορισμένα από τα κίνητρα τα οποία καθοδηγούν τις επιλογές για σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Για παράδειγμα, η μελέτη αναφέρει ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις όταν βρίσκονται σε μια πιο σοβαρή σχέση με προοπτικές.

Οι συγγραφείς κατέληξαν αναφέροντας πως τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την πολιτική και την πρόληψη και θα έπρεπε να δρομολογηθεί η δημιουργία πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων επιμόρφωσης για τη σεξουαλική υγεία.

«Κατανοώντας ποιοι παράγοντες καθιστούν δυσκολότερη την αναγνώριση του κινδύνου κατά τη σεξουαλική επαφή, όπως η επιθυμία για ένα μακροχρόνιο ρομαντικό δεσμό ή η οικειότητα με τον σύντροφο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη πρόληψη», δήλωσε η Δρ. Shayna Skakoon-Sparling, από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Η μελέτη είναι παρατηρητική έτσι δεν μπορούν να βγουν κάποια σταθερά συμπεράσματα. Οι συγγραφείς δεν εξέτασαν άλλες κατηγορίες ανθρώπων όπως οι ομοφυλόφιλες γυναίκες και άλλες μειονότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη γενικότητα των ευρημάτων. Σημείωσαν επίσης ότι ένα υποθετικό σενάριο ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει επαρκώς το τι θα έκαναν οι συμμετέχοντες στην πραγματική ζωή.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο Youweekly.gr

Share