Τι είναι καλύτερο για την υγεία τελικά; Το μηλόξυδο ή το νερό με λεμόνι;

Ποιο πρέπει να προτιμήσετε;

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Τι είναι καλύτερο για την υγεία τελικά; Το μηλόξυδο ή το νερό με λεμόνι;

Τι είναι καλύτερο για την υγεία τελικά; Το μηλόξυδο ή το νερό με λεμόνι; Ποιο έχει τελικά τα περισσότερα οφέλη για την υγεία του εντέρου σας και ποιο είναι καλύτερο από τα δυο για να πίνετε;

Όλοι έχουμε ακούσει για τα εκπληκτικά οφέλη του μηλόξυδου και του λεμονιού για την πέψη και την υγεία του εντέρου. Αλλά πόσο μπορείτε πραγματικά να το πιστέψετε και ποιο είναι καλύτερο για εσάς μακροπρόθεσμα;

Μηλόξυδο

Το ξίδι μηλίτη (ACV) έχει χαρακτηριστεί ως θεραπεία για όλους, βοηθώντας τα πάντα, από τη λεύκανση των δοντιών έως την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Το ACV περιέχει πολυφαινόλη και βιταμίνες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από την κυτταρική βλάβη και μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου - ωστόσο, το κύριο όφελος είναι η «μητέρα».

Βρίσκεται μόνο σε μη παστεριωμένο ACV, η μητέρα είναι το σκέλος των πρωτεϊνών, των ενζύμων και των καλών βακτηρίων που δίνουν στο προϊόν μια σκοτεινή εμφάνιση. Αυτά τα καλά βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στη διασφάλιση μιας υγιούς ισορροπίας στο πεπτικό σας σύστημα.

Ένα άλλο πιθανό όφελος είναι η ικανότητά του να εμποδίζει την δυσπεψία και καούρα.

Για μερικούς ανθρώπους, η καούρα μπορεί να οφείλεται σε πολύ λίγο οξύ στομάχου. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το ξίδι μηλίτη μπορεί να είναι ευεργετικό, επειδή εισάγει περισσότερο οξύ στην πεπτική οδό - ωστόσο, δεν υπάρχουν πραγματικά ισχυρές ενδείξεις που να το υποστηρίζουν. Ωστόσο δείτε και αν είναι αλήθεια ότι χρειάζεστε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Νερό με λεμόνι

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες - και αυτό τους προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη φλεγμονή του εντέρου και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι επίσης ένα φυσικό αντιμικροβιακό, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των βακτηρίων στο μικρόβιο.

Εν τω μεταξύ, τα λεμόνια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που ονομάζονται πηκτίνη, η οποία είναι ένα πρεβιοτικό που τροφοδοτεί τα έντομα του εντέρου σας, προωθώντας την υγιή ανάπτυξη βακτηρίων του εντέρου. Ωστόσο, η πηκτίνη βρίσκεται στον πολτό λεμονιού περισσότερο από το χυμό - οπότε όταν προετοιμάζετε το νερό σας κάθε πρωί, φροντίστε να συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερο τον πολτό.

Ποιό είναι καλύτερο?

Τόσο το ξίδι μηλίτη όσο και το νερό με λεμόνι μπορούν να ωφελήσουν το έντερο σας, αν και κανένα από αυτά δεν είναι πιθανό να κάνει θαύματα - οπότε πραγματικά εξαρτάται από την προσωπική σας προτίμηση.

Ωστόσο, εάν μόλις ξεκινήσετε, το λεμόνι μπορεί να είναι ο πιο καλός τρόπος. Έχει μια πιο ήπια, πιο φρέσκια γεύση. καθιστώντας τον έναν καλό τρόπο για να συνηθίσετε σε μια υγιή συνήθεια.

Επιπλέον, λάβετε υπόψη ότι η τακτική κατανάλωση αυτών των όξινων ποτών μπορεί να προκαλέσει τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών σας. Ό, τι κι αν επιλέξετε, ακολουθήστε το πάντα με ένα ποτήρι νερό για να εξουδετερώσετε τα οξέα στο στόμα σας και μην το παρακάνετε.