Κάλοι και φουσκάλες στο πόδι; Εξαφανίστε τα τυλίγοντας ψωμί και...

Να και κάτι που σίγουρα δεν ξέρατε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κάλοι και φουσκάλες στο πόδι; Εξαφανίστε τα τυλίγοντας ψωμί και...

Ψωμί και μηλόξυδο είναι τα δυο υλικά που θα χρειαστείς αν σε βασανίζουν οι κάλοι και οι φουσκάλες στα πόδια σου! Με το που ανεβεί η θερμοκρασία βγαίνουν αμέσως τα σανδάλια, ενώ πολλές ξεχνάνε εντελώς τα παπούτσια και επιλέγουν να περπατήσουν ξυπόλυτες στην παραλία ή στο γρασίδι. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτούς τους μήνες να περιποιηθούμε πιο πολύ τα πόδια μας από ότι συνήθως.

Με τα απλά κόλπα που θα δείτε παρακάτω, τα πόδια σας θα γίνουν λεία και απαλά σε χρόνο μηδέν!

Το κόλπο με το ψωμί για τις φουσκάλες και τους κάλους

Ακούγεται λίγο παράξενο, αλλά κάνει θαύματα. Πάρτε ένα κομμάτι ψωμί και βουτήξτε το σε μηλόξυδο. Τυλίξτε το γύρω από το πόδι σας με σελοφάν και αφήστε το για το βράδυ. Θα δείτε πολύ μεγάλη διαφορά το πρωί.

πως να βγάλω τις φουσκάλες και τους κάλους από τα πόδια

Κι αν θες να έχεις τέλεια πόδια το καλοκαίρι αυτά είναι τα 6 tips που πρέπει να ακολουθήσεις

Κάλοι στα πόδια: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να τους ξεχάσεις μέχρι να πεις... καλοκαίρι!

Κάλοι των ποδιών ή αλλιώς τύλοι, ονομάζονται οι σκληρύνσεις του δέρματος σε ορισμένα σημεία του πέλματος, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Δημιουργούνται συνήθως λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης και τριβής της επιδερμίδας μέσα στα υποδήματα, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων στο συγκεκριμένο σημείο.

Η στοιβάδα του σκληρού δέρματος που σχηματίζεται, μεγαλώνει εσωτερικά σε σχήμα κώνου και δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας, ο οποίος ονομάζεται ρίζα του κάλου. Ο πυρήνας μπορεί να πιέσει τα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και να προκαλέσει οξύ πόνο, επηρεάζοντας το βάδισμα, την επιλογή υποδημάτων αλλά και τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου.

Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία κάλων είναι το περπάτημα χωρίς παπούτσια (ξυπόλυτοι), η άθληση, ο λάθος τρόπος περπατήματος, η διατροφή, η ουρική αρθρίτιδα και η προεξοχή οστών, ένα κάταγμα ή κάποια ανατομική παραμόρφωση.

Η πρόληψη αλλά και η σωστή θεραπεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κάλων. Οπως κάθε πάθηση, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβολή ενός ειδικού ποδιάτρου-ποδολόγου, ο οποίος γνωρίζει τη φυσιολογία του ποδιού και πώς να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση.

Οι ειδικοί συνιστούν

  • Σωστή επιλογή υποδημάτων, τα οποία πρέπει να είναι άνετα, να ταιριάζουν στο σχήμα του ποδιού και να έχουν σωστό πλάτος και περιθώριο ως και 1,5 cm μεταξύ του μακρύτερου δαχτύλου και της μύτης του παπουτσιού. Καλό θα είναι να προτιμώνται υποδήματα με χαμηλά και φαρδιά τακούνια, με αρκετό χώρο εσωτερικά για να χωράει σωστά το πόδι και να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα, ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε σημεία του ποδιού που μπορεί να προεξέχουν.
  • Φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες με τα κλειστά παπούτσια, για να αναπνέει σωστά το δέρμα.
  • Μην περπατάτε ξυπόλυτοι