Πώς συνδέεται ο πονοκέφαλος τάσης με το καθημερινό άγχος και στρες;

Όλα όσα τον προκαλούν

Πώς συνδέεται ο πονοκέφαλος τάσης με το καθημερινό άγχος και στρες;

Εάν οι πολλές υποχρεώσεις σάς αγχώνουν και το άγχος φαίνεται να σας προκαλεί πονοκέφαλο, δεν είστε μόνες.

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως πολλές εργαζόμενες γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους, που φαίνεται να ενεργοποιούνται ή να επιδεινώνονται από το άγχος.

Υπάρχει όμως πραγματική σύνδεση; Και αν ναι, ποια είναι αυτή; Παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Προκαλούνται οι πονοκέφαλοι από το άγχος;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψη τον διαφορετικό τύπo κεφαλαλγιών που μπορεί κάποιος να εμφανίσει. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κυρίως την κεφαλαλγία τάσης, τον απλό πονοκέφαλο δηλαδή, ενώ είναι ικανό να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει και τις άλλες μορφές κεφαλαλγίας όπως η ημικρανία.
Ετσι, το να γνωρίζετε τόσο το είδος του πονοκεφάλου από το οποίο πάσχετε όσο και τις πιθανές αιτίες που σας προκαλούν άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στοχεύοντας τόσο στην ανακούφιση από τον πόνο όσο και στην πρόληψη.

Κεφαλαλγία τάσης
Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου και το στρες ευθύνεται ή παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων.

Οι πονοκέφαλοι τάσης προκαλούνται από αυξημένη τάση των μυών του πάνω μέρους της πλάτης, του αυχένα και της κεφαλής. Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα αγχώδεις ή έχουν τάση για κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πονοκεφάλους τάσης. Ο πονοκέφαλος τάσης εμφανίζεται περιοδικά σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων, των οποίων η μεγάλη πλειονότητα είναι γυναίκες. Οι γυναίκες, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, συχνά βιώνουν περισσότερο στρες. Αλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τη πιο συχνή εμφάνιση είναι η έναρξη της εμμήνου ρύσης, η εγκυμοσύνη, η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση.

Αλλες αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο τάσης, πέρα από τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, είναι ο κακός φωτισμός στον χώρο εργασίας, ο πόνος στα μάτια εξαιτίας της πολύωρης χρήσης υπολογιστή, η κακή στάση του σώματος, η έλλειψη άσκησης, η ελλιπής ενυδάτωση, η παράλειψη γευμάτων και η συνήθεια του σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών.

Ημικρανία

Η ημικρανία μπορεί να είναι σοβαρή, ακόμη και εξουθενωτική σε ένταση πόνου και οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις έως 72 ώρες. Δεν θεωρείται ότι προκαλείται άμεσα από το άγχος. Ειδικοί διευκρινίζουν ότι το στρες μόνο δεν προκαλεί ημικρανία, αλλά μας καθιστά πιο ευαίσθητους/ευάλωτους στις κρίσεις ημικρανίας. Ετσι, το άγχος αυξάνει την συχνότητα και την ένταση της ημικρανίας, αλλά δεν είναι άμεση αιτία.

Διαχείριση και πρόληψη κεφαλαλγιών τάσης

Επειδή η πλειονότητα των πονοκεφάλων που βιώνουν οι ενήλικες και οι γυναίκες είναι κεφαλαλγία τάσης και καθώς αυτό το είδος κεφαλαλγίας προκαλείται (τουλάχιστον εν μέρει) από άγχος, μεγάλο μέρος αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί με αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

Εκτός από τη χρήση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική
αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκεφάλου. H ιβουπροφαίνη των 400 mg, σε μαλακές κάψουλες, απορροφάται γρήγορα, δρα αποτελεσματικά και διαρκεί έως και 8 ώρες. Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Δρ Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD
www.headaches.gr
ΠΗΓΗ: TV24

Έρευνα σοκ! Μόλις το διαβάσετε, δεν θα ξαναβάλετε ποτέ χαρτί υγείας στο κάθισμα τουαλέτας!

Οι δημόσιες τουαλέτες δεν είναι το καλύτερο και το πιο υγιεινό μέρος. Συχνά αλλάζουμε γνώμη και προτιμούμε να κρατηθούμε μέχρι να βρούμε ένα πιο καθαρό μέρος! Ποιος ξέρει ποιος έχει κάτσει εκεί και έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα πριν από εμάς; Μόλις διαβάσετε την έρευνα σοκ., δεν θα ξαναβάλετε ποτέ χαρτί υγείας στο κάθισμα τουαλέτας!

Η απάντηση φαίνεται προφανής: Λίγο κομμένο χαρτί υγείας στο κάθισμα της τουαλέτας και έχετε ένα φράγμα ανάμεσα στο σώμα σας και τα μικρόβια, έτσι δεν είναι; Διαβάστε παρακάτω....

Στην πραγματικότητα, δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση και δεν χρειάζεται ποτέ να απλώνετε χαρτί στο κάθισμα, επειδή τα καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με πολύ έξυπνο τρόπο. Για πολύ καιρό, οι περισσότεροι πίστευαν ότι μπορούμε να κολλήσουμε μικρόβια και απαίσιες γαστροεντερικές μολύνσεις από αυτά. Αλλά χάρη στο ειδικό σχήμα τους και τις ιδιαίτερα λείες επιφάνειες, τα καθίσματα τουαλέτας στην πραγματικότητα αποτρέπουν τα μικρόβια να εγκατασταθούν πάνω τους. Επιπλέον, τα μικρόβια δεν πολλαπλασιάζονται στο δέρμα, έτσι η άμεση επαφή με το κάθισμα τουαλέτας δεν είναι τόσο τραγική όσο νομίζαμε. Από την άλλη μεριά, το χαρτί τουαλέτας είναι μια άλλη ιστορία.

Είναι σύνηθες, σχεδόν κανείς να μη κατεβάζει το καπάκι της τουαλέτας όταν τραβάει το καζανάκι. Ως αποτέλεσμα, όλα αυτά τα μικρόβια να εξαπλώνονται στο δωμάτιο, αλλά και πάνω στο χαρτί υγείας. Και αντίθετα με το κάθισμα τουαλέτας, το χαρτί υγείας είναι ιδανικό μέρος για τα μικρόβια, χάρη στην επιφάνειά του. Αυτό ακριβώς το χαρτί θα πιάνατε με τα χέρια σας, και ασυνείδητα, θα αγγίζατε το πρόσωπό σας, επιτρέποντας στα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα σας.

Το ίδιο ισχύει και για τις βρύσες και τις συσκευές στεγνώματος χεριών. Οι περισσότεροι πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά, μετατρέποντας τα χερούλια από τις βρύσες και τους στεγνωτήρες χεριών σε εστία μικροβίων. Σε μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι στεγνωτήρες χεριών εκτοξεύουν βακτήρια σε μεγάλη έκταση.

Μόλις πλύνουμε τα χέρια μας, εξακολουθούν να υπάρχουν εναπομείναντα μικρόβια, που αντί να αφαιρεθούν με τους στεγνωτήρες χεριών, στην πραγματικότητα εξαπλώνονται περισσότερο. Γενικά, όσο μεγαλύτερη η ροή του αέρα, γίνεται μεγαλύτερο το πρόβλημα με τα μικρόβια. Η καλύτερη εναλλακτική, είναι οι χαρτοπετσέτες μιας χρήσης. Στην πραγματικότητα, απομακρύνουν περισσότερα μικρόβια.

Τώρα λοιπόν γνωρίζετε και θα το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα θέλετε να επισκεφτείτε μια τουαλέτα. Ένα κάθισμα τουαλέτας χωρίς χαρτί είναι η καλύτερη λύση. Είναι δύσκολο, αλλά μερικές φορές η φαντασία μας είναι πιο ζωηρή από τους πραγματικούς κινδύνους.

Τα θετικά και τα αρνητικά που έχει το σπέρμα, για το πρόσωπο μιας γυναίκας. Πόσο καλό κάνει τελικά;

Κορίτσια μεγάλη προσοχή!Αυτά είναι τα θετικά και τα αρνητικά που έχει το σπέρμα για το πρόσωπο μιας γυναίκας! Πόσο καλό κάνει τελικά;

Σημαντικές πληροφορίες πριν πέσετε με τα μούτρα «κυριολεκτικά» στο κόσμο του σπέρματος…
Υπάρχουν άπειρα φυσικά, DIY κόλπα σε ότι αφορά την απόκτηση ενός λαμπερού δέρματος που η λάμψη του θα φαίνεται ακόμα και από το διάστημα.

Ένα από αυτά που ίσως έχετε ή και δεν έχετε ακούσει ποτέ, αφορά την χρήση σπέρματος, το οποίο περιλαμβάνει το τρίψιμο του στο πρόσωπο στο όνομα ενός υπέροχου δέρματος που δεν γερνάει ποτέ και σε κάνει να μοιάζει σαν 22χρovη.

Αν αυτό σας ακούγεται κάπως περίεργο, είναι επειδή είναι. Ο Dr. Will Kirby, ένας διάσημος δερματολόγος από το Λος Άντζελες, είναι εδώ για να ξεκαθαρίσει όλους τους μύθους που κάποιος (βήχας * άνδρες ) έχει εξαπλώσει για το αποτέλεσμα του σπέρματος στο δέρμα σας.

Δείτε όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζετε.

Υπάρχει πρωτεΐνη στο σπέρμα, το οποίο είναι καλό για σας (#πλεονεκτήματα), αλλά όχι αρκετή για να κάνει πραγματική διαφορά. Είναι αλήθεια ότι η πρωτεΐνη κάνει καλό στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σας. Είναι επίσης αλήθεια ότι το σπέρμα περιέχει πρωτεΐνη. Αυτό που δεν είναι αλήθεια είναι ότι υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη για να προσφέρει οφέλη για το δέρμα σας σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίστηκε στο παρελθόν ο πρώην συντάκτης του Cosmopolitan Helen Gurley Brown, όταν επαινούσε την χρήση σπέρματος στο πρόσωπο. Ο Dr. Will Kirby είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τοπική εφαρμογή πρωτεΐνης στο δέρμα σας θα έκανε γενικότερα καλό, ούτως ή άλλως.

Δεν υπάρχει τίποτα στο σπέρμα που έχει οφέλη για το δέρμα σας. Εάν το να «τελειώσει» κάποιος στο πρόσωπό σας, είναι κάτι που σας αρέσει ,αυτό είναι υπέροχο και ωραίο. Αλλά αν το παίρνετε μόνο στο ντους μαζί σας επειδή νομίζετε ότι είναι καλό για σας, ξανασκεφτείτε το. «Δεν υπάρχει τίποτα στο σπέρμα που έχει αποδεδειγμένα οφέλη για το δέρμα σας», λέει ο Dr. Kirby. «Όποιος διαφωνεί είναι είτε λάθος ενημερωμένος ή σκόπιμα παραπλανητικός. Ή είναι απλώς βλάκας. «

Υπάρχουν όντως κρέμες για το πρόσωπο που περιέχουν σπέρμα, αλλά στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι αηδίες. Ορισμένες τρομακτικές γωνιές στην μπλογκόσφαιρα της ομορφιάς το έχουν τραβήξει πολύ μακρυά στην δημιουργία διάφορων σκευασμάτων για το πρόσωπο με βάση το σπέρμα. Αλλά επειδή κάτι υπάρχει ως ένα DIY video αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνεις. «Πόσο μάλλον για το σπέρμα από μόνο του, άλλο τόσο και για τις κρέμες προσώπου με σπέρμα, όλα είναι ένας μύθος και τα συγκεκριμένα φαίνεται να υπάρχουν και σε άφθονες ποσότητες,» αναφέρει ο Dr. Kirby.

Ναι, μπορεί να είστε αλλεργικές στο σπέρμα. Έτσι αντί να κάνετε το δέρμα σας να φαίνεται τόσο φρέσκο όσο την ημέρα που γεννηθήκατε, το να γεμίσετε το πρόσωπο σας με σπέρμα, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να ερεθίσει και να ξηράνει το δέρμα σας. » «Υπήρξαν πολλές αναφορές σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο ανέπτυξε αλλεργία σε μία ή σε περισσότερες πρωτεΐνες του σπέρματος, που οδήγησαν σε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, που εκδηλώνεται με προσωρινή ερυθρότητα και ήπιο οίδημα στο δέρμα όπου εφαρμόζεται», ανέφερε ο Kirby. Η κατάσταση ονομάζεται «ανθρώπινη σπερματική υπερευαισθησία σε πρωτεΐνες πλάσματος», και είναι κάτι πέρα για πέρα αληθινό.

Ακόμη κι αν είναι μόνο στο πρόσωπο σας, το σπέρμα μπορεί να σας μεταδώσει κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Όπως τα χλαμμύδια που δεν μεταδίδονται μόνο με την επαφή. «Πολλοί άνθρωποι – ακόμη και όντας μονογαμικοί – έχουν διαγνωσθεί με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις που μπορούν να εξαπλωθούν στις βλεννώδεις μεμβράνες, τα χείλη, τα ρουθούνια και τα μάτια σας μέσω της τοπικής εφαρμογής της αντρικής εκσπερμάτωσης, και αυτό το τονίζουμε για όλους όσους αναζητούν μια αισθητική βελτίωση.» αναφέρει ο Dr. Kirby. Εννοείται ότι το απαλό, και λείο δέρμα είναι κάτι το επιθυμητό, αλλά πιθανόν να μην αξίζει και αυτό το ρίσκο των επιπλοκών που δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν, όπως για παράδειγμα, τα χλαμύδια στα μάτια. Δεν συμφωνείτε;