Περνάς χρόνο με τους κολλητούς σου; Δεν φαντάζεσαι πώς βελτιώνεις την υγεία σου

Συγχαρητήρια, ίσως νίκησες την κατάθλιψη!

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Περνάς χρόνο με τους κολλητούς σου; Δεν φαντάζεσαι πώς βελτιώνεις την υγεία σου

Περνάς χρόνο με τους κολλητούς σου; Δεν φαντάζεσαι πώς βελτιώνεις την υγεία σου χωρίς καν να το ξέρεις. Με το να κάνετε πράγματα μαζί, βοηθάς τον οργανισμό σου, ενώ μένεις χαρούμενος και για πάρα πολλές ώρες.

Οι φίλοι μας κάνουν ευτυχισμένους, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Αλλά το να έχεις ένα κολλητό σημαίνει ότι η ζωή είναι πολύ πιο εύκολη;

Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει από καιρό ότι η φιλία είναι απαραίτητη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας ευημερία. «Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν ικανοποιητικές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητά τους είναι πιο ευτυχισμένοι, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και ζουν περισσότερ», ανέφερε μια έκθεση του Harvard Women's Health Watch του 2017.

Το να έχετε ένα κοινωνικό δίκτυο (και όχι ένα διαδικτυακό, αλλά πραγματικές συνδέσεις) μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής σας, να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ικανό καθώς μεγαλώνετε. Η έρευνα δείχνει ότι οι φιλίες βοηθούν με αυτούς τους στόχους ευεξίας:

  • Σας δίνει μια αίσθηση ότι ανήκετε και έχετε μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή
  • Σας κάνει πιο ευτυχισμένους και ακόμη και μειώνοντας το άγχος σας
  • Βελτίωση της εμπιστοσύνης και της αυτοεκτίμησής σας
  • Σας παρέχει τα εργαλεία και την υποστήριξη για να αντιμετωπίσετε σημαντικά γεγονότα στη ζωή σας, όπως απώλεια θέσεων εργασίας ή θάνατο αγαπημένου προσώπου
  • Σας εμπνέει για να ζήσετε μια ζωή με υγιείς συνήθειες, όπως υγιεινή διατροφή και γυμναστική
  • Σε κάνει να νιώθεις λιγότερο μοναχικός

Τι ισχύει όμως για τους κολλητούς σας;

Σε ένα άρθρο του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Child Development, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η το να έχεις έναν κολλητό φίλο στην παιδική ηλικία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία ενός ατόμου έως την ενηλικίωση. «Μια στενή φιλία στα μέσα της εφηβείας προέβλεπε σχετικές αυξήσεις στην αυτοεκτίμηση και μείωση του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων από την αρχή της ενηλικίωσης», αναφέρει η έκθεση.

Καθώς προχωράτε στην ενηλικίωση, έχοντας έναν κολλητό φίλο έχετε το πλεονέκτημα μιας πραγματικά στενής και εύκολης συντροφιάς. Με έναν κολλητό, έχετε πάντα κάποιον να κάνετε πράγματα, όπως να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, να εμπιστευτείτε ένα προσωπικό ζήτημα και ακόμη και απλά να βρείτε μερικές ιδέες. Όλα αυτά συμβάλλουν στη μεγαλύτερη αίσθηση της αυτοεκτίμησης, μειώνουν το άγχος - σε κάνουν πιο ευτυχισμένο.

Θέλεις καινούργιες φιλίες;

Εάν η καραντίνα σας έχει κάνει να επανεκτιμήσετε τις φιλίες σας, ίσως να εμπνευστείτε να βγείτε και να συναντήσετε νέους ανθρώπους πλέον. Εδώ είναι μερικοί καλοί τρόποι για να δημιουργήσετε νέους φίλους:

  • Παρακολουθήστε εκδηλώσεις
  • κάντε εθελοντική εργασία
  • Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι

Ωστόσο μπορεί τα νέα είναι θετικά με τους κολλητούς αλλά μήπως έχεις ΧΑΠ και δεν το γνωρίζες; Δες εδώ όλα τα συμπτώματα.