Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Αυτές είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας

Ο νέος "κολλητός" σας

Αυτές είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας
HEALTH NEWS 05.04.2020 18:56
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αυτές είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας. Δώστε προσοχή γιατί σας αφορά. Εμείς σας έχουμε και τα συμπτώματα στη συμπεριφορά που καλό είναι να γνωρίζετε.

Ας δούμε τι λέει επί του θέματος, η ψυχολόγος Samantha Brooks του Kings College London, που πραγματοποίησε μια ταχεία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης.

Αν κάποιος έχει ψυχιατρικό ιστορικό πριν από την καραντίνα

Η ύπαρξη τέτοιων θεμάτων συνδέθηκε με άγχος και θυμό ακόμη και τέσσερις έως έξι μήνες μετά την απελευθέρωσή του από την καραντίνα. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε καραντίνα εμφάνισαν πιο σοβαρά συμπτώματα μετατραυματικού στρες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Συμπτώματα κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Οι μεγαλύτερες περίοδοι απομόνωσης συνδέθηκαν με συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, φόβο και θυμό. Οι έγκλειστοι φοβόντουσαν για την υγεία τους αλλά και για να μην μολύνουν άλλους. Ένιωθαν επίσης απογοήτευση και βαρεμάρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, λόγω περιορισμού, απώλειας τακτικής ρουτίνας και μειωμένης κοινωνικής και σωματικής επαφής με άλλους.

Η ανεπαρκής ή η μη υπεύθυνη ενημέρωση, συμπεριλαμβανομένης της σαφήνειας γύρω από τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν, ο σκοπός της καραντίνας και τα διαφορετικά επίπεδα κινδύνου έφεραν περισσότερο άγχος.

Συμπτώματα μετά την καραντίνα

Οι οικονομικές απώλειες λόγω απαγόρευσης προς εργασία δημιούργησαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, με διαρκείς ψυχολογικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο θυμός και το άγχος συνεχίστηκαν για μήνες μετά την καραντίνα.

Επιπλέον, εκείνοι που έμειναν σε καραντίνα γιατί είχαν κολλήσει τον ιό γνώρισαν απόρριψη και αποφυγή από τους άλλους και αντιμετωπίστηκαν με φόβο και υποψία. Να σημειώσουμε, ότι σήμερα Κυριακή (5/4) έγινε γνωστό ότι έχουμε και δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Μύκονο.

Τι μπορεί να γίνει για να αντισταθμιστούν οι ψυχολογικές συνέπειες μιας καραντίνας

Επιγραμματικά και από ψυχολογικής σκοπιάς, η καραντίνα δεν πρέπει να διαρκέσει παραπάνω από όσο πραγματικά χρειάζεται. Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα να έχουν πλήρη κατανόηση της νόσου και της σημασίας της καραντίνας.

Ασφαλώς, πρέπει να έχουν όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης, για να νιώθουν ασφάλεια. Τα υπόλοιπα, περί ψυχαγωγίας και απασχόλησης έχουν δια μακρών αναλυθεί.

Τελευταία επισήμανση: Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη χρειάζονται ειδική θεραπεία. Συχνά αισθάνονται στίγμα και πρέπει να υποστηρίζονται από τους συναδέλφους τους, όπως αναφέρει και το ygeiamou.gr

Τα κρούσματα κορωνοϊού στον πληθυσμό

Με περίπου 161 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (έναντι 102 την προηγούμενη εβδομάδα), η Ελλάδα έχει μια αναλογία που την τοποθετεί αρκετά χαμηλά, στην 75η θέση παγκοσμίως (έναντι της 66ης την προηγούμενη Κυριακή 22 Μαρτίου).

Βρίσκεται επίσης στην 23η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των 27 κρατών μελών) και μόλις στην 18η θέση στην ευρωζώνη.

Από τα 19 κράτη της ευρωζώνης, μόνο η Σλοβακία έχει λιγότερα από την Ελλάδα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό. Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι περίπου 154, συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται ελαφρά πάνω από το διεθνή μέσο όρο

Η χώρα μας (η μέτρηση αφορούσε μέχρι και το 68ο θύμα) βρίσκεται στην 33η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό των θυμάτων της νόσου, από την 28η θέση πριν μια εβδομάδα. Είναι επίσης 14η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δέκατη στην ευρωζώνη σε απόλυτο αριθμό θανάτων λόγω Covid-19.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Στο Ιπποκράτειο Ουκρανή που επέβαινε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Σοκ με τον κορωνοϊό: Κίνδυνος να ξεμείνουμε από τρόφιμα παγκοσμίως

Share