Καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή! Εικόνες-σοκ!

Τα σημάδια που προμηνύουν κίνδυνο!

Καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή! Εικόνες-σοκ!

Καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή, ακολουθούν εικόνες-σοκ!

Αλλοιώσεις και αλλαγές στην όψη της επιδερμίδας αποτελούν προειδοποιητικές ενδείξεις και επιβάλλουν την επίσκεψη στον ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση.

Οι δερματικές αλλοιώσεις είναι συνηθέστερες στο πρόσωπο, τα αφτιά, τα χέρια και τους ώμους. Καρκίνος στην γλώσσα: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή! Σκληρές εικόνες!

Τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε αλλοιώσεις ή διάφορες αλλαγές στην επιδερμίδα, θα πρέπει να σπεύσετε στο γιατρό για ειδικές εξετάσεις, καθώς τα σημάδια αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν προειδοποιητικές ενδείξεις για καρκίνο του δέρματος.

Στο Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που αποτελεί περίπου το 75% των περιπτώσεων του καρκίνου του δέρματος, πλήττονται συνήθως τα σημεία που έρχονται περισσότερο σε επαφή με τον ήλιο.

Τέτοια σημεία είναι το πρόσωπο, τα αυτιά, ο λαιμός, η κεφαλή, οι ώμοι και η ράχη.

Ένα από τα βασικότερα συμπτώματα που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν ώστε να σπεύσετε για περαιτέρω έλεγχο είναι: μια ανοικτή πληγή που παραμένει ανοικτή για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες και αιμορραγείσυνεχώς ή δημιουργεί κρούστες στην επιδερμίδα. Η πληγή αυτή θα μπορούσε να ήταν ένα προειδοποιητικό σημάδι για τη βασικότερη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Δείτε σχετικές εικόνες:

Καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή! Εικόνες-σοκ!

Καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή! Εικόνες-σοκ!

Καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή! Εικόνες-σοκ!

Καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή! Εικόνες-σοκ!

Καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή! Εικόνες-σοκ!

Καρκίνος στο μάτι: Αυτά είναι τα συμπτώματα! Μεγάλη προσοχή!

Είναι ίσως το τελευταίο σημείο του σώματος που θα σκεφτόταν κανείς ως θέση στην οποία μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος, η αλήθεια όμως είναι πως τα μάτια δεν έχουν ανοσία στην πιο επίφοβη ασθένεια του ανθρώπου.

Αν και οι καρκίνοι στο εσωτερικό των ματιών είναι σπάνιοι, οι καρκίνοι των βλεφάρων είναι πολύ συχνοί, με τη συχνότητά τους να αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία.

Υπολογίζεται ότι στον γενικό πληθυσμό ένας στους 50.000 (περίπου 200-250 άτομα ετησίως στη χώρα μας) εμφανίζει κάποια μορφή καρκίνου των ματιών, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα εκδηλώνει καρκινώματα των βλεφάρων τα οποία αποτελούν το 5%-10% των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος, δρ Αναστάσιος - Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Καρκίνος στο μάτι

Ο πιο συχνός καρκίνος των βλεφάρων είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από το μάτι και μέσα στον οφθαλμικό κόγχο, αλλά σπανίως εξαπλώνεται σε άλλα σημεία του σώματος.

Αλλοι καρκίνοι των βλεφάρων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το καρκίνωμα των σμηγματογόνων αδένων και το μελάνωμα που είναι το πιο επιθετικό απ’ όλα.

Στο εσωτερικό του ματιού, ο πιο συχνός καρκίνος είναι το οφθαλμικό μελάνωμα που μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία, όπως η ίριδα.

Υπολογίζεται ότι 4.000 έως 5.000 Ευρωπαίοι μαθαίνουν ετησίως ότι πάσχουν από οφθαλμικό μελάνωμα, το οποίο αν ανιχνευθεί εγκαίρως έχει υψηλά ποσοστά ιάσεως (σχεδόν 80% στο πρώτο στάδιο της νόσου, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου - ACS).

Στα παιδιά, ο πιο συχνός οφθαλμικός καρκίνος είναι το ρετινοβλάστωμα που συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες κάτω των 5 ετών αλλά όταν ανιχνεύεται εγκαίρως έχει ποσοστά ιάσεως σχεδόν 95%, κατά τον δρα Κανελλόπουλο.

Υπολογίζεται ότι ένα παιδί στα 19.000 εμφανίζει ρετινοβλάστωμα, το οποίο αντιπροσωπεύει το 10% των κρουσμάτων καρκίνου σε βρέφη ηλικίας έως 1 έτους. Στο 60% των περιπτώσεων το ρετινοβλάστωμα αναπτύσσεται στο ένα μάτι, ενώ στο υπόλοιπο και στα δύο.

Καρκίνος στο μάτι

Οι παράγοντες κινδύνου

Αν και οι αιτίες του καρκίνου των ματιών δεν είναι γνωστές, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για μερικές από τις μορφές του, λέει ο δρ Κανελλόπουλος.

Οφθαλμικό μελάνωμα.

Είναι πιο συχνό στους ανθρώπους με ανοικτόχρωμα μάτια και σε όσους έχουν πολλούς σπίλους (ελιές) στο δέρμα, πιθανώς και σε όσους εκτίθενται πολύ στον ήλιο.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα βλεφάρου.

Είναι πιο συχνό σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδίως εάν έχουν ιστορικό σημαντικής έκθεσης στον ήλιο.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα βλεφάρου.

Είναι πιο συχνό σε άτομα με σημαντική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Λέμφωμα των ματιών. Είναι πιο συχνό σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ρετινοβλάστωμα. Στο 40%-45% των περιπτώσεων οφείλεται σε κληρονομούμενο ελαττωματικό γονίδιο, επομένως μπορεί να προσβάλει πολλά άτομα της ίδιας οικογένειας.

Η πρόληψη

Επειδή η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία, το πρώτο βήμα προστασίας είναι η τακτική οφθαλμολογική εξέταση, που ιδανικά πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια μετά τα 45 έτη, εκτός κι αν υπάρχει ιατρικός λόγος για να γίνεται πιο νωρίς και πιο συχνά, λέει ο δρ Κανελλόπουλος.

Απαραίτητη είναι ακόμη η χρήση γυαλιών ηλίου από τη βρεφική κιόλας ηλικία, καθώς και η τακτική (μία φορά τον χρόνο) παρακολούθηση από τον οφθαλμίατρο τυχόν σπίλου (ελιάς) στο βλέφαρο.

Ειδικά για τα βρέφη και τα νήπια, μια ζουμαρισμένη φωτογραφία των ματιών τους με το smartphone και με φλας θα μπορούσε να εντοπίσει εγκαίρως τυχόν ρετινοβλάστωμα (αν έχουν λευκοκορία, δηλαδή η κόρη του ματιού μοιάζει να έχει λευκή χροιά αντί να είναι μαύρη, ενδέχεται να οφείλεται στη νόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς).

Αν, τέλος, παρατηρήσει κανείς μια σκούρα κηλίδα στο έγχρωμο τμήμα του ματιού του (την ίριδα) πρέπει να απευθυνθεί για έλεγχο σε γιατρό, ιδίως αν αυξάνεται το μέγεθός της, καταλήγει ο δρ Κανελλόπουλος.