Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μεγάλη προσοχή! 4+1 ασθένειες που κινδυνεύετε να κολλήσετε από τα κατοικίδια σας

Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Μεγάλη προσοχή! 4+1 ασθένειες που κινδυνεύετε να κολλήσετε από τα κατοικίδια σας
HEALTH NEWS 30.05.2020 16:15
Από Ανθή Ιωαννίδου

Μεγάλη προσοχή. Αυτές είναι οι 4+1 ασθένειες που κινδυνεύετε να κολλήσετε από τα κατοικίδια σας και πρέπει να τις γνωρίζετε για να προφυλαχτείτε τόσο εσείς, όσο και το περιβάλλον σας αλλά και τα ίδια τα ζωάκια σας.

Το ότι αγαπάμε τα κατοικίδια ζωάκια στο σπίτι μας, δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να προσέχουμε, εκτός από την δική τους υγεία, και την δική μας.

Ποιες ασθένειες μπορείτε να κολλήσετε από τα κατοικίδια σας

Τοξοπλάσμωση

Μεταφέρεται από τη γάτα στον άνθρωπο και τα αιλουροειδή μολύνονται λόγω της κατανάλωσης ωμού κρέατος. Η ασθένεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια και ελλιπή ανάπτυξη του παιδιού. Οι περισσότερες γάτες έχουν ανοσία, όμως τα μικρά τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια και βλάβες στα πνευμόνια, το συκώτι και το νευρικό σύστημα. Στον άνθρωπο, η ασθένεια δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα, όμως οι αρχικές ενδείξεις μπορεί να μοιάζουν με αυτές της γρίπης. Δείτε ωστόσο και τις 3 τροφές που είναι θάνατος για τα σκυλιά.

Βουβωνική πανώλη

Είναι εξαιρετικά σπάνια και δε μεταδίδεται με την άμεση επαφή. Η λοίμωξη οφείλεται στους αιωρούμενους μικροοργανισμούς. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει πως τα περιστατικά της νόσου είναι μόλις επτά κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα στα κατοικίδια περιλαμβάνουν τον πυρετό, τη φλεγμονή, το οίδημα και τον πόνο στους λεμφαδένες. Στον άνθρωπο, η νόσος εκδηλώνεται με τον ξαφνικό πυρετό, τον πονοκέφαλο, το ρίγος, την αδυναμία, το οίδημα και τον πόνο στους λεμφαδένες.

ασθένειες κατοικίδια

Δερματοφύτωση

Είναι εξαιρετικά μεταδοτική, καθώς ο μύκητας μπορεί να αντέξει για μήνες έξω από το σώμα μέχρι το κατοικίδιο να πάθει τη λοίμωξη. Το βασικό σύμπτωμα είναι οι πληγές στο δέρμα και η απώλεια τριχώματος με ένα κόκκινο στίγμα στη μολυσμένη περιοχή. Στον άνθρωπο εκδηλώνεται με κόκκινες, κυκλικές κηλίδες στο δέρμα.

Ασκαρίδα

Είναι το πιο κοινό εσωτερικό παράσιτο που μεταδίδει η γάτα. Τα μικρά γατάκια μπορεί να προσβληθούν από το μητρικό γάλα, ενώ οι μεγαλύτερες γάτες μολύνονται από τα τρωκτικά. Στη χειρότερη περίπτωση, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση στον άνθρωπο. Στις γάτες εκδηλώνεται με διάρροια, σκουλήκια και αίμα τα κόπρανα, εμετό, βήχα και δυσκοιλιότητα. Στον άνθρωπο, η λοίμωξη έχει σαν αποτέλεσμα το βήχα, τη δύσπνοια, τον πόνο στην κοιλιά και το αίμα στα κόπρανα.

Αγκυλοστομίαση

Το αγκυλόστομα τρέφεται από τα τοιχώματα του γαστρεντερικού στον οργανισμό του σκύλου και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα απώλεια αίματος. Τα αυγά που βρίσκονται στα κόπρανα του ζώου μπορεί να μεταφερθούν στον άνθρωπο εάν υπάρξει επαφή με το δέρμα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη διάρροια και τη σημαντική απώλεια βάρους, ενώ στον άνθρωπο η νόσος μπορεί να μην παρουσιάσει ανησυχητικές ενδείξεις.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Μεγάλη προσοχή! ΜΗΝ δώσετε ποτέ αυτές τις τροφές στα παιδιά σας γιατί...

Έρευνα σοκ! Μην ξαναφάτε αγγούρι με ντομάτα - Υπάρχει κίνδυνος να...

TAGS
Share