Μεγάλη προσοχή! Αν η γλώσσα σας είναι έτσι, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Μην το αμελείται!

Μεγάλη προσοχή! Αν η γλώσσα σας είναι έτσι, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Δείξτε μεγάλη προσοχή! Αν η γλώσσα σας είναι έτσι, όπως η κεντρική φωτογραφία δηλαδή, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Η λευκή γλώσσα είναι μια επίστρωση από υπολείμματα, βακτήρια και νεκρά κύτταρα στο στόμα σας που την κάνουν να φαίνονται λευκή.

Αν και η εμφάνιση της λευκής γλώσσας μπορεί να είναι ανησυχητική, η κατάσταση είναι συνήθως ακίνδυνη και προσωρινή. Καρκίνος στην γλώσσα: Ποια είναι τα συμπτώματα; Προσοχή! Σκληρές εικόνες!

Ωστόσο, η λευκή γλώσσα μπορεί να είναι μια ένδειξη ορισμένων σοβαρών παθήσεων, που κυμαίνονται από μια μόλυνση έως μια προκαρκινική κατάσταση.

Αίτια
Η λευκή γλώσσα είναι το αποτέλεσμα υπερανάπτυξης και διόγκωσης των στενόμακρων απολήξεων (θηλές) στην επιφάνεια της γλώσσας σας. Η εμφάνιση ενός λευκού επιχρίσματος προκαλείται από ουσίες, βακτήρια και νεκρά κύτταρα που “κολλάνε” ανάμεσα στις διογκωμένες -και μερικές φορές υπό φλεγμονή- απολήξεις.

Οι αιτίες της υπερτροφίας ή της φλεγμονής αυτών των θηλών στην γλώσσα περιλαμβάνουν:

-Κακή στοματική υγιεινή
-Ξηροστομία
-Αφυδάτωση
-Κάπνισμα
-Κατανάλωση αλκοόλ
-Αναπνοή από το στόμα
-Πυρετός

Παραδείγματα καταστάσεων που σχετίζονται με λευκές κηλίδες ή άλλες δυσχρωμίες της γλώσσας περιλαμβάνουν:

-Χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών
-Τσίχλα
-Λευκοπλακία
-Ομαλός λειχήνας του στόματος
-Καρκίνος του στόματος
-Καρκίνος της γλώσσας
-Σύφιλη
-HIV/AIDS

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Η λευκή γλώσσα είναι γενικά ένα ήπιο φαινόμενο και μπορεί να υποχωρήσει με το απαλό βούρτσισμα στην γλώσσα με μια οδοντόβουρτσα ή με μια ξύστρα γλώσσας και πίνοντας άφθονο νερό.

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας αν:

-Έχετε παρατηρήσει και άλλες αλλαγές στη γλώσσα σας
-Η γλώσσα σας πονάει
-Το λευκό χρώμα στην γλώσσα σας επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες

Η γλώσσα μας, δείχνει την υγεία μας!

Από όταν ήμασταν παιδιά και πηγαίναμε στον γιατρό, το πρώτο πράγμα που μας ζητούσε να κάνουμε, ήταν να βγάλουμε την γλώσσα μας για να την εξετάσει.

Καθόλου τυχαία κίνηση, καθώς η όψη της γλώσσας μας καθώς και το χρώμα της μας δείχνουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η στοματική μας υγιεινή. Επίσης η γλώσσα μας μπορεί να είναι ένας αρκετά ακριβής δείκτης της γενικότερης υγείας μας.

Ας δούμε τι δείχνει για την υγεία μας το χρώμα της γλώσσας μας:

Χρώμα γλώσσας: Κόκκινο “της φράουλας”

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης. Μια γυαλιστερή, έντονα κόκκινη γλώσσα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει σίδηρος ή Β12. Η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος απαιτούνται για να ωριμάσουν οι μικροσκοπικές απολήξεις στη γλώσσα. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση στην γλώσσα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πόνο, όταν καταναλώνετε καυτά υγρά ή πικάντικες τροφές.


Χρώμα γλώσσας: Καφέ ή μαύρο “τρίχωμα”επάνω στην γλώσσα

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν έχετε καθόλου καλή στοματική υγιεινή. Μια γλώσσα που καλύπτεται από σκούρο “τρίχωμα” μπορεί να φαίνεται άσχημη στην όψη, αλλά οι γιατροί συμφωνούν ότι δεν είναι αιτία για μεγάλη ανησυχία. Οι απολήξεις της γλώσσας συνήθως φθείρονται από το μάσημα και την κατάποση, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνουν πολύ τραχιές, γεγονός που τις καθιστά πιο πιθανό να φιλοξενούν βακτήρια ή να αποχρωματιστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή και προβλήματα γεύσης.

Χρώμα γλώσσας: Λευκό



Μπορεί να σημαίνει ότι έχετε κάποια μόλυνση στην στοματική κοιλότητα, κυρίως. Επίσης, άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα, μπορεί να έχουν λευκά σημάδια στην γλώσσα. Αυτό συμβαίνει επειδή η γλώσσα έχει φυσικά βακτήρια επάνω της, αλλά και άλλους μικροοργανισμούς που συνυπάρχουν σε ισορροπία. Η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια και διαταράσσει αυτή την ισορροπία, επιτρέποντας σε άλλους μικροοργανισμούς να υπερ-αναπτυχθούν.

Χρώμα γλώσσας: Ραγάδες στην γλώσσα



Είναι ένα απλό σημάδι γήρανσης του οργανισμού. Οι ρωγμές δεν αποτελούν κάποιο σημαντικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι πιο ανεπτυγμένες και να εκδηλωθούν νωρίτερα χρονικά, αν έχετε γενικότερη κακή στοματική υγιεινή. Ταυτόχρονα, όμως, από τη στιγμή που εμφανίζονται, πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά τη γλώσσα σας,επειδή μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες μέσα σε αυτές τις αυλακώσεις.