Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο προβλημάτων γονιμότητας!

Πάμε να τις δουμε!

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο προβλημάτων γονιμότητας!

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή μας. Ένα απ' αυτά είναι και η γονιμότητα. Εδώ μπορείς να μάθεις ποιες είναι οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο των προβλημάτων της γονιμότητας.

Είναι παγκοσμίως γνωστό πως η διατροφή επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του σώματος.

Οι τροφές που έχετε επιλέξει για το καθημερινό σας διαιτολόγιο μπορεί να λύσουν προβλήματα ή να δημιουργήσουν κάποια άλλα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πως η διατροφή μπορεί να βελτιώσει γενικότερα την αναπαραγωγική υγεία, καθώς υπάρχουν τροφές που λόγω συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη.

Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων γονιμότητας, προσθέστε τις παρακάτω τροφές στο καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα.

Κανέλα: Βοηθά στη βελτίωση της υγείας των διαβητικών, πάθηση που έχει συνδεθεί με τη στειρότητα στις γυναίκες λόγω του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, τα τριγλυκερίδια, την LDL χοληστερόλη και τη συνολική χοληστερόλη σε ασθενείς με διαβήτη και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ωορρηξίας.

Σολομός: Είναι πλούσιος σε λιπαρά οξέα, ωμέγα-3, βιταμίνη D και σελήνιο, που είναι γνωστό ότι βοηθούν άνδρες και γυναίκες να βελτιώσουν την αναπαραγωγική τους υγεία. Ειδικά στις γυναίκες, συμβάλλει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου.

Αυγά: Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και άπαχων πρωτεϊνών. Κάποια είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Παγωτό: Το παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά, όπως το γάλα και το γιαούρτι με κανονικά λιπαρά, έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας στις γυναίκες. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα γονιμότητας, συγκριτικά με όσες επέλεγαν γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, όπως αποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι.

Ηλιόσποροι: Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα. Βοηθά στην αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Μάκα: Βοηθά στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο και ιώδιο.

Φασόλια: Είναι πλούσια σε σίδηρο που βελτιώνει τη γονιμότητα και τη λίμπιντο. Αποτελούν επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών που προστατεύουν τις γυναίκες από προβλήματα ωορρηξίας.

Σύκα: Καταναλώνονταν ευρέως ως τροφή γονιμότητας από τους αρχαίους Ελληνες. Επιστημονικές μελέτες προτείνουν την κατανάλωσή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, που προάγει την παραγωγή ωαρίων και την ωορρηξία.

Φύκια: Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και των επινεφριδίων, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση καλής αναπαραγωγικής υγείας.

Στρείδια: Αυξάνουν τη λίμπιντο και αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος είναι σημαντικός, επειδή ενισχύει την παραγωγή ωαρίων καλής ποιότητας. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12.

Θέλεις να μείνεις έγκυος; Αυτή είναι η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις

Η ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και ο γενικότερος τρόπος ζωής της σημερινής γυναίκας παίζουν σημαντικό ρόλο στο κομμάτι που αφορά τη γονιμότητα.

Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη σε Αμερικανίδες νοσηλεύτριες, την ονομαζόμενη «U.S. Needle Study», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες του πανεπιστημίου του Harvard, από τις 80.000 υποψήφιες γυναίκες που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν, επιλέχθηκαν τελικά 18.500, οι οποίες παρακολουθούνταν σταθερά για 8 συνεχόμενα χρόνια σε θέματα σχετικά με τη διατροφή, το βάρος και τη γονιμότητά τους. Η έρευνα απέδειξε πως, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των γυναικών με προβλήματα στην ωορρηξία, όπως στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η απώλεια βάρους και η ισορροπημένη διατροφή από μόνες τους είναι ικανές να «εκτοξεύσουν» τη γονιμότητα των γυναικών αυτών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής, όλες οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία είναι σκόπιμο:

Να μειώσουν το βάρος τους, σε περίπτωση που ανήκουν στο υπέρβαρο ή παχύσαρκο τμήμα του πληθυσμού. Η απώλεια βάρους θεωρείται το σημαντικότερο κομμάτι για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Από την άλλη πλευρά και το εξαιρετικά χαμηλό βάρος στις γυναίκες (ελλιποβαρής σωματότυπος), δυσχεραίνει τη λειτουργία της γονιμότητας.

Να αποκλείσουν τα trans λιπαρά οξέα από τη διατροφή τους. Τα trans λιπαρά οξέα θεωρούνται η χειρότερη ομάδα λιπαρών ουσιών στην ανθρώπινη διατροφή. Βρίσκονται σε όλα τα επεξεργασμένα γεύματα, όπως οι έτοιμες ζύμες, τα fast food, οι σκληρές μαργαρίνες, τα έτοιμα μείγματα για κέικ, πίτες, κρουασάν, τα έτοιμα γλυκά και σε όλα τα λάδια τηγανίσματος που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα πάνω από 1 φορά. Ευθύνονται για την εμφάνιση ελεύθερων ριζών, οι οποίες παρεμβαίνουν αρνητικά στη διαμόρφωση του ορμονικού προφίλ, στη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού και άρα στη γονιμότητα.

Να χρησιμοποιούν μόνο αγνό ελαιόλαδο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών που υπονομεύουν τη φυσιολογική διαδικασία της γονιμότητας στη γυναίκα.

Να αυξήσουν την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών, που προέρχονται από τα όσπρια, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τα λαχανικά, και να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, όπως το κρέας και τα παραπροϊόντα κρέατος. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει δύο φορές την εβδομάδα ψάρι και θαλασσινά, τα οποία, αν και θεωρούνται ζωικές πρωτεΐνες, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε «καλά» λιπαρά οξέα, όπως ακριβώς και το ελαιόλαδο.

Να επιλέγουν δημητριακά ολικής άλεσης, που κρατούν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικές τιμές, όπως οι νιφάδες βρόμης (το γνωστό κουάκερ), το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού και όλα τα παραπροϊόντα αλεύρων ολικής άλεσης. Τα δημητριακά αυτά οδηγούν σε μια ήπια και σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και αντίστοιχα στα επίπεδα της ινσουλίνης, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση της γονιμότητας.

Να πίνουν γάλα πλήρες ή να καταναλώνουν γιαούρτι πλήρες σε καθημερινή βάση. Εκ φύσεως, το αγνό γάλα (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο) προμηθεύει τον οργανισμό της γυναίκας με σημαντικές ορμόνες μέσω των λιπαρών του, που λέγονται οιστρογόνα και βοηθούν στην προώθηση της ωορρηξίας στη γυναίκα.

Να ελέγχουν τα επίπεδα βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέως και Β12 στο αίμα τους τακτικά. Αν υπάρχει πρόβλημα με τις βιταμίνες αυτές, η γονιμότητα υπονομεύεται σημαντικά. Με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να το διαπιστώσουμε και έτσι ο ειδικός γιατρός θα χορηγήσει το κατάλληλο, κατά περίπτωση, συμπλήρωμα διατροφής.

Να καταναλώνουν καφέ και αλκοόλ με μέτρο.

Να γυμνάζονται σε καθημερινή βάση, αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια.

Να διακόψουν το κάπνισμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας ότι επιμέρους προβλήματα υγείας, ανατομικές αστοχίες ή νοσήματα που σχετίζονται με την κληρονομικότητα μπορεί να εμποδίζουν μια γυναίκα από το να τεκνοποιήσει. Είναι ακόμα καλύτερο όμως να μην ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται φροντίδα, πρόληψη και σωστές συνήθειες διαβίωσης, ώστε να φτάνει με ασφάλεια στο ποθητό αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ Tv24