Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόβετε την καφεΐνη;

Όλη η αλήθεια

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόβετε την καφεΐνη;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόβετε την καφεΐνη; Είστε και εσείς από εκείνους που θέλουν να κόψουν τους καφέδες εντελώς αλλά δεν μπορούν; Εμείς σας έχουμε όλα τα οφέλη που συμβάλουν σε μια καλύτερη υγεία.

Για πολλούς, η μέρα δεν ξεκινά έως ότου καταναλωθεί ένα φλιτζάνι καφέ καθώς η καφεΐνη είναι ένα από τα λίγα πράγματα που καθιστούν δυνατή την επιβίωση των πολλών ωρών δουλειάς. Αλλά υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω, των οποίων οι ρουτίνες δεν περιλαμβάνουν πλέον τον καφέ, καθώς ισχυρίζονται ότι η απόρριψη της καφεΐνης άλλαξε εντελώς τη ζωή τους. Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σας όταν κόβετε την καφεΐνη, για πάντα;

Πονοκέφαλοι

Όταν καταναλώνετε τακτικά το διεγερτικό, οδηγεί σε σωματική εξάρτηση, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ένας έντονος πονοκέφαλος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους. Ενώ ο λόγος για αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, ορισμένοι ιατροί λένε ότι η καφεΐνη χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, έτσι όταν το παρατήσετε, τα αγγεία συστέλλονται και προκαλούν πόνο. Τα καλά νέα; Μετά τις πρώτες 7-10 ημέρες, ο πόνος θα υποχωρήσει. Ωστόσο, για να ξέρετε κινδυνεύει η υγεία σας αν πίνετε καφέ πριν τις 9.30! Οπότε σταματήστε το!

Κακή διάθεση

Ακόμα κι αν δεν είστε το είδος του ατόμου που είναι γκρινιάρης πριν από την πρώτη σας "γουλιά" καφεΐνης, μπορεί να αντιμετωπίσετε μερικές πολύ τρελές διακυμάνσεις της διάθεσης και περιόδους κόπωσης. Για να διασφαλίσετε ότι οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν πιστεύουν ότι έχετε τρελαθεί, καλό θα ήταν να τους ενημερώσετε ότι κόψατε τους καφέδες.

Περισσότερη ενέργεια - Η έλλειψη καφεΐνης έχει και τα θετικά

Δεν θα το αρνηθούμε. Τις πρώτες μέρες που δεν πίνετε καφεΐνη, πιθανότατα θα νιώσετε τελείως υποβαθμισμένοι. Αλλά αφού το πετύχετε κατά την περίοδο απόσυρσης, μπορείτε να περιμένετε να δείτε τα επίπεδα ενέργειας σας να ανεβαίνουν! Ο λόγος;

Άτομα που καταναλώνουν καφεΐνη, συχνά κοιμούνται λιγότερο από εκείνους που δεν καταναλώνουν διεγερτικά ποτά. Στη συνέχεια ξυπνούν κουρασμένοι και χρειάζονται περισσότερη καφεΐνη. Μόλις σπάσετε τον κύκλο, θα κοιμηθείτε καλύτερα και θα έχετε περισσότερη ενέργεια για να αντιμετωπίσετε την ημέρα σας.

καφεΐνη οφέλη σώμα

Λιγότερο άγχος

Όταν καταναλώνετε κάτι γεμάτο με καφεΐνη, τα επινεφρίδιά σας αρχίζουν να αντλούν αδρεναλίνη, χωρίς να σας βάζουν σε λειτουργία «μάχης». Όταν το βγάλετε από τον οργανισμό σας, θα αισθανθείτε λιγότερο αγχωμένοι και ανήσυχοι.