Απίστευτο! Έφτασε η εξέταση αίματος που θα ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού!

Κι όμως είναι αλήθεια...

Απίστευτο! Έφτασε η εξέταση αίματος που θα ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Έφτασε επιτέλους η εξέταση αίματος που θα ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού!

Ο καρκίνος του μαστού θα μπορεί να ανιχνευτεί έως και πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, χάρη σε εξέταση αίματος που θα ταυτοποιεί την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος στις ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκλονιστικό βίντεο: Δημοσιογράφος έμαθε ότι έχει καρκίνο on air!

Η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη από τη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Γλασκόβη, επικεντρώθηκε στη μελέτη χημικών πρωτεϊνών που είναι γνωστές ως αντιγόνα. Αυτά παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιούν την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Συγκεκριμένα, τα καρκινικά κύτταρα προκαλούν τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων που προσπαθούν να εμποδίσουν τα αντιγόνα.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα δείγματα αίματος 90 ατόμων που έπασχαν από καρκίνο του μαστού με εκείνα 90 υγιών ατόμων (ομάδα ελέγχου). Στη συνέχεια ερεύνησε σε αυτά την ύπαρξη αυτοαντισωμάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αντιγόνων που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να διαπιστώσουν την ύπαρξη καρκίνου του μαστού στο 37% των πασχόντων και τη μη ύπαρξη του στο 79% των υγιών ατόμων.

Η Ντανίγια Αλφατάνι, από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, εξήγησε ότι με τη βελτίωση της ακρίβειας της εξέτασης αυτής θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να διαγνώσουμε την ασθένεια απλά και μόνο με μια εξέταση αίματος.

Δεν είναι λίγοι πάντως οι ερευνητές που τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη πρώιμα. Πιο συγκεκριμένα, ο Πολ Φαρόα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υπογραμμίζει την επιτακτικότητα της διεξαγωγής περαιτέρω μελετών που θα επιβεβαιώνουν τα ευρήματα και ο μοριακός ογκολόγος του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, Λόρενς Γιάνγκ, συμφώνησε, λέγοντας: «Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είναι ενθαρρυντική, είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε ότι αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού.

Η Αλφατάνι τονίζει και την οικονομική ωφέλεια αυτής της εξέτασης, η οποία θα είναι πολύ λιγότερο κοστοβόρα συγκριτικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται τώρα, όπως η μαστογραφία. Αυτή θα αποτελέσει σημαντικό έρεισμα στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού για τις αναπτυσσόμενες και τις μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Σήμερα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ επιχειρεί να επιβεβαιώσει τα παρόντα αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα χρησιμοποιώντας ως δείγμα 800 άτομα.

Η εξέταση αυτή θα καταστεί διαθέσιμη σε περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια από τώρα και οι επιστήμονες επιχειρούν να δημιουργήσουν αντίστοιχες εξετάσεις διάγνωσης και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως για τον πνεύμονα, το έντερο, το συκώτι και το πάγκρεας.

Ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονα αποτελούν πάνω 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες με 55.000 διαγνώσεις ετησίως και 11.500 θανάτους.

Αυτή τη στιγμή στην Σκωτία διενεργείται έρευνα σε 12.000 άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, γιατί καπνίζουν. Οι συμμετέχοντες που έχουν πράγματι αυτοαντισώματα υποβάλλονται κάθε δύο χρόνια σε αξονική τομογραφία προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θα εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο που είναι πιο εύκολο να θεραπευτεί.

Κορίτσια προσοχή! 8+1 συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Κορίτσια προσοχή! Αυτά είναι τα 8+1 συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστά είναι ωστόσο εξίσου σημαντικά. Δεν πρέπει να τα αγνοήσετε!

Η ψηλάφηση του στήθους δεν είναι αρκετή προκειμένου να καταλάβει κανείς εάν πάσχει από καρκίνο του μαστού. Η γνώση και η αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να αποβεί σωτήρια για χιλιάδες γυναίκες που υποφέρουν από τη νόσο που μαστίζει και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Μεγάλη προσοχή! Έτσι είναι η γλώσσα σας, αν έχετε καρκίνο!

Κορίτσια προσοχή! 8+1 συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Αυτά είναι λοιπόν τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχουν όλες οι γυναίκες:

  1. Εξόγκωμα ή σκλήρυνση σε κάποιο σημείο του μαστού (η αίσθηση κατά την ψηλάφηση είναι διαφορετική στο σημείο αυτό σε σύγκριση με τον υπόλοιπο μαστό)
    2. Έκκριση υγρών από τη θηλή (μπορεί να υπάρχουν ίχνη αίματος)
    3. Αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή την όψη του μαστού
    4. Μεταβολές στην όψη της επιδερμίδας του μαστού (π.χ. πτυχώσεις, όψη φλοιού πορτοκαλιού)
    5. Εισολκή θηλής (η θηλή έλκεται προς το εσωτερικό του μαστού) ή δέρματος του μαστού
    6. Ξεφλούδισμα της σκουρόχρωμης επιδερμίδας γύρω από τη θηλή ή της επιδερμίδας του μαστού
    7. Κοκκίνισμα ή κοίλωμα στην επιδερμίδα ακριβώς επάνω από το μαστό
    8. Πόνος στο μαστό
    9. Οποιεσδήποτε άλλες ασυνήθεις ή επίμονες αλλαγές στο μαστό σας

Έτσι, σε περίπτωση που αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή να υποβληθείτε στον προληπτικό έλεγχο προκειμένου να προλάβετε ορισμένες καταστάσεις.

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  1. Ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και να σταματά όταν η κατάσταση της υγείας των γυναικών δεν προσφέρει επαρκές προσδόκιμο επιβίωσης.
  2. Δεν συστήνεται η διεξαγωγή μαστογραφικού ελέγχου από την ηλικία των 35, πρακτικά αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας. Η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς σ’ αυτή την ηλικία επιστημονικά δεν ευσταθεί.
  3. Οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν τον ανά έτος ή ανά διετία έλεγχο αφού συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.
  4. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία δεν συστήνονται ως προληπτικές εξετάσεις (παρά μόνο ως συμπληρωματικές σε μαστογραφικό έλεγχο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο)
  5. Η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί στην ανακάλυψη πρώιμων καρκίνων σε γυναίκες 40-50 ετών και σε γυναίκες με πυκνό μαστό.
  6. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία συνοδεύεται από προβλήματα, κυρίως από υπερδιάγνωση (διάγνωση καρκίνων που μπορεί να μην έβλαπταν τη γυναίκα) και από ασαφή ευρήματα (που οδηγούν σε πρόσθετες εξετάσεις, παρακεντήσεις έως και εγχειρήσεις, χωρίς τελικά να αποδειχθεί ότι η γυναίκα έχει καρκίνο). Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρής ηλικίας γυναίκες (προεμμηνοπαυσιακές) και όσο πιο συχνά γίνεται ο μαστογραφικός έλεγχος.
  7. Η συστηματική τακτική αυτοεξέταση δεν συστήνεται. Οι γυναίκες, όμως, πρέπει να εξοικειωθούν με την εμφάνιση και τη σύσταση των μαστών τους, ώστε να μπορούν έγκαιρα να απευθυνθούν σε γιατρό, αν κάτι δεν είναι φυσιολογικό.

Κορίτσια προσοχή! Αυτά είναι τα 8 συμπτώματα που μαρτυρούν ότι έχετε καρκίνο των ωοθηκών!

Κορίτσια δείξτε μεγάλη προσοχή! Αυτά είναι τα 8 πρώιμα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι έχετε καρκίνο των ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών ανήκει στις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου και μία βασική αιτία είναι η καθυστερημένη διάγνωση της νόσου, όταν πλέον βρίσκεται στο στάδιο 3 ή 4.

Ακόμη και όταν ο καρκίνος αναπτύσσεται προκαλώντας μετακίνηση των οργάνων στην περιοχή της κοιλιάς, λόγω του χώρου που υπάρχει στην κοιλιακή χώρα και την πύελο, τα συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά ή δεν τους δίνεται η απαραίτητη προσοχή.

Περίπου οι μισοί ωοθηκικοί καρκίνοι εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 63 ετών, ενώ από τις νεότερες κινδυνεύουν περισσότερο όσες φέρουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού.

Καρκίνος στη γλώσσα: Τα ύπουλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Το 94% των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών ζουν πάνω από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, εφόσον αυτή γίνει εγκαίρως.

Δείτε τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών:

1.Αιμορραγία: Η αιμορραγία εκτός περιόδου είναι το κοινό σύμπτωμα στις γυναίκες με κακοήθεις όγκους στις ωοθήκες. Οι όγκοι παράγουν οιστρογόνα που προκαλούν αιμορραγίες που μοιάζουν με περίοδο, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση.

2.Φούσκωμα: Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή 1.142 γυναικών υπέδειξε ότι ποσοστό μόλις 34% εξ αυτών θα επισκεφτούν τον γιατρό τους σε περίπτωση που εκδηλώσουν επίμονο φούσκωμα, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών. Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι μόλις μία στις πέντε γυναίκες (ποσοστό 20%) γνωρίζει πως το φούσκωμα αποτελεί σύμπτωμα της νόσου. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England) συνιστά στις γυναίκες που εκδηλώνουν φούσκωμα τις περισσότερες μέρες της βδομάδας για τουλάχιστον τρεις βδομάδες να επισκεφτούν τον γιατρό τους.

3.Αίσθημα κορεσμού: Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι χορταίνουν καταναλώνοντας τη μισή ή μικρότερη ποσότητα φαγητού από αυτή που κατανάλωναν στο παρελθόν.

4.Κράμπες: Καθώς ένας όγκος μεγαλώνει στην πυελική χώρα είναι πιθανό να προκαλεί χαμηλά στην κοιλιά πόνο, ανάλογο με αυτόν που προκαλούν οι κράμπες περιόδου.

5.Πόνος στη μέση: Η συγκέντρωση υγρού στην πύελο ή η εξάπλωση του καρκίνου στην κοιλιά ή την πύελο ερεθίζει τον ιστό στη μέση με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να πονάνε τόσο, ώστε να μην μπορούν να καθίσουν ή να κοιμηθούν.

6.Δύσπνοια: Ο προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Η ανάπτυξη των όγκων ασκεί πίεση στους πνεύμονες και μειώνει την ικανότητα της πάσχουσας να εισπνέει και να εκπνέει.

7.Δυσπεψία: Πολλές γυναίκες έχουν καούρες που μπορεί να διαρκούν για μήνες. Συνοδεύονται συνήθως από αίσθημα δυσφορίας στην κοιλιά και το στομάχι, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

8.Επιτακτική ούρηση: Οι γυναίκες αισθάνονται την επιθυμία να ουρούν συχνά και σχεδόν δεν μπορούν να ελέγξουν την ανάγκη. Το αίσθημα συνοδεύεται συχνά από πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση.

Πηγή: Health.com