Μπορεί να αρρωστήσεις βαριά από τοστ - Σταμάτα να κάνεις αυτό το 1 πράγμα

Το κάνουμε όλοι ενώ δεν πρέπει! Δημιουργεί καρκίνο

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μπορεί να αρρωστήσεις βαριά από τοστ - Σταμάτα να κάνεις αυτό το 1 πράγμα

Μεγάλη προσοχή! Ένα είναι το πράγμα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για να μην αρρωστήσεις βαριά από... τοστ! Ναι, καλά διάβασες! Μπορείς να πάθεις μέχρι και καρκίνο από αυτό.

Ο κίνδυνος προέρχεται από την ουσία ακρυλαμίδιο, που παράγεται όταν οι τροφές με άμυλο (ψωμί, πατάτες κ.α.) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μαυρίζουν.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

τοστ

Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Όπως αναφέρει, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρες με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου.

Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.). Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει.

Σύμφωνα με την FSA, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο ακρυλαμίδιο μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια, όμως θεωρείται ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ. Ένας εκπρόσωπος πάντως της οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν – αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους.

Το μυστικό για να φας ένα τοστ σούπερ εξαιρετικό!

Το τοστ είναι γρήγορο και γευστικό. Μπορεί όμως να γίνει ακόμη καλύτερο με αυτό το μυστικό! Για να έχεις ένα τοστάκι σούπερ εξαιρετικό!

Τι ξεχωρίζει ένα καλό τοστ από ένα εξαιρετικό; Η λεπτομέρεια! Παρακάτω θα σάς αποκαλύψουμε τον τρόπο να κάνετε το τοστάκι σας έξτρα απολαυστικό μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα μίγμα από 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο και 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα ή απλά χρησιμοποίησε το τυρί της αρεσκείας σου. Άπλωσε το μείγμα σε δύο φέτες του τοστ και στη συνέχεια πρόσθεσε στη μέση τα υλικά που βάζεις συνήθως, όπως τυρί και γαλοπούλα.

Στη συνέχεια ψήσ’ το στο τηγάνι (αυτή είναι η δική μας αγαπημένη μέθοδος, καθώς το τηγάνι καθαρίζεται πιο εύκολα μετά) ή στην τοστιέρα, βάζοντας την πλευρά του ψωμιού που έχει το βούτυρο απ’ έξω. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχεις στα χέρια σου το πιο νόστιμο και τραγανό τυρένιο τοστάκι!

Καλή όρεξη!

Και για σένα που είσαι καλοφαγάς σου έχουμε εδώ μια συνταγή για το πως να φτιάξεις τέλεια πίτσα με φέτες από τοστ! Πάτα εδώ για να δεις αναλυτικά