Προσοχή! 7+1 τροφές που "θωρακίζουν" τον οργανισμό σας!

Σας αφορά!

Προσοχή! 7+1 τροφές που

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή! Αυτές είναι οι 7+1 τροφές που "θωρακίζουν" τον οργανισμό σας και σας προστατεύουν από πολλές ασθένειες!

Βιταμίνες Α, C, B12, B6, E, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρος, ψευδάργυρος και ω-3 λιπαρά οξέα πρέπει να περιέχονται στις τροφές σας για να θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας και να τη γλιτώσετε φέτος από τις ιώσεις!

Προσοχή! Αυτά τα ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου!

Τα παρακάνω θρεπτικά συστατικά δεν δρουν από μόνα τους, αλλά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, «καλά» λιπαρά, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά. Επιπλέον: Αν κοιμόμαστε αρκετά, αποφεύγουμε το άγχος, παίρνουμε μέτρα κατά των μολύνσεων, δεν καπνίζουμε, διατηρούμε ένα υγιές βάρος, τρώμε υγιεινά, δεν πίνουμε πολύ, ασκούμαστε κ.ο.κ., τότε το σώμα διατηρείται σε καλή κατάσταση. Και, κατ’ επέκταση, και το ανοσοποιητικό. Οι τροφές που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας είναι:

Κρεμμύδι και σκόρδο: Τόσο τα σκόρδα όσο και τα κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις που επιταχύνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Εμποδίζουν τα κρυολογήματα και βοηθούν κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Καρότα: Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α) και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι πλούσια σε φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Στρείδια, κρέας, γαλακτοκομικά: Μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου μικροστοιχείου για την κυτταρική ανοσία και τη συνολική άμυνα του οργανισμού, είναι τα στρείδια. Αν δεν είστε… φαν των στρειδιών, καλές πηγές είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια: Θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψή της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών.

Μπρόκολο και κουνουπίδι: Είναι αμφότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία συνδέεται με αυξημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξίσου καλή επιλογή για βιταμίνη C -αν και με μικρότερη περιεκτικότητα- είναι το δημοφιλές πορτοκάλι.

Κεφίρ: Ο συνδυασμός ψευδαργύρου και προβιοτικών, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού, κάνει το κεφίρ μια σούπερ τροφή για το ανοσοποιητικό μας.

Ξηροί καρποί: Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταπολεμά λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα. Επίσης, αυξάνει τη δράση των αντισωμάτων και ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν είμαστε αγχωμένοι.

Οι «σωστές» σούπες: Αν έχουν τα κατάλληλα συστατικά, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αντιμικροβιακή δράση του κρεμμυδιού, για παράδειγμα, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχεται στην πατάτα, στο κρεμμύδι, στην ντομάτα και στο λεμόνι τονώνουν τον οργανισμό μας, προφυλάσσοντάς τον από τη δράση ιών και βακτηρίων.

BOX
Το μυστικό
Τροφές όπως η ζάχαρη και το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και επιβραδύνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Το ίδιο ισχύει και για τις πλούσιες σε λιπαρά τροφές, όπως επίσης και με τις δίαιτες-αστραπή, τις οποίες και δεν συνιστούμε ακόμα και αν το να χάσετε δυο τρία κιλά είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου». Επικοινωνήστε με έναν διαιτολόγο/διατροφολόγο που θα σας προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.

ΠΗΓΗ: TV24