Τι είναι η κοσμιτική ακμή - Το πρόβλημα υγείας που "κατέστρεψε" την επιδερμίδα της Σκορδά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να μην την πατήσεις κι εσύ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τι είναι η κοσμιτική ακμή - Το πρόβλημα υγείας που

Για πρώτη φορά η Φαίη Σκορδά μοιράστηκε στον αέρα του Πρωινό ένα πρόβλημα υγείας εν ονόματι κοσμιτική ακμή το οποίο την βασάνισε πάρα πολύ και της κατέστρεψε για αρκετό καιρό την επιδερμίδα στο πρόσωπο.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

“Το καταλαβαίνω απόλυτα. Εγώ θυμάμαι όταν ήμουν στο Alter, πάντα είχα μια πολύ ωραία επιδερμίδα, ένα πολύ ωραίο δέρμα γιατί πάντα το προσέχω και έχω καλό DNA. Δεν το έχω πει αυτό ποτέ, αλλά τότε είχα πάθει κοσμητική ακμή, από τα καλλυντικά. Κάποιες φορές έλεγα βιάζομαι ας βαφτούμε γρήγορα. Και μια μέρα ξύπνησα και είχε γεμίσει το πρόσωπό μου σπυριά. Είχα πάθει σοκ. Έκανα φαρμακευτική αγωγή και πέρασε” αποκάλυψε η Φαίη Σκορδά.

Δείτε εδώ όλες τις επεμβάσεις που έχει κάνει η Φαίη Σκορδά στο πρόσωπό της! Κάποιες τις έχει παραδεχτεί, κάποιες όχι!

Τι είναι η ακμή

Η ακμή είναι εξανθήματα που εμφανίζονται στο πρόσωπο κυρίως και πολλές φορές σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως πλάτη και μπράτσα. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η κοινή ακμή που εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία αλλά επανεμφανίζεται και μετά τα 30. Το σμήγμα είναι μια λιπαρή ουσία που υπάρχει στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και συμβάλει στην λίπανση και κατ’ επέκταση στην ελαστικότητά του. Όταν οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα, μπλοκάρουν τους θύλακες της τρίχας με αποτέλεσμα τα εγκλωβισμένα βακτηρίδια που βρίσκονται εκεί πολλαπλασιάζονται, δημιουργούν φλεγμονές, μολύνουν τους ιστούς και δημιουργούν αλλοιώσεις στο δέρμα οι οποίες μπορεί να είναι:

  • κόκκινα σπυράκια με κίτρινο πύον
  • μαύρα στίγματα
  • μικρά ή μεγάλα σκληρά εξογκώματα / κυστίδια κάτω από το δέρμα
  • όγκοι που προκαλούν πόνο κατά την αφή, εγκλωβισμένοι κάτω από το δέρμα χωρίς να είναι εμφανές το πύον που περιέχουν
  • μεγάλα κόκκινα σκληρά εμφανή κυστίδια που προκαλούν πόνο

Τα συμπτώματα των αλλοιώσεων που έχουν προσβάλλει τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, πολλές φορές αφήνουν σημάδια όπως ουλές και κοκκινίλες στο δέρμα. Οι περίοδος που φυσιολογικά εκκρίνεται πλεονάζον σμήγμα, λόγω των ορμονικών ανακατατάξεων, είναι κατά την εφηβεία και εκεί κάνει την πρώτη της εμφάνιση η ακμή. Όμως η ακμή χτυπάει την πόρτα και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή των γυναικών με λιπαρό ή μικτό τύπο δέρματος, σε περιόδους έντονου στρες, από κληρονομικούς παράγοντες, την μολυσμένη ατμόσφαιρα. Κυριότερο ρόλο όμως παίζουν οι ορμόνες στην παρουσία ακμής. Κατά την έμμηνο ρύση όπου γίνονται ορμονικές διακυμάνσεις, σε γυναίκες με ορμονικά προβλήματα όπως πολυκυστικές ωοθήκες όπου αλλάζει το επίπεδο των οιστρογόνων και ανδρογόνων στον οργανισμό. Ακμή προκαλείται και από ακατάλληλα καλλυντικά τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα , από τον ανεπαρκή καθαρισμό, αλλά και από ορισμένα φάρμακα.

Στέλιος Αγγελίδης - Δερματολόγος