Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Σίγουρα έχεις δοκιμάσει τουλάχιστον ένα από αυτά!

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!
HEALTH NEWS 01.08.2019 10:15

Δείξτε μεγάλη προσοχή! Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές! Μην τις δοκιμάσεις ούτε για πλάκα!

Δεν ξέρω τι σχέση έχεις με την κουζίνα και το μαγείρεμα. Αυτό που σίγουρα ξέρω όμως είναι πως έχει τόσα πολλά μυστικά και tips που μια ζωή δεν φτάνει για να τα μάθεις όλα.

Είτε μαγειρεύεις, είτε όχι, μέσα στις διατροφικές γνώσεις που οφείλεις να έχεις (όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην τρέχεις στα Επείγοντα) είναι ποιες τροφές τρώγονται και ποιες όχι ανάλογα με τις συνθήκες συντήρησής τους.

Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να τρώμε ωμά αυγά (άρα ούτε και τη ζύμη του κέικ!) ή ωμό κρέας αν αυτό δεν είναι σωστά (δηλαδή επαρκώς) μαγειρεμένο. Μεγάλη προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα και τα τρώμε όλοι!

Πέρα από αυτά όμως, η λίστα με τα φαγητά που δεν πρέπει να τρώμε ωμά είναι μεγαλύτερη και φιλοξενεί πολύ πιο αναπάντεχες τροφές.

Πατάτες

«Γιατί κάποιος να φάει την πατάτα ωμή», θα σκεφτείς (εύλογη απορία). Δεν έχουμε ιδέα. Αυτό που μπορούμε να σου πούμε είναι ότι αν (για δικούς σου λόγους) το τολμήσεις το φούσκωμα και οι γαστρεντερολογικές επιπλοκές είναι το λιγότερο που θα αντιμετωπίσεις. Το ακόμα χειρότερο; Αν πατάτες μείνουν για πολύ καιρό σε ζεστό ή υγρό περιβάλλον, γίνονται πράσινες σε κάποια σημεία και αναπτύσσουν μια τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη και σε τέτοια κατάσταση πρέπει, ούτως ή άλλως, να αποφύγεις να τις μαγειρέψεις.

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Λουκάνικα (τύπου Φρανκφούρτης)

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι και το πιο θρεπτικό γεύμα, αλλά εκτός από junk friendly μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα για τον οργανισμό. Λανθασμένα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αφού είναι προ-μαγειρεμένα, μπορούν να καταναλωθούν απευθείας, αλλά όχι. Οπωσδήποτε όχι. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτείων (FDA), μπορεί να περιέχουν μολυσμένα βακτήρια Listeria, τα οποία μπορούν να «σκοτωθούν»μόνο με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Γάλα

Όταν λέμε γάλα δεν εννοούμε το φρέσκο του εμπορίου, αλλά αυτό που έρχεται κατευθείαν από μια αγελάδα. «Μα τι πιο φυσικό από το γάλα που πίνεις μέσα από την καρδάρα;» είναι μια ερώτηση που μπορεί να έκανε κάποιος αναγνώστης στο κεφάλι του. Η διαδικασία παστερίωσης στην οποία δεν έχει υποβληθεί είναι η απάντηση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον με τον Οργανισμό Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτείων (FDA), το ακατέργαστο γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό επειδή είναι εξαιρετικά πιθανό να περιέχει μπορεί να περιέχει παθογόνα βακτήρια όπως E.coli και σαλμονέλα.

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Πικραμύγδαλα
Πώς να στο πούμε για να μη σε ταράξουμε; Είναι δηλητηριώδη. Κανονικά. Για την ακρίβεια, περιέχουν υδροκυανικό οξύ και, μάλιστα, 60-70 πικραμύγδαλα είναι θανατηφόρα δόση για έναν ενήλικα. Ευτυχώς, τα αμύγδαλα που πωλούνται στο εμπόριο δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο παρά μόνο πάρα πολλούς σωστούς λόγους για να τα καταναλώνεις.

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Αλεύρι

Όπως λέγαμε και πιο πάνω, ένας από τους πιο basic διατροφικούς κανόνες είναι ότι δεν τρώμε τη ζύμη του κέικ πριν ψηθεί. Τα αυγά που περιέχει είναι ο ένας μόνο λόγος γιατί υπάρχει και δεύτερος: Το αλεύρι.

Τα τελευταία χρόνια τόσο ο Οργανισμός Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτείων (FDA), όσο και Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων της Αμερικής έχουν εντάξει το ακατέργαστο αλεύρι στις τροφές υψηλού κινδύνου. Δεν φταίει το αλεύρι αυτό καθεαυτό όσο, αλλά οι συνθήκες μέσα στις οποίες μεταφέρεται από το εργοστάσιο παρασκευής του στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς είναι πιθανό να έρθει σε επαφή με παθογόνα βακτήρια όπως το Ε.Coli και τα οποία μόνο με το μαγείρεμα μπορούν να εξολοθρευτούν. Τώρα πείστηκες γιατί δεν αξίζει να φας ωμό το μπισκότο;

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Τρόφιμα - θάνατος: Σταμάτα να τα τρως αν θες να βγάλεις το καλοκαίρι!

Αν θες να βγάλεις το καλοκαίρι του 2019 σταμάτα άμεσα να τρως αυτά τα τρόφιμα θάνατος! Ποια είναι; Θα τα μάθεις όλα στο Youweekly.gr!

Σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με δύο μεγάλες ευρωπαϊκές έρευνες.

Ο λόγος για τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα!

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), σύμφωνα με τους επιστήμονες αναδεικνύουν την ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών περιορισμού της πρόσληψης αυτών των τροφών και της προώθησης φρέσκων ή άλλων, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι επεξεργασμένες τροφές (συσκευασμένα προμαγειρεμένα τρόφιμα, σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, δημητριακά με ζάχαρη, έτοιμα γεύματα με συντηρητικά, κρέατα και θαλασσινά που έχουν υποστεί ανασύσταση, αφυδατωμένες σούπες λαχανικών κ.ά.) αποτελούν το 25-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Παράλληλα, έχει φανεί ότι αυτό το είδος των τροφών σχετίζεται με παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη, ορισμένα είδη καρκίνων και πολλά άλλα δεινά.

Στην πρώτη έρευνα, που διεξήχθη στη Γαλλία και στη Βραζιλία, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από ημερολόγια γευμάτων έξι 24ώρων 105.159 ατόμων. Οι τροφές χωρίστηκαν ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί δέκα χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνεται η πιθανότητα κάθε είδους καρδιαγγειακής νόσου κατά 12%, ειδικότερα στεφανιαίας νόσου κατά 13% και εγκεφαλοαγγειακής νόσου κατά 11%.

Από την άλλη, Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν 19.899 αποφοίτους ισπανικών πανεπιστημίων (7.786 άνδρες, 12.113 γυναίκες) με μέσον όρο ηλικίας τα 38 έτη, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή. Και πάλι, τα τρόφιμα ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με τον βαθμό επεξεργασίας τους και οι θάνατοι μετρήθηκαν κατά μέσον όρο στα επόμενα δέκα χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (πάνω από τέσσερις μερίδες ημερησίως) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 62%, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση (λιγότερες από δύο μερίδες ημερησίως). Για κάθε πρόσθετη ημερήσια δόση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν κατά 18%.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Έκτακτο! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνο τρόφιμο από τα super market!

Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο Youweekly.gr

Share