Αυτό το ποτό ανεβάζει την πίεση και βάζει σε κίνδυνο την καρδιά!

Το πίνουμε όλοι!

Αυτό το ποτό ανεβάζει την πίεση και βάζει σε κίνδυνο την καρδιά!

Αυτό είναι το ποτό που ανεβάζει την πίεση και βάζει σε κίνδυνο την καρδιά!

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, ανεβασμένη αρτηριακή πίεση και αρρυθμία απειλητική για τη ζωή προκαλεί η κατανάλωση ενός λίτρου ενεργειακού ποτού μέσα σε τρεις μέρες.

Η κατανάλωση 1.000 ml ενεργειακού ποτού σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ανωμαλιών στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό, υποστηρίζει μια νέα μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Η μελέτη περιελάμβανε 34 υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 έως 40 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να διαλέξουν τυχαία και να πιουν είτε 1.000 ml ενός από δύο ενεργειακά ποτά με καφεΐνη που διατίθενται στην αγορά είτε ένα εικονικό ενεργειακό ρόφημα μέσα σε τρεις διαφορετικές ημέρες. Τα ροφήματα καταναλώθηκαν μέσα σε 60 λεπτά και όχι λιγότερο από 500 ml ανά 30 λεπτά της ώρας.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στην καρδιά των εθελοντών μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος και κατέγραψαν επίσης την αρτηριακή πίεση του κάθε συμμετέχοντα. Όλες οι μετρήσεις λήφθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και έπειτα κάθε 30 λεπτά για τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος.

Και τα δύο ενεργειακά ποτά που δοκιμάστηκαν περιείχαν 304-320 ml καφεΐνης ανά 1.000 ml, δόση η οποία εκτιμάται ότι δεν προκαλεί μεταβολές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Άλλα κοινά συστατικά των ενεργειακών ποτών της μελέτης αποτελούσαν η ταυρίνη (αμινοξύ), η γλυκουρονολακτόνη (απαντάται στα φυτά και τους συνδετικούς ιστούς) και οι βιταμίνες Β. Το ρόφημα με το εικονικό φάρμακο περιείχε ανθρακούχο νερό, χυμό lime και πρόσθετα γεύσης κερασιού.

Στους συμμετέχοντες που κατανάλωσαν κάποιο από τα δύο ενεργειακά ποτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το διάστημα QT ήταν 6-7.7 χιλιοστά του δευτερολέπτου μεγαλύτερο στις τέσσερις ώρες, σε σύγκριση με όσους κατανάλωσαν το εικονικό ποτό. Το διάστημα QT είναι η μέτρηση του χρόνου που χρειάζονται οι κοιλίες της καρδιάς για την εκπόλωση και την επαναπόλωση. Το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης εκπόλωσης και του τέλους της επαναπόλωσης των κοιλιών διαρκεί από την αρχή του επάρματος Q μέχρι το τέλος του επάρματος Τ. Η φυσιολογική διάρκεια του χρονικού διαστήματος Q-T είναι 0,35 sec. Εάν αυτό το χρονικό διάστημα είναι είτε πολύ μικρό είτε πολύ μεγάλο, μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στον ρυθμό των χτύπων της καρδιάς, με την επακόλουθη αρρυθμία να είναι απειλητική για τη ζωή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα ευρήματα και υποδεικνύουν ότι οι μεταβολές του διαστήματος QT σε γενικές γραμμές διατηρούνται και μετά την περίοδο παρακολούθησης των τεσσάρων ωρών, αντί να συνιστούν ένα βραχύχρονο σύμπτωμα που διαρκεί για λίγο μετά την κατανάλωση των 1.000 ml ενεργειακού ποτού. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια στατιστικά σημαντική αύξηση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4-5 mm Hg στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα ενεργειακά ποτά.

«Βρήκαμε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και των μεταβολών στο διάστημα QT και την αρτηριακή πίεση, η οποία δεν μπορεί να αποδοθεί στην καφεΐνη. Πρέπει επειγόντως να ερευνήσουμε το συγκεκριμένο συστατικό ή τον συνδυασμό συστατικών σε διάφορα είδη ενεργειακών ποτών που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα ευρήματα που αποτυπώθηκαν στην κλινική δοκιμή μας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Sachin A. Shah, καθηγητής Φαρμακευτικής στη Σχολή Φαρμακευτικής και Επιστημών Υγείας Thomas J. Long του Πανεπιστήμιο του University of the Pacific στο Stockton της Καλιφόρνια.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελεγχόμενη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών στην καρδιά και την αρτηριακή πίεση σε νέους υγιείς εθελοντές. Παρόλα αυτά, η μελέτη υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς, όπως το ότι σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της βραχυπρόθεσμης κατανάλωσης ενός ενεργειακού ποτού και δεν παρέχει πληροφορίες ούτε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αλλά ούτε και τις επιπτώσεις της τακτικής κατανάλωσης. Επιπλέον, αξιολόγησε αποκλειστικά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, αν και αυτά συνήθως συνδυάζονται με την κατανάλωση και άλλων ουσιών, όπως το αλκοόλ. Τέλος, η μελέτη περιελάμβανε μόνο υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά σε άλλους πληθυσμούς.

«Τα ενεργειακά ποτά είναι εύκολα προσβάσιμα και συνήθως καταναλώνονται από μεγάλο αριθμό εφήβων και νεαρών ενηλίκων, όπως οι φοιτητές, επομένως είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πώς αυτά τα ποτά επηρεάζουν την καρδιά», δήλωσε συμπερασματικά, η δεύτερη συγγραφέας της μελέτης Kate O’Dell, Pharm.D. καθηγήτρια Φαρμακολογίας και διευθύντρια βιωματικών προγραμμάτων στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Προσοχή! Δεν πρέπει να πίνεις καφέ πριν τις 09:30 το πρωί! Κινδυνεύεις από...

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ακολουθήστε αυτήν την διατροφή και μειώστε τον κίνδυνο!

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και ο αριθμός σύμφωνα με έρευνες αυξάνεται. Αν ακολουθήσετε αυτήν την σωστή διατροφή μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο!

Κατά την καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά δεν αντλεί αποτελεσματικά αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος.

Η πρόληψη της πάθησης συνιστά την αποφυγή καπνίσματος, τον έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και φυσικά μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Αντίθετα, η διατροφή που περιλαμβάνει πολύ κρέας, τηγανητά, επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 72%. «Τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης, περιορίστε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης δρ Kyla Lara, καρδιολόγος στην Κλινική Mayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα των ΗΠΑ.

Για να τρώνε οι άνθρωποι πιο υγιεινά, πρέπει να εκπαιδευτούν αναφορικά με τα οφέλη μιας διατροφής βασισμένης σε φυτικής προέλευσης τροφές και να έχουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους υγιεινά τρόφιμα, πρόσθεσε. Η Lara και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερους από 16.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 45 ετών και άνω, που συμμετείχαν σε μεγάλη αμερικανική μελέτη για τα εγκεφαλικά. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή τους.

Οι δίαιτες ταξινομήθηκαν σε πέντε τύπους:

Πολύ κρέας, ζυμαρικά, μεξικάνικο φαγητό, πίτσα, γρήγορο φαγητό.
Πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ψάρια.
Γλυκά και λιπαρά, επιδόρπια, ψωμί, πρωινό με ζάχαρη, σοκολάτες και άλλα γλυκά.
Τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, αυγά, πρόσθετα λιπαρά και ποτά με ζάχαρη.
Αλκοόλ και σαλάτες, πολύ κρασί, μπύρα, πράσινα λαχανικά και dressings.

Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια παρακολούθησης, 363 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια. Τα οφέλη της φυτικής διατροφής ήταν σημαντικά, αφού λήφθηκαν όμως υπόψη παράγοντες όπως το βάρος, η περίμετρος της μέσης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, η αρνητική επίδραση της νότιας δίαιτας (τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, αυγά, λιπαρά, ζάχαρη) δεν ήταν πλέον στατιστικά σημαντική. Ισως ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας στην ομάδα αυτή να οφείλεται στην παχυσαρκία και το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά ή σε άλλους παράγοντες, είπε η Lara. Καμία από τις άλλες δίαιτες δεν έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την καρδιακή ανεπάρκεια και δεν παρατηρήθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα σε οποιαδήποτε δίαιτα και τον τύπο καρδιακής ανεπάρκειας που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Εχει αποδειχθεί ότι οι τροφές φυτικής προέλευσης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, της νοητικής έκπτωσης, του διαβήτη τύπου 2, πολλών τύπων καρκίνου, της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας. Για
καλύτερη υγεία, οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν τα τηγανητά τρόφιμα, τα τυριά, το fast food και τα επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.