Θες να αποκτήσεις "γερή" μνήμη και να "κλείσεις" τα στόματα όλων; Αυτά είναι τα tips που θα σε βοηθήσουν!

Εύκολα και γρήγορα!

Θες να αποκτήσεις

Θες να αποκτήσεις και εσύ "γερή" μνήμη και να "κλείσεις" τα στόματα όλων που σε κοροϊδεύουν; Αυτά είναι τα tips που θα σε βοηθήσουν να βάλεις ένα τέλος στο πρόβλημά σου και να ανακτήσεις την υγεία σου!

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας. Εμπλούτισε, λοιπόν, το καθημερινό σου διατροφολόγιο με βιταμίνες Ε και Β12, οι οποίες σε συνδυασμό με ένα ειδικό συμπλήρωμα διατροφής με πολύτιμα συστατικά θα ενισχύσουν και θα τονώσουν την πνευματική σου υγεία.


Ενισχύει την πνευματική ενέργεια
Συμπλήρωμα διατροφής, Bright Mind, Lanes

μνήμη tips

Με τη δύναμη της βιταμίνης Β12
Συμπλήρωμα διατροφής, Β12 Fix, Uni-Pharma (στα Φαρμακεία από τη Uni-Pharma)

μνήμη χάπια

Υποστηρίζει την εγκεφαλική λειτουργία
Υγρό πόσιμο μουρουνέλαιο με γεύση λεμόνι, Moller's (στα Φαρμακεία, apolloniannutrition.gr)

μνήμη mollers

Φυσική σύνθεση
Συμπλήρωμα διατροφής, O Krill 3, Brain Support, Med Melon (στα Φαρμακεία, medmelon.gr)

μνήμη  βοηθητικά

Μυστικό συστατικό:
Mια διατροφή πλούσια σε ντομάτες είναι πολύ ευεργετική για τη μνήμη. Και αυτό γιατί οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες καταστρέφουν τα ανθρώπινα κύτταρα και μειώνουν τη λειτουργία της μνήμης.

Δείτε επίσης ποιες είναι οι τροφές που κάνουν κακό στην μνήμη σου και μείνετε μακριά τους!

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ YOUWEEKLY ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΟΝΟ ΜΕ 1,50 ΕΥΡΩ

Μεγάλη προσοχή! 12 tips για να προλάβετε τα εγκεφαλικά επεισόδια!

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές. Είναι ζήτημα ισορροπημένης διατροφής και καλών συνηθειών γι αυτό και σας αποκαλύπτουμε τα 12 tips για να τα προλάβετε! Δώστε μεγάλη προσοχή!

Αρτηριακή υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδης διαβήτης, κολπική μαρμαρυγή, βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, η μεγάλη ηλικία και το κάπνισμα, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ και τα αντισυλληπτικά μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων αίματος, κυρίως σε καπνίστριες άνω των 35 ετών. Σοβαρός παράγοντας κινδύνου είναι και το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο έχει σχέση με τη διαταραχή δεικτών που σχετίζονται με τη γλυκόζη και τα λιπίδια του οργανισμού.

Σύμμαχοι και εχθροί…

Οχι στα λιπαρά φαγητά. Τα λιπαρά πρόχειρα φαγητά (junk food) προκαλούν εθισμό για αυξημένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Ναι στο λυκοπένιο. Αντιοξειδωτικό, το οποίο βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα (ντομάτες, καρπούζια, μύρτιλα).

Οχι στο αλάτι. Κι αυτό, γιατί αυξάνει την υπέρταση.

Ναι σε ψάρια (Ω3 λιπαρά) και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Φασόλια, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι από τις τροφές που πρέπει να προτιμάτε.

Οχι στο αλκοόλ. Η υπερκατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, αμφότεροι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση εγκεφαλικού.

Ναι στα εσπεριδοειδή. Η αντιοξειδωτική δράση τους τα κατατάσσει ανάμεσα στους «συμμάχους» μας απέναντι στο εγκεφαλικό.

Οχι στο κάπνισμα!

Ναι στην άσκηση! Επιλέξτε ποια μορφή άσκησης προτιμάτε, ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική σας κατάσταση. Περπατήστε, κολυμπήστε!

Οχι στην υπέρταση! Αντιμετωπίστε την υπέρταση με ιατρική βοήθεια και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ιδίως αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Ναι στο φυσιολογικό βάρος. Τα περιττά κιλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Ναι στη χαμηλή χοληστερόλη. Μειώστε την αν χρειάζεται με τη βοήθεια γιατρού και την κατάλληλη διατροφή.

Πράξτε ανάλογα αν είστε διαβητικός.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Οταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο ελαττώνεται σημαντικά ή διακόπτεται απότομα, τότε έχει εκδηλωθεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν οφείλεται σε αιμορραγία, δηλαδή σε κάποιον θρόμβο, πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (ή εγκεφαλική αιμορραγία). Αν οφείλεται σε απόφραξη αγγείου, το επεισόδιο ονομάζεται ισχαιμικό.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού εκδηλώνονται απροειδοποίητα. Να ποια μπορεί να είναι τα πιθανά συμπτώματα:

Μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου.

Προβλήματα στην όραση. Διπλωπία, θολή όραση ή απώλειά της στο ένα μάτι.

Δυσκολία στην ομιλία. Δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε με λέξεις.

Αδυναμία, μούδιασμα ή παράλυση σε χέρι ή και πόδι. Συνήθως το άκρο που εμφανίζει τα συμπτώματα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του εγκεφάλου από αυτήν που έχει προσβληθεί. Εκτείνετε προς τα εμπρός τα δύο χέρια σας, περίπου για 10 δευτερόλεπτα. Εάν το ένα χέρι βαίνει προς τα κάτω, αποτελεί ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ξαφνική ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα.

Αιφνίδιος πόνος στο ένα χέρι, στο πόδι ή στη μία πλευρά του προσώπου ή του στήθους.

Ξαφνικός και οξύς πονοκέφαλος, με ένταση που δεν έχετε ξανανιώσει στη ζωή σας.

Οσφρητικές παραισθήσεις. Μυρίζετε μυρωδιές που δεν υπάρχουν. Η επιστήμη αποκαλεί το φαινόμενο «φαντοσμία», η οποία όμως μπορεί να είναι και αποτέλεσμα τραύματος στο κεφάλι ή λοίμωξης του αναπνευστικού. Δεν τη συγχέουμε με την «παροσμία», δηλαδή την όσφρηση που στρεβλώνει τις πληροφορίες που δέχεται και οσφραίνεται… άλλα αντί άλλων.

Την κρίσιμη ώρα…

Η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι μια μάχη με τον χρόνο. Ο ασθενής πρέπει να βρεθεί σε νοσοκομείο τουλάχιστον μέσα σε τρεις ώρες μετά την εκδήλωσή του. Ετσι αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβιώσει ενώ μειώνονται οι πιθανότητες μόνιμης βλάβης ή σοβαρών επιπτώσεων μετά το επεισόδιο.

Αφού καλέσετε αμέσως το ασθενοφόρο:

Ξαπλώνετε τον ασθενή για να διευκολυνθεί η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Δεν ανυψώνετε τα πόδια του, για να μην επιτείνετε ενδεχόμενα προβλήματα υπέρτασης.

Αν κάνει εμετό, γυρίστε το κεφάλι και το σώμα του στο πλάι, για να αποτρέψετε την είσοδο του εμετού στην αναπνευστική οδό.

Οχι φαγητό ή ποτό. Ούτε καν ασπιρίνη ή υπογλώσσια γιατί, αν το επεισόδιο είναι αιμορραγικό, θα αυξηθεί η αιμορραγία.

Αν χάσει τις αισθήσεις του, δώστε του τις πρώτες βοήθειες.

ΠΗΓΗ: TV24

Επίσης, γνωρίζετε τι είναι το δυσμεταβολικό σύνδρομο; Πάσχει στην Ελλάδα 1 στους 3 ενήλικες!