Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από τα δάκρυα;

Τι αναφέρουν οι ειδικοί;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από τα δάκρυα;

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός, και ειδικότερα, αν είναι πιθανό ο επικίνδυνος ιός να κολλήσει μέσα από τα δάκρυα με τον ίδιο τρόπο που κολλάει από τα σταγονίδια του βήχα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (Αmerican Academy of Ophthalmology) δεν διαπίστωσε ιό σε δάκρυα μολυσμένων ασθενών.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ophthalmology, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, προσφέρει στοιχεία ότι είναι απίθανο οι μολυσμένοι ασθενείς να διασπείρουν τον ιό SARS Cov-2 μέσα από τα δάκρυα τους, δίνοντας έτσι μιαν απάντηση. Κανένας από τους ασθενείς της μελέτης δεν είχε επιπεφυκίτιδα.

Και ενώ ο ΠΟΥ εξηγεί το αν ο ιός κολλάει από τα κουνούπια, οι νεκροί στην Ελλάδα αυξάνονται, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τους 43.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης επιπεφυκίτιδας μεταξύ των μολυσμένων ασθενών (το ποσοστό εκτιμάται μεταξύ 1%-3%), υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ιού μέσω δακρύων είναι χαμηλός.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, επιστήμονες στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης συνέλεξαν δείγματα δακρύων από 17 ασθενείς με COVID-19 από τη στιγμή που εμφάνισαν συμπτώματα μέχρι να αναρρώσουν, περίπου 20 ημέρες αργότερα. Ούτε η ιική καλλιέργεια ούτε η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (RT-PCR) ανίχνευσαν τον ιό στα δάκρυά τους καθόλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της νόσου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες της ασιατικής χώρας πήραν δείγματα από το πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού κατά την ίδια χρονική περίοδο. Ενώ τα δάκρυα των ασθενών ήταν απαλλαγμένα από τον ιό, η ρινοφαρυγγική κοιλότητά τους ήταν γεμάτη.

Εύλογα, επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι η βασική οδός μόλυνσης σχετίζεται με τα σταγονίδια και τις εκκρίσεις. Όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει ή μιλάει, τα σωματίδια του ιού μπορούν να φτάσουν από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπο ενός άλλου προσώπου.

Παρά τις καθησυχαστικές αυτές ειδήσεις, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι η προστασία των ματιών τους, μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση των ιών, άρα δεν πρέπει να βάζουμε τα δάχτυλα στα μάτια μας επ’ ουδενί.

Πηγή: ygeiamou.gr

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από τα κουνούπια;

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το εάν ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από το τσίμπημα ενός κουνουπιού, ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι και η παρουσία τους θα αποτελέσει συχνό φαινόμενο μέσα στην καθημερινότητά μας.

Ο ιός είναι νέος και έτσι είναι πολύ λίγα αυτά που γνωρίζουμε για τη συμπεριφορά του αλλά και για τους τρόπους μετάδοσής του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσπαθεί με κάθε μέσο να καθησυχάσει τον κόσμο και να προλάβει τον πανικό πριν αυτός εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο και φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Έτσι, ένα από τα θέματα που κλήθηκε να απαντήσει ο ΠΟΥ, είναι αν ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από το τσίμπημα των κουνουπιών, μιας και το καλοκαίρι η παρουσία τους είναι πολύ έντονη και πολλές ασθένειες μεταδίδονται με αυτόν τον τρόπο.

Έτσι ο ΠΟΥ απάντησε, καθησυχάζοντας το κοινό και εξηγώντας πως δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο αφού ο ιός μεταφέρεται μόνο μέσα από σταγονίδια μολυσμένου ατόμου.

Η απάντηση του ΠΟΥ για το τσίμπημα των κουνουπιών

«Ο νέος κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί με το τσίμπημα των κουνουπιών.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη πληροφόρηση, ούτε κάποιο στοιχείο που να προτείνει ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μεταδοθεί από τα κουνούπια.

Ο νέο κορωνοϊός είναι ιός του αναπνευστικού συστήματος, και μεταδίδεται κυρίως από σταγονίδια μολυσμένου ατόμου που βήχει ή φτερνίζεται, ή από σταγονίδια σάλιου ή προϊόντα της μύτης.

Για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, καθαρίζουμε συχνά τα χέρια μας με αντισηπτικό ή τα πλένουμε με σαπούνι και νερό. Επίσης αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές με οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται».

κουνούπια κορωνοϊός