Αυτό είναι το νέο αλάτι που χαρίζει γεύση χωρίς να επιβαρύνει την υγεία!

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα νέο τρόπο να κρατούν τη νοστιμιά!

Αυτό είναι το νέο αλάτι που χαρίζει γεύση χωρίς να επιβαρύνει την υγεία!

Αυτό είναι το νέο αλάτι που χαρίζει γεύση χωρίς να επιβαρύνει την υγεία!

Τα τρόφιμα με λιγότερο αλάτι μπορεί να θεωρούνται πιο υγιεινά, σίγουρα, όμως, δεν είναι διάσημα για τη γεύση τους, καθώς έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο προσδίδει νοστιμιά. Διαβάστε παρακάτω...

Ωστόσο, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει έναν τρόπο να διατηρήσουν τη γεύση του αλατιού στα τρόφιμα, χωρίς να περιέχεται σε αυτά πολύ από το επιβλαβές στοιχείο του αλατιού, δηλαδή το χλωριούχο νάτριο.

Πιο συγκεκριμένα, η Carolyn Ross, καθηγήτρια της Επιστήμης των Τροφίμων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δημιούργησε ένα νέο μείγμα αλατιο

Αυτό είναι το νέο αλάτι που χαρίζει γεύση χωρίς να επιβαρύνει την υγεία
ύ που βασίζεται κατά σχεδόν 1/4 σε χλωριούχο ασβέστιο, το οποίο δεν θεωρείται επιβλαβές για την υγεία.

Πριν καταλήξουν στο «αποδεκτό» μείγμα, η Δρ. Ross και η ομάδα της εξέτασαν άλλα μείγματα αλατιού με λιγότερο χλωριούχο νάτριο, το οποίο είναι το κύριο μέταλλο που περιέχεται στο μαγειρικό αλάτι.

Εξετάστηκαν, λοιπόν, αλάτια με βάση το χλωριούχο ασβέστιο και το χλωριούχο κάλιο, τα οποία δεν έχουν καμία γνωστή αρνητική επίδραση στην υγεία. Το χλωριούχο κάλιο, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά οι κατασκευαστές τροφίμων είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του, επειδή είναι αρκετά πικρό.

Αυτό είναι το νέο αλάτι που χαρίζει γεύση χωρίς να επιβαρύνει την υγεία

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τους διάφορους συνδυασμούς αλατιών είτε σε νερό είτε σε μια ντοματόσουπα, με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τις προτιμήσεις των δοκιμαστών να αποκαλύπτει ότι το μείγμα που περιείχε 96.4% χλωριούχο νάτριο, 1,6% χλωριούχο κάλιο και 2% χλωριούχο ασβέστιο ήταν το ιδανικό.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μπορούσαν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο αντικαθιστώντας το με χλωριούχο ασβέστιο, αλλά οι δοκιμαστές δεν ήταν εξίσου δεκτικοί στο μείγμα αυτό, το οποίο περιείχε 78% χλωριούχο νάτριο και 22% χλωριούχο ασβέστιο.

Πόσο θρεπτικοί είναι οι ξηροί καρποί; Δείτε αναλυτικά τα νούμερα!

Δεν είναι περίεργο ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή σνακ, αφού προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Η κατανάλωση μιας μερίδας ξηρών καρπών την ημέρα έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας. Διαβάστε παρακάτω...

Γενικά, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και καλού λίπους.

Δείτε σε νούμερα τη διατροφική αξία διάφορων ξηρών καρπών (Τα ποσοστά αναφέρονται στην ημερήσια ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουμε ενώ η ποσότητα είναι 28 γραμμάρια):

Αμύγδαλα

Μια χούφτα αμυγδάλων προσφέρει:

12% πρωτεΐνες
14% φυτικών ινών
17% βιταμίνη Β2
19% μαγνήσιο
37% βιταμίνης Ε

Καρύδια

Μια χούφτα καρυδιών προσφέρει:

8% φυτικών ινών
9% πρωτεΐνες
10% φώσφορο
11% μαγνήσιο
22% χαλκό

Φουντούκια

Μια χούφτα φουντουκιών προσφέρει:

8% βιταμίνης Β6
8% πρωτεΐνες
12% μαγνήσιο
21% βιταμίνης Ε
24% χαλκό

Φιστίκια

Μια χούφτα φιστικιών προσφέρει

12% πρωτεϊνών
12% φυτικών ινών
14% φωσφόρου
16% θειαμίνη
18% βιταμίνης Β6

Πεκάν

Μια χούφτα πεκάν προσφέρει

5% πρωτεϊνών
8% μαγνησίου
8% φωσφόρου
11% φυτικών ινών
12% θειαμίνης

«Αυτός ο συνδυασμός των δύο αλάτων δεν διέφερε σημαντικά σε σύγκριση με το 100% χλωριούχο νάτριο», δήλωσε η Δρ. Ross, προσθέτοντας, όμως, ότι «η αποδοχή των καταναλωτών μειώθηκε όταν στο μείγμα προστέθηκε το χλωριούχο κάλιο».

Τονίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περίπου 8,1 γρ. αλάτι την ημέρα, παρά τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Υγείας για 6 γραμμάρια ή ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Οι ίδιες περίπου ποσότητες συστήνονται ως ιδανικές και στις ΗΠΑ.