Προσοχή! Αν πηγαίνεις συχνά το βράδυ τουαλέτα τότε έχεις αυτό το πρόβλημα!

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να...

Προσοχή! Αν πηγαίνεις συχνά το βράδυ τουαλέτα τότε έχεις αυτό το πρόβλημα!

Δώσε μεγάλη προσοχή! Αν πηγαίνεις συχνά το βράδυ τουαλέτα τότε έχεις αυτό το πρόβλημα!

Οι συχνές νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να είναι σημάδι για κάποιο πρόβλημα υγείας...

H νυχτουρία, δηλαδή η διακοπή του ύπνου και η ούρηση μέσα στη νύχτα πάνω από μία φορά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σατόσι Κόνο του Τμήματος Υπέρτασης του Νοσοκομείου Τοχόκου Ροσάι της Σεντάι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ιατρικό συνέδριο στη Γιοκοχάμα, ανέλυσαν στοιχεία για 3.750 άτομα, σχετικά τόσο με την πίεση του αίματος τους, όσο και με τυχόν νυχτουρία. Υπερτασικοί θεωρήθηκαν όσοι είχαν πίεση πάνω από 140/90 mmHg.

Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη νυχτουρία και στην υπέρταση. Όσο συχνότερα κανείς πήγαινε να ουρήσει μέσα στη νύχτα, τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος υπέρτασης.

«Βρήκαμε ότι το ξύπνημα μέσα στο βράδυ για ούρηση συνδέεται με αύξηση κατά 40% της πιθανότητας υπέρτασης», δήλωσε ο δρ Κόνο. «Η σχέση νυχτουρίας-υπέρτασης μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η κατανάλωση αλατιού και το γενετικό υπόβαθρο», πρόσθεσε.

Μια προηγούμενη ιαπωνική μελέτη είχε βρει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πιθανότητα νυχτουρίας. Ο μέσος Ιάπωνας καταναλώνει περίπου δέκα γραμμάρια αλατιού τη μέρα, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο ανά κεφαλή παγκοσμίως (τέσσερα γραμμάρια τη μέρα), γι' αυτό κινδυνεύει περισσότερο από υπέρταση, αλλά και νυχτουρία.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νυχτουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη και για άλλα προβλήματα υγείας, πέρα από την υπέρταση. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση, βασική αιτία πρόωρου θανάτου. Ο περιορισμός του αλατιού και του αλκοόλ, ο υγιεινός τρόπος διατροφής γενικότερα, η τακτική σωματική άσκηση, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος βοηθούν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, λόγω υπέρτασης.

Κορίτσια προσοχή! Αυτές είναι οι μολύνσεις που μπορεί να σας "χτυπήσουν" το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι εκτός από τις ωραίες στιγμές του έχει και τις επικίνδυνες. Προσοχή σε αυτές τις μολύνσεις που μπορεί να μας "χτυπήσουν" το καλοκαίρι! Κορίτσια.... για εσάς!

Κατ’ αρχάς, το καλοκαίρι ενοχοποιείται για γυναικείες φλεγμονές λόγω της ζέστης, αλλά και λόγω της άμμου της παραλίας που περιέχει μικροοργανισμούς που μπορούν να μεταφερθούν στα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα της γυναίκας. Άλλα αίτια μπορεί να είναι το κολύμπι σε μολυσμένη θάλασσα, η υγρασία όταν φοράμε για πολλή ώρα το βρεγμένο μαγιό μας, καθώς και η μη σχολαστική καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής. Ακόμη, είναι η εποχή με τη μεγαλύτερη συχνότητα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Κι αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, λόγω των πολλών νέων γνωριμιών που προκύπτουν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Eμείς ρωτήσαμε τον ιατρό γυναικολόγο κ. Θάνο Παπαθανασίου και μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές για όλες τις γυναίκες που αν τις ακολουθήσουν είναι βέβαιο πως θα περάσουν ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές.

Τα πιο συχνά περιστατικά γυναικολογικών μολύνσεων είναι:
Μυκητιάσεις
Μικροβιακές κολπίτιδες (κοινά παθογόνα μικρόβια, αιμόφιλος, τριχομονάδες, χλαμύδια)
Λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού συστήματος, με κυρίαρχες τις κυστίτιδες
Διαταραχές του γυναικείου γεννητικού κύκλου
Ιογενείς λοιμώξεις (HPV, έρπις γεννητικών οργάνων)

ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
Ιδιαίτερα ενοχλητικοί, οι μύκητες συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι… για να μας χαλάσουν τις διακοπές. Oι ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, τα βρεγμένα μαγιό που μένουν πάνω στο σώμα, τα στενά ρούχα, οι πισίνες, η θάλασσα, ακόμα και το αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυκήτων. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να «κολλήσει» κανείς μύκητες τόσο απλά. Σε όποιο σημείο του σώματος κι αν εμφανιστούν μύκητες, οι αιτίες είναι βαθύτερες και σχετίζονται με την κακή διατροφή και τη χαμηλή άμυνα του οργανισμού. Oι μυκητιάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα για να μην επεκταθούν.

Mύκητες στον κόλπο:
Στον κόλπο υπάρχουν μύκητες οι οποίοι, όταν βρίσκονται σε φυσιολογική αναλογία, δεν προκαλούν προβλήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, ευθύνεται ο μύκητας “candida albicans”. Ο εν λόγω μύκητας ζει φυσιολογικά μέσα στον κόλπο χωρίς να προκαλεί καμία διαταραχή.

Ορισμένες καταστάσεις όμως μπορεί να διαταράξουν τις λεπτές εσωτερικές ισορροπίες και να ευνοήσουν τον πολλαπλασιασμό του. Έτσι, από ανεκτός «φιλοξενούμενος» μεταμορφώνεται σε ενοχλητικό εχθρό. Σύμφωνα με μελέτες, τρεις στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζουν κολπική μυκητίαση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Συμπτώματα: Φαγούρα, τσούξιμο και ερεθισμός στην περιοχή του κόλπου.

Αιτίες
Παρατεταμένη θεραπεία με αντιβιοτικά ή κορτιζονούχα φάρμακα.
Ασθένειες που προκαλούν μείωση των φυσικών αμυνών ή εγκυμοσύνη.
Στενά εσώρουχα ή παντελόνια, συνθετικά εσώρουχα, εφαρμοστά κολάν.
Ελλιπής υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ή πολύ συχνός καθαρισμός με προϊόντα επιθετικά για το βλεννογόνο, δηλαδή προϊόντα με pH μεγαλύτερο του 5,5.
Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με μολυσμένο παρτενέρ.
Θεραπεία
Η ιατρική θεραπεία βασίζεται στη χρήση ενός αντιμυκητιακού φαρμάκου με βάση τη νυστατίνη (αντιβιοτικό). Το φάρμακο μπορεί να χορηγείται με τη μορφή κάψουλας ή κολπικού υπόθετου. Η θεραπεία διαρκεί 4-5 μέρες. Ακόμη, κάντε προληπτικά πλύσεις με χαμομήλι και λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο ρίγανης, μία φορά κάθε δύο ημέρες.
Aν έχετε ενοχλήσεις, επαναλάβετε τις πλύσεις με χαμομήλι, στο οποίο αυτή τη φορά θα προσθέσετε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου. Eπίσης, μπορείτε να κάνετε πλύσεις με βάμμα καλέντουλας αραιωμένο. Eναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε χαμομήλι με 2-3 σταγόνες τεϊόδεντρο ή να πάρετε αιγυπτιακό κύμινο σε μορφή κάψουλας μία φορά την ημέρα μετά το φαγητό.

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ
Την προκαλούν κάποιοι μικροοργανισμοί που προέρχονται από τα κόπρανα. Αυτοί περνούν στη μήτρα και δημιουργούν τη φλεγμονή. Αν η μόλυνση φτάσει στις σάλπιγγες, τότε μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.
Συμπτώματα: Ελαφρύ τσούξιμο, λευκές ή κιτρινωπές εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή, κοκκινίλες, κνησμός, πρήξιμο των γεννητικών οργάνων.

Αιτίες
Λανθασμένος τρόπος καθαρισμού (από πίσω προς τα μπροστά).
Θεραπεία με αντιβιοτικά που αποδυνάμωσε τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.
Πολλές κολπικές πλύσεις που ρίχνουν το pH της ευαίσθητης περιοχής.
Θεραπεία
Η ιατρική αγωγή βασίζεται συνήθως σε αντιβιοτική θεραπεία. Όμως, η βασική θεραπεία ειδικά σε κολπίτιδες που επαναλαμβάνονται αφορά στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος με τονωτικά και αντι-ιικά βότανα. Όλα τα βότανα και οι τροφές που συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρόληψη-θεραπεία και μη επανάληψη της κολπίτιδας.

ΧΛΑΜΥΔΙΑ
Υπεύθυνο είναι ένα πολύ μικρό βακτήριο που ονομάζεται Chlamydia trachomatis. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, γιατί το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή στις σάλπιγγες και να επιφέρει στειρότητα στο 10% των περιπτώσεων.
Συμπτώματα: Εμφανίζονται περίπου 10 μέρες μετά την επαφή. Υπάρχουν κολπικές εκκρίσεις λευκο-κιτρινωπού χρώματος. Μερικές φορές, παρουσιάζεται και ένας ήπιος πόνος, κυρίως στην περιοχή του κόλπου. Αντιθέτως, οι άντρες αισθάνονται ένα ελαφρύ τσούξιμο κατά την ούρηση.

Αιτίες
Τα χλαμύδια μεταδίδονται έπειτα από σεξουαλική επαφή με μολυσμένο παρτενέρ.

Θεραπεία
Βασίζεται στα αντιβιοτικά. Για την καταπολέμηση του βακτηρίου, τα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται για διάστημα δύο εβδομάδων. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές μέχρι την αποθεραπεία, διαφορετικά απαιτείται η χρήση προφυλακτικού. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας, ενώ απαιτείται η κατανάλωση μόνο φυσικού μεταλλικού νερού.

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ
Ο ιατρικός όρος που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων είναι κυστίτιδα ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Το φαινόμενο των συχνών ή υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έξαρση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες και δυστυχώς είναι δύσκολο να «ξεφορτωθεί» κανείς τα ενοχλητικά της συμπτώματα.
Η οξεία κυστίτιδα προκαλείται από μόλυνση της ουροδόχου κύστης από βακτηρίδια της εντερικής χλωρίδας, τα οποία ζουν κανονικά μέσα στο έντερο. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, όπως το Ε. Coli (μάλιστα οι ειδικοί το παραθέτουν ως αιτία για το 70-95% των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης).
Συμπτώματα: Συχνή και έντονη επιθυμία ούρησης, ακόμα και κάθε 5 λεπτά, βάρος και ενόχληση στο κάτω μέρος της κοιλιάς, έντονος πόνος και τσούξιμο τη στιγμή της ούρησης, με μερικές σταγόνες αίματος ανάμεσα στα ούρα.

Αιτίες
Η μακροχρόνια δυσκοιλιότητα. Από ένα σημείο και μετά, τα βακτήρια του εντέρου κατεβαίνουν προς τις ουροφόρες οδούς.
Η εμμηνόπαυση. Χωρίς τις γυναικείες ορμόνες, ο βλεννογόνος του κόλπου γίνεται πιο ευαίσθητη στα βακτήρια.
Η έμμηνος ρύση μπορεί να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, αν δεν γίνεται αλλαγή της σερβιέτας κάθε δύο ώρες.
Ο λανθασμένος καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής. Θα πρέπει να γίνεται με φορά από μπροστά προς τα πίσω και όχι αντίστροφα, έτσι ώστε να μην μεταφέρονται στον κόλπο μικρόβια που υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού.
Οι σεξουαλικές επαφές. Τα βακτήρια του εντέρου υπάρχουν κάποιες φορές και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και μπορεί να μολύνουν τις ουροφόρες οδούς.
Θεραπεία
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα νεφρά, προκαλώντας λοίμωξη των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια. Θα μπορούσε ακόμα να εξαπλωθεί στο αίμα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συνταγογραφήσει μία θεραπεία.
Eναλλακτικά και συνδυαστικά με ιατρική αγωγή, υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία της ουρολοίμωξης.

Θα πρέπει να πίνετε περίπου 2 λίτρα φυσικό μεταλλικό νερό ημερησίως: «ξεπλένει» τις ουροφόρες οδούς και απομακρύνει τα βακτήρια.
Ο χυμός των cranberry είναι μια ευρέως διαδεδομένη σπιτική θεραπεία για μια απλή ουρολοίμωξη. Πλήθος επιστημονικών μελετών, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του χυμού αυτού τόσο στη θεραπεία όσο και την πρόληψη της ουρολοίμωξης. Στην ουσία ο χυμός cranberry δρα εμποδίζοντας τα βακτήρια E. Coli, να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, προσοχή γιατί πρέπει ο χυμός να είναι 100% φυσικός και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
Η βιταμίνη C ενδείκνυται για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 4.000 mg βιταμίνης C την ημέρα για να κρατήσετε τα βακτήρια μακριά.
Τα προβιοτικά προϊόντα είναι ευεργετικά για την υγεία του παχέος εντέρου ενώ μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της οξύτητας στην περιοχή, σταματώντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.


ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα: υποφέρουν από αυτό 7 στις 10 γυναίκες. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, γι’ αυτό συστήνεται η επίσκεψη στον γυναικολόγο για να τις εντοπίσει και να προτείνει τη σωστή αγωγή.

Αιτίες
Αύξηση των συσπάσεων των μυών της μήτρας. Σε αυτήν την περίπτωση, ευθύνονται οι προσταγλανδίνες, τις οποίες παράγει ο οργανισμός κυρίως στο δεύτερο μισό του κύκλου. Όταν παρουσιάζεται υψηλή συγκέντρωσή τους (για άγνωστους ακόμα λόγους), τότε μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικές συσπάσεις και πόνους.
Μία παρατεταμένη περίοδος στρες. Οι νευρικές εντάσεις προκαλούν μία ανισορροπία στην παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης και μειώνουν την παραγωγή νευρομεταφορέων του εγκεφάλου, ανάμεσα στους οποίους οι Β-ενδορφίνες (γνωστές και ως «φυσικά αναλγητικά»).
Μία φλεγμονή στην πύελο, την οποία μπορεί να έχει προκαλέσει η αύξηση των βακτηρίων μέσα στο γεννητικό σύστημα (δηλαδή στη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες), εξαιτίας μιας παραμελημένης κολπίτιδας ή μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας, όπως τα χλαμύδια.
Ασθένειες όπως ινομυώματα ή ενδομητρίωση.
Οπίσθια κλίση μήτρας, δηλαδή με κλίση προς την πλάτη, και όχι προς την κοιλιά.
Συμπτώματα: Έντονοι πόνοι και κράμπες τις πρώτες μέρες της εμμηνόρροιας. Σε περίπτωση ινομυωμάτων, υπάρχει άφθονη εμμηνορρυσία, ενώ στην περίπτωση ενδομητρίωσης οι πόνοι εμφανίζονται ακόμα και εν απουσία της ροής.

Θεραπεία
Για την καταπολέμηση του πόνου, χορηγείται ένα παυσίπονο που χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα της μήτρας. Όταν η αιτία είναι κάποια ασθένεια, τότε απαιτείται η θεραπεία της για να εξαλειφθεί η ρίζα του προβλήματος της δυσμηνόρροιας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Φοράτε ελαφριά ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα, ώστε να “αναπνέουν” οι ευαίσθητες περιοχές του σώματος.
Βεβαιωθείτε ότι οι πετσέτες του μπάνιου που χρησιμοποιείτε είναι προσωπικές και ότι αλλάζονται συχνά.
Κάνετε ένα ντους τουλάχιστον σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και την παραλία.
Το νερό της πισίνας συνήθως περιέχει χλώριο και ίσως κάποιους μικρο-οργανισμούς, ειδικά όταν δεν καθαρίζεται επαρκώς ή κολυμπούν πολλά άτομα ταυτόχρονα. Αν κολυμπάτε σε πισίνα, κάνετε ντους επιμελώς πριν ντυθείτε, ώστε να απαλλαγείτε από το χλωριωμένο νερό και ανεπιθύμητα μικρόβια.
Αν και η χρήση ταμπόν μπορεί να σας εξασφαλίσει μερικές παραπάνω μέρες στην παραλία, αποφεύγετε το κολύμπι όταν η ροή της περιόδου είναι μεγάλη και αλλάζετε τα ταμπόν συχνότερα από ό,τι συνήθως.
Συμπτώματα όπως κνησμός στα έξω γεννητικά όργανα, αυξημένα κολπικά υγρά (συνήθως με κρεμώδη σύσταση) και τοπικός ερεθισμός οφείλονται συνήθως σε κολπίτιδα από μύκητες. Αν δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο γυναικολόγο σας, ή αν έχετε προηγούμενη εμπειρία από τέτοιες απλές μολύνσεις, μπορείτε να προμηθευτείτε μια ολιγοήμερη θεραπεία από το τοπικό φαρμακείο, συνήθως με τη μορφή κολπικών υποθέτων που λαμβάνονται μια φορά την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αποφύγετε το κολύμπι και τις σεξουαλικές επαφές.