Σώστε τον σκύλο σας από φόλα με μαγειρική σόδα - Αυτός είναι ο τρόπος

Είναι σωτήριο αυτό το κόλπο!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σώστε τον σκύλο σας από φόλα με μαγειρική σόδα - Αυτός είναι ο τρόπος

Εκατοντάδες σκύλοι και γάτες χάνουν τη ζωή τους άδικα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, επειδή κάποιοι «συνάνθρωποί μας» θεωρούν ότι τους ενοχλούν και αποφασίζουν να σκορπίσουν το θάνατο, μοιράζοντας φόλες. Χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα, όμως, ίσως υπάρχουν πιθανότητες να σώσετε το κατοικίδιό σας!

Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα και αλλάζουν με βάση την εποχή και το βιοτικό επίπεδο των δολοφόνων. Στην Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως το τριμμένο γυαλί, ο γύψος, τα ποντικοφάρμακα, τα φυτοφάρμακα, τα σαλιγκαροκτόνα, το κυανιούχο κάλιο, τα υγρά μπαταρίας και τέλος η στρυχνίνη, που όμως δεν κυκλοφορεί ευρέως στη χώρα.

Δηλητηρίαση με κάθε τρόπο

Συχνά κάποιοι δηλητηριάζουν σιγά σιγά με ποντικοφάρμακο ή φυτοφάρμακο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην το καταλάβουν. Ο κτηνίατρος τονίζει πως «το «σιγά σιγά» είναι ανάλογο με την τακτική του δολοφόνου. Άλλοι λειτουργούν έτσι και άλλοι χτυπούν απευθείας στο βουνό. Η αλήθεια είναι ότι ένα σκυλί που δεν είναι εκπαιδευμένο μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταπιεί κάτι και έπειτα από δύο ώρες, ή από πέντε μόλις λεπτά, να εμφανίσει συμπτώματα δηλητηρίασης.

Πως δρουν τα δηλητήρια

Τι να κάνω αν το σκυλί μου καταπιεί φόλα

  • Φυτοφάρμακα: Πρόκειται για ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των σκουληκιών. Έχουν κυρίως δράση στο νευρικό σύστημα. Επιφέρουν το θάνατο ή λόγω καταστολής των πνευμόνων και της καρδιάς ή λόγω καταστολής των αναπνευστικών μυών. Φυσικά όλα αυτά μπορεί να παρουσιαστούν μαζί.
  • Ποντικοφάρμακα: Κυρίως ανταγωνίζονται τη βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται θανατηφόρες αιμορραγίες. Τα μοντέρνα ποντικοφάρμακα χτυπούν κι αυτά το νευρικό σύστημα του ζώου, αλλά είναι για ακριβά… γούστα.

Συμπτώματα

Φυτοφάρμακα: Υπάρχει υπερδιέγερση, σπασμοί των μυών, αφροί απ’ το στόμα, σιελόρροια, διάρροια, ενώ μικραίνει η κόρη του ματιού. Όλα αυτά γίνονται απότομα ή 1-2 ώρες από τη λήψη του δηλητηρίου. Στη συνέχεια το σκυλί πέφτει σε κώμα. Εάν δεν διακομιστεί γρήγορα στο κτηνιατρείο και έχει καταναλώσει αρκετό δηλητήριο επέρχεται ο θάνατος.

Ποντικοφάρμακα: Καλό είναι να μη συμβεί, γιατί οι ιδιοκτήτες το καταλαβαίνουν την τελευταία στιγμή. Προκαλεί αιμορραγίες στον εγκέφαλο, στα μάτια, στο στόμα, διάρροια με αίμα και γενικότερα αιματηρές εκκρίσεις. Αν φτάσουμε σε όλα αυτά, ο θάνατος είναι δυστυχώς από πιθανός έως και βέβαιος.

Πότε πρέπει να παραλάβει ένας κτηνίατρος το δηλητηριασμένο ζώο;

Εάν ο κτηνίατρος παραλάβει ένα ζώο που διατηρεί τις αισθήσεις του και δεν είναι σε κωματώδη κατάσταση, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να το σώσει.

Πώς να σώσετε το σκυλάκι σας από φόλα χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα

  • Βήμα 1ο: Εφόσον ο σκύλος διατηρεί τις αισθήσεις του, πρέπει να του προκαλέσουμε έμετο εκτός εάν έχει καταπιεί ποντικοφάρμακο, που τότε κάνουμε το 1ο και το 2ο βήμα μαζί. Μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο -αν και είναι δύσκολο- χορηγώντας του χλιαρό νερό και αλάτι ή μουστάρδα αραιωμένη με νερό ή μαγειρική σόδα. Υπάρχει άλλος ένας τρόπος που λειτουργεί ως «δίκοπο μαχαίρι»: Μπορούμε να του δώσουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού από σιρόπι ιπεκουάνας. Αν όμως του χορηγήσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει οπωσδήποτε να προκληθεί έμετος, ειδάλλως το ίδιο το σιρόπι προκαλεί προβλήματα στην καρδιά. Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχουν εμετικά σε όλα τα κτηνιατρεία και δίνονται στους ιδιοκτήτες σκύλων για τέτοιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι κτηνίατροι προτείνουν την απομορφίνη (Filtalon) που προκαλεί μέσα σε 15 δευτερόλεπτα έμετο.

Ο κτηνίατρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν το σκυλί έχει δηλητηριαστεί με υγρά μπαταρίας ή οξέα, δηλαδή δηλητήρια που όταν επιστρέψουν στο στόμα του σκύλου, μπορεί να γίνει εισρόφηση στον πνεύμονα. «Όταν καταλάβουμε ότι έχει καταπιεί κάτι τέτοιο το σκυλί μας, είναι προτιμότερο να το αδρανοποιήσει ο κτηνίατρος μέσα στο στομάχι».

  • Βήμα 2ο: Το επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε το κατάλληλο αντίδοτο, αν ξέρουμε τι είδους δηλητήριο έχει καταπιεί ο σκύλος μας. Τα πλέον διαδεδομένα αντίδοτα είναι η ατροπίνη για τα φυτοφάρμακα και η βιταμίνη Κ για τα ποντικοφάρμακα. Τα αντίδοτα κυκλοφορούν σε ενέσιμες μορφές και γίνονται ανάλογα με το βάρος του ζώου όποτε το σκυλί μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μια ένεση.
  • Βήμα 3ο: Δίνουμε στο ζώο που έχει ήδη κάνει έμετο και έχει σταματήσει να βγάζει ό,τι μπορεί να βγάλει, ενεργό άνθρακα (δηλαδή καρβουνάκι που το βρίσκουμε στο φαρμακείο) και τρέχουμε για να βρούμε ιατρείο (κτηνίατρο)!

‘Όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας προς το κτηνιατρείο, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη ζωή του τετράποδου φίλου μας. Οι πρώτες βοήθειες είναι το 90% της σωτηρίας του ζώου και μόλις το υπόλοιπο 10% είναι η δουλειά του γιατρού. Αν δοθούν σωστά και έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες, το σκυλί μπορεί πολύ πιο εύκολα να σωθεί»

Εξαφανίστε την άσχημη μυρωδιά του σκύλου σας με μαγειρική σόδα - Η πιο έξυπνη λύση

Είναι πολύ λογικό το τρίχωμα του σκύλου σας να έχει μια έντονη και άσχημη μυρωδιά που πολλούς μπορεί να τους ενοχλεί, καθώς εσείς πιθανόν να την έχετε συνηθίσει. Αν ωστόσο, θέλετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο να μοσχοβολάει καθημερινά σας έχουμε την έξυπνη λύση. Εξαφανίστε την με την χρήση μαγειρικής σόδας.

Πριν ωστόσο χρησιμοποιήσουμε την μαγειρική σόδα, κάνουμε το σκύλο καλό μπάνιο

  • Γεμίστε έναν ψεκαστήρα με χλιαρό νερό και τοποθετήστε το σκυλάκι σας μέσα στην μπανιέρα. Ξεκινήστε να ψεκάζετε το σώμα του, δίνοντας προσοχή στο κεφάλι του -δεν πρέπει να εισχωρήσει νερό στα μάτια, τα ρουθούνια και τα αυτιά του.
  • Αφού το τρίχωμά του έχει βραχεί, απλώστε το ειδικό σαμπουάν. Ξεκινήστε προσεκτικά από το κεφάλι και προχωρήστε προς την ουρά και τα πόδια του, με κυκλικές κινήσεις.
  • Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τις σαπουνάδες πολύ καλά, ξεκινώντας από το κεφάλι, καλύπτοντας με το χέρι σας τα μάτια του. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία του λουσίματος, ώστε να απομακρυνθεί κάθε βρομιά.
  • Ακόμα και αν ο σκύλος έχει τιναχτεί κατά τη διάρκεια του μπάνιου, ολοκληρώστε τη διαδικασία σκουπίζοντάς τον με μία πετσέτα, χωρίς να τρίβετε με δύναμη το τρίχωμά του. Στο τέλος, βουρτσίστε τον για να απομακρυνθούν οι περιττές τρίχες.

Μυρωδιά σκύλου μαγειρική σόδα

Έτσι θα εξαφανίσετε την άσχημη μυρωδιά του με μαγειρική σόδα

  • Υγρά μαντηλάκια: Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικά μαντηλάκια για σκυλιά τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να καθαρίζετε τον σκύλο σας, μέχρι να έρθει η μέρα του επόμενου μπάνιου. Περάστε το μαντηλάκι από τα πόδια, τις πατούσες, το πρόσωπο, την περιοχή κάτω από τα πόδια και το εξωτερικό των αυτιών, χαρίζοντάς του όμορφη μυρωδιά.
  • Μαγειρική σόδα: Μπορείτε να απομακρύνετε την άσχημη μυρωδιά του σκύλου σας αν, μετά το μπάνιο, ρίξετε λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας πάνω του και μετά τον βουρτσίσετε καλά. Προσέξτε όμως, η σόδα να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια ή τα ρουθούνια του.
  • Δυόσμος στο νερό: Αν μυρίζει δυσάρεστα η αναπνοή του, μπορείτε -εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών του με ειδικό προϊόν- να χρησιμοποιήσετε λίγο δυόσμο. Αφού βράσετε ένα ματσάκι και κρυώσει το ρόφημα, ρίξτε μερικές σταγόνες στο νερό που πίνει -το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα.