Μήπως πάσχεις από το Δυσμεταβολικό Σύνδρομο Χ; Μεγάλη προσοχή!

Τι είναι και πως θα το καταλάβεις

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μήπως πάσχεις από το Δυσμεταβολικό Σύνδρομο Χ; Μεγάλη προσοχή!

Το μεταβολικό σύνδρομο, που ονομάζεται επίσης «Δυσμεταβολικό Σύνδρομο Χ», δεν είναι ασθένεια αλλά ένας συνδυασμός μεταβολικών διαταραχών που συμβαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν ως κοινό αιτιολογικό παράγοντα την ινσουλινοαντίσταση (αντίσταση στην ινσουλίνη). Μήπως πάσχεις και δεν το γνωρίζεις; Δώσε προσοχή!

Ο συνδυασμός αυτός περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη και υψηλό σάκχαρο καθώς επίσης και αυξημένο λίπος γύρω από τη μέση.

Το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες και είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και διαβήτη. Αντιμετωπίστε το αποτελεσματικά.

Τι πρέπει να ξέρεις για το Δυσμεταβολικό Σύνδρομο Χ

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο ακριβής ορισμός του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, παρά τις προσπάθειες πολλών επιστημόνων να οριοθετήσουν τα χαρακτηριστικά του. Η πρώτη προσπάθεια οριοθέτησης έγινε το 1988 από τον G. Reaven, ο οποίος παρουσίασε ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία έχουν κοινό αίτιο, την ινσουλινοαντίσταση.

Η ύπαρξη λοιπόν ή μη του μεταβολικού συνδρόμου δίχασε και εξακολουθεί να διχάζει τον ιατρικό κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και στα κριτήρια διάγνωσης του συνδρόμου, όπου δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία.

Κατά τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), πρέπει να... συνεχίστε στο thebody.gr για να μάθετε περισσότερα για το δυσμεταβολικό σύνδρομο