Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Ανακοίνωση - "βόμβα" από τον ΕΟΦ

Σας αφορά

Ανακοίνωση -
HEALTH NEWS 27.04.2020 14:55
Από Youweekly Team

Σαν "βόμβα" έσκασε η ανακοίνωση που έγινε πριν από λίγη ώρα, από τον ΕΟΦ και αφορά την ορθή χρήση των φαρμάκων για τον κορωνοϊό που "σαρώνει" τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας τη σημασία της αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού και ελλείψει ειδικού φαρμάκου ή εμβολίου, προτείνεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα η χρήση διαφόρων υπό έρευνα φαρμάκων ή φαρμάκων εγκεκριμένων για άλλες παθήσεις.

Η χορήγησή τους βασίζεται σε πρώιμες ενδείξεις αποτελεσματικότητας από τη χρήση τους κυρίως σε χώρες στις οποίες έχει προηγηθεί η εκδήλωση της επιδημίας, χωρίς ωστόσο αυτά να έχουν μελετηθεί διεξοδικά ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους στην COVID-19, όπως κανονικά γίνεται κατά την ανάπτυξη φαρμάκων, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ αντίστοιχη προειδοποίηση έκανε και για ακόμα ένα φάρμακο. Δείτε εδώ για ποιο.

ΕΟΦ ανακοίνωση

Ο ΕΟΦ προσθέτει πως «σε εθνικό επίπεδο, διαμορφώνονται ειδικές διαδικασίες για τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών στο πλαίσιο νέων κλινικών δοκιμών, παρηγορητικής χρήσης ή ως θεραπείας εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων» και προειδοποιεί: Η χρήση των φαρμάκων αυτών πρέπει να γίνεται αυστηρά και μόνον με κατάλληλη ιατρική συνταγή, ανάλογα με τη διαδικασία, και με διαρκή ιατρική επίβλεψη και καθοδήγηση, διότι όλα αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά και γιατί ορισμένα από αυτά ενδέχεται να είναι ακατάλληλα για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, λόγω του ιατρικού ιστορικού τους.

Τέλος, ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών από τη λήψη φαρμάκων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παρακολούθηση της ασφάλειάς τους και μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα, τόσο από επαγγελματίες υγείας, όσο και από καταναλωτές, με τη χρήση της ηλεκτρονικής κίτρινης κάρτας μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΕΟΦ (www.eof.gr) ή απευθείας στο kitrinikarta.gr.

Πηγή: athensmagazine.gr

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί: Προσοχή στις διαφημίσεις σκευασμάτων για τον κορωνοϊό

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί να προσέχουμε στις διαφημίσεις σκευασμάτων για τον κορωνοϊό. Εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού προκειμένου να εστιαστεί στις επίσημες οδηγίες προστασίας του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Υγείας και της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Αυτό καθώς τις τελευταίες μέρες διαπίστωσε ότι κυκλοφορούν και διαφημίζονται σκευάσματα, που ισχυρίζονται ότι η χρήση τους είναι από μόνη της αρκετή στο να αποτρέψει τον κορωνοϊό ή άλλο ιό.

ΕΟΦ για απολύμανση

Σε ό,τι αφορά στα θέματα απολύμανσης, ο ΕΟΦ τονίζει ότι αυτή πρέπει να γίνεται με χρήση εγκεκριμένων προϊόντων, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής τους, με δεδομένο ότι υπάρχουν εγκεκριμένα προϊόντα τόσο για την απολύμανση των χεριών, όσο και των χώρων. Η έγκριση του ΕΟΦ σημαίνει ότι το χρησιμοποιούμενο προϊόν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα βιοκτόνα προϊόντα.Τι λένε οι ειδικοί για τον πρώτο θάνατο στην Ελλάδα;

ΕΟΦ για ΜΜΕ

«Σε ό,τι αφορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, «αυτά καλούνται να συμβάλλουν στον περιορισμό όποιων παραπλανητικών διαφημίσεων. Η επιστημονική κοινότητα καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης στη δημόσια υγεία, που αφορά όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Ελλάδα. Απαιτούνται σοβαροί και προσεκτικοί χειρισμοί στους οποίους τα ΜΜΕ αναμένεται να είναι σημαντικοί αρωγοί για την ορθή ενημέρωση των πολιτών», καταλήγει ο ΕΟΦ.

iefimerida.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες από γνωστό αντιπυρετικό

ΕΟΦ: Προσοχή - Ανακαλείται παρτίδα πλαστικών γαντιών

TAGS
Share