Παίρνετε πολλά χάπια μαζί; Να τι πρέπει να γνωρίζετε

Μεγάλη προσοχή

Παίρνετε πολλά χάπια μαζί; Να τι πρέπει να γνωρίζετε

Παίρνετε πολλά χάπια μαζί; Να τι πρέπει να γνωρίζετε. Πως πρέπει να τα διαχειριστείτε και τι μπορείτε να πάθετε με την κατανάλωση πάνω από ενός φαρμάκου την ημέρα. Τι λένε οι ειδικοί για αυτή την αναγκαστική κάποιες φορές συνήθεια;

Παίρνετε πάνω από ένα χάπι; Δεν είστε μόνοι: 24% των Αμερικανών λαμβάνουν τρία ή περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η διαχείριση τόσων φαρμάκων μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν πρέπει να τα πάρετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

«Τα πολλαπλά φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες που αυξάνονται», λέει ο Jamal Downer, Pharm.D., Φαρμακοποιός και διευθυντής σε ένα κατάστημα Walgreens στη Νέα Υόρκη. Και όσο μεγαλύτερη είναι η λίστα με τα φάρμακα σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να παίρνετε όλα τα φάρμακά σας ακριβώς όπως συνταγογραφείται, σημειώνει το Εθνικά Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά ζωτικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε εάν παίρνετε πολλά φάρμακα. Εδώ, ο Downer αποκαλύπτει τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να είστε οργανωμένοι, ασφαλςείς και υγιείς.

Τι ισχύει για τα πολλαπλά φάρμακα

Όσο περισσότερα φάρμακα παίρνετε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος επιβλαβών αλληλεπιδράσεων με αυτά.

Η ύπαρξη πολλαπλών φαρμάκων στο σύστημά σας μπορεί να τα κάνει να λειτουργούν διαφορετικά από ό, τι έπρεπε - και μπορεί ακόμη και να τα καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά. "Μπορεί να παίρνετε δύο φάρμακα που εντείνουν την παρενέργεια ή που κάνουν ένα φάρμακο ισχυρότερο ή πιο αδύναμο", λέει ο Ντάουνερ.

Για παράδειγμα, τόσο τα αντικαταθλιπτικά όσο και τα φάρμακα κατά του άγχους μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία. Ή, εάν παίρνετε ένα αραιωτικό αίματος και ένα φάρμακο για υψηλή αρτηριακή πίεση, το τελευταίο θα μπορούσε να κάνει το αραιωτικό του αίματος ισχυρότερο ή πιο αδύναμο, εξηγεί ο Downer.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Εάν αντιμετωπίζετε δυσάρεστες παρενέργειες, ενημερώστε το γιατρό σας. Και πάντα βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης έχει μια πλήρη λίστα με όλα όσα παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των OTC φαρμάκων, συμπληρωμάτων, βιταμινών και βοτάνων. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή εάν ο γιατρός σας δεν γνωρίζει κάτι για το φάρμακο σας, ενδέχεται κατά λάθος να προσθέσουν μια νέα συνταγή που θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει αρνητικά με ένα από τα τρέχοντα φάρμακά σας, επισημαίνει το NIH, ωστόσο μήπως πίνετε πολύ κρασί; Να από τι κινδυνεύετε.

Για πρόσθετη διαβεβαίωση, συζητήστε τυχόν νέα φάρμακα με τον φαρμακοποιό σας. «Είμαστε ειδικοί όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις και τις παρενέργειες των φαρμάκων», λέει ο Ντάουνερ. "Μαζί, μπορούμε να ελέγξουμε αυτό που παίρνετε αυτήν τη στιγμή και να βεβαιωθούμε ότι δεν προστίθεται τίποτα επιβλαβές"

Είναι καλύτερο να συμπληρώσετε όλες τις συνταγές σας στο ίδιο φαρμακείο.

"Εάν λαμβάνετε τις συνταγές σας από πολλά μέρη, ο φαρμακοποιός δεν έχει πλήρη εικόνα του προφίλ σας, ειδικά εάν λαμβάνετε φάρμακα από πολλούς γιατρούς", εξηγεί ο Ντάουνερ. "Χρησιμοποιώντας ένα φαρμακείο, έχουμε πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα που παίρνετε." Αυτό βοηθά τον φαρμακοποιό σας να πιάσει - και να αποτρέψει - επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Είστε υπεύθυνοι για την υγεία σας - αλλά έχετε υποστήριξη.

Μπορείτε να είστε ο καλύτερος γνώστης όσον αφορά τη διαχείριση των φαρμάκων σας. Αλλά όταν εμφανίζονται ερωτήσεις, ο φαρμακοποιός σας είναι πάντα εκεί για να σας καθοδηγήσει. "Είναι σημαντικό να έχετε κάποιον που αισθάνεστε άνετα να μιλάτε για τα φάρμακά σας", λέει ο Ντάουνερ.