Δεν πίνεις αρκετό νερό; Τα σημάδια που "φωνάζει" το σώμα σου για ενυδάτωση

Τι πρέπει να προσέξεις;

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Δεν πίνεις αρκετό νερό; Τα σημάδια που

Δεν πίνεις αρκετό νερό; Τα σημάδια που "φωνάζει" το σώμα σου για ενυδάτωση. Πρέπει να τα γνωρίζεις και να μην τα αγνοείς καθώς σου χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου για τα χειρότερα που μπορούν να έρθουν αργότερα.

Τους κρύους μήνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρηθούν τα επίπεδα ενυδάτωσης στο σώμα, καθώς τα φυσικά στοιχεία αφυδάτωσης του σώματός μπορεί συχνά να χαθούν. Έτσι είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε τη συνιστώμενη ποσότητα νερού κάθε μέρα (περίπου 2,7 λίτρα για τις γυναίκες και 3,7 λίτρα για τους άνδρες).

Ποια τα σημάδια ότι δεν πίνετε αρκετό νερό και μπορεί να έχετε πρόβλημα

Έχετε πονοκέφαλο

Οι εγκέφαλοί μας είναι 80%νερό. Όταν είστε αφυδατωμένοι, ο εγκεφαλικός ιστός χάνει νερό, προκαλώντας συρρίκνωση του εγκεφάλου και πόνο γύρω από τον εγκέφαλο. Η αφυδάτωση μειώνει επίσης τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στον εγκέφαλο, τα οποία μπορούν να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλούν πρήξιμο και φλεγμονή. Την επόμενη φορά που θα έχετε πονοκέφαλο, δοκιμάστε να έχετε ένα ποτήρι νερό πρώτα προτού πάρετε παυσίπονα.

Το στόμα, τα μάτια και το δέρμα σας είναι ξηρά

Χάνουμε συνεχώς υγρό από το σώμα μας όλη την ημέρα. Εάν δεν αναπληρώσουμε αρκετά τα επίπεδα, τότε το στόμα, τα μάτια και το δέρμα μας μπορεί να υποφέρουν από έλλειψη υγρασίας.

Τα ούρα σας είναι πιο σκούρα

Ένα λιγότερο ευχάριστο, αλλά μάλλον πιο εμφανές σημάδι αφυδάτωσης είναι τα πιο σκούρα ούρα. Όταν τα επίπεδα ενυδάτωσης είναι επαρκή, το σώμα είναι πιο ικανό να ξεπλένει τις τοξίνες μέσω των ούρων μας. Όταν αφυδατώνουμε, υπάρχει λιγότερο ελεύθερο νερό για την απομάκρυνση αυτών των τοξινών, κάνοντας τα ούρα μας πιο σκούρα.

Νιώθετε κουρασμένοι ή αποπροσανατολισμένοι

Όταν αποβάλλουμε υγρά, το σώμα μας βγάζει επίσης τοξίνες από το σύστημά μας. Εάν δεν έχουμε αρκετό υγρό για να το κάνουμε αυτό, μπορεί να υπάρχει ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες στο σύστημά μας, κάτι που μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ζάλη, σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης. Ομοίως, η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση καθώς μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Πείνατε όλη μέρα

Το σώμα μας μπορεί να δυσκολευτεί να διακρίνει μεταξύ της πραγματικής πείνας και της αφυδάτωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο υποθάλαμος στον εγκέφαλό μας μπορεί να συγχέει τη δίψα με την όρεξη. Εάν τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή αλλά εξακολουθείτε να είστε πεινασμένοι, ελέγξτε ξανά εάν πίνετε αρκετό νερό. Δείτε ωστόσο και ποια η νόσος με τα 1.000 πρόσωπα που μπορεί να περάσατε και να μην το ξέρετε

TAGS