ΕΟΦ: Συναγερμός για συμπληρώματα διατροφής - Προκαλούν προβλήματα υγείας

Μεγάλη προσοχή!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
ΕΟΦ: Συναγερμός για συμπληρώματα διατροφής - Προκαλούν προβλήματα υγείας

Ο ΕΟΦ με επίσημη ανακοίνωση, ενημέρωσε πως δύο συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Συγκεκριμένα, από τις αρμόδιες αρχές, στην Ισπανία, πληροφορήθηκε πως δύο προϊόντα περιέχουν δραστική ουσία, η οποία δεν αναγράφεται στην συσκευασία τους.

Αυτά είναι τα συμπληρώματα διατροφής

Πρόκειται για τα RHODICOMP capsules και το προϊόν ΗARD MAN capsules. Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται σ’ αυτά χωρίς να γίνεται γνωστό, πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΦ είναι οι φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, ταδαλαφίλη και σιλδεναφίλη.

Τα δύο συμπληρώματα διατροφής που τις περιέχουν είναι οι RHODICOMP capsules και οι ΗARD MAN capsules. Στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να τα έχει προμηθευτεί μέσω του διαδικτύου. Δείτε ποια άλλα συμπληρώματα είναι επικίνδυνα.

ΕΟΦ συμπληρώματα διατροφής ακατάλληλο

ΕΟΦ συμπληρώματα διατροφής

Συμπληρώματα διατροφής - μύθοι και πραγματικότητα

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ: Πολλές φορές ακούω στο ιατρείο μου “αυτήν την περίοδο δεν τρέφομαι σωστά και γι' αυτό παίρνω βιταμίνες”. Δυστυχώς, τα συμπληρώματα διατροφής συμπληρώνουν την διατροφή και δεν την υποκαθιστούν. Αν κάποιος δεν τρώει εσπεριδοειδή το χειμώνα είναι πολύ δύσκολο να λάβει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C.

Σε αυτήν την περίπτωση φυσικά είναι καλύτερα να λαμβάνει συμπληρώματα με βιταμίνη C καλής ποιότητας (δύσκολο να τα ξεχωρίσεις συνήθως), αλλά το σωστό είναι να λαμβάνει την σωστή ποσότητα βιταμίνης C από την διατροφή του.

Αν κάποιος τρώει μεγάλες ποσότητες ζωϊκών λιπαρών οξέων, κανένα συμπλήρωμα διατροφής (και πιθανότατα ούτε φάρμακο) δεν μπορεί να αντιστρέψει την βλάβη που προκαλεί στο καρδιαγγειακό του σύστημα και στον οργανισμό του ολόκληρο ακόμα και αν η χοληστερίνη του είναι φυσιολογική.

Άρα, τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να διορθώσουν δραματικά λάθη της διατροφής και, όπως είπε και ο Ιπποκράτης, η τροφή μας πρέπει να είναι το φάρμακό μας. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να συμπληρώσουν ένα γενικά σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Η εξέταση βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να επιβεβαιώσει την επάρκεια σε βιταμίνες ή να προειδοποιήσει σχετικά με ελλείψεις.

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΛΑΒΗ ΑΠΟ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ: Ακούω στο ιατρείο μου συχνά άτομα να μου αναφέρουν ότι λαμβάνουν βιταμίνη C, γιατί καπνίζουν ή ότι λαμβάνουν συμπληρώματα με γαϊδουράγκαθο ή ταραξάκο, γιατί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Επίσης, άλλοι ότι λαμβάνουν διάφορα άλλα συμπληρώματα διατροφής, επειδή δεν αθλούνται.

Η λήψη σκευασμάτων διατροφής δεν μπορεί να προστατέψει από τις βλάβες που συνεπάγονται οι κακές συνήθειες. Δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα που να προλαμβάνει τις βλάβες του καπνίσματος, τις υπερκατανάλωσης αλκοόλ ούτε να επιδιορθώνει τις βλάβες που σχετίζονται με την έλλειψη άσκησης.

Οι βλάβες του καπνίσματος είναι δραματικές και ενώ πράγματι ένας καπνιστής είναι καλύτερα να λαμβάνει αντι-οξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής, αυτό δεν εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του καπνίσματος στον οργανισμό και δεν πρέπει πότε να δημιουργείται η εντύπωση ότι κάτι τέτοιο είναι ποτέ εφικτό. Το ίδιο ισχύει και για την έλλειψη σωματικής άσκησης.

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΤΑ!: Όσο αυτονόητο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, δεν είναι σπάνιο να ακούω στο ιατρείο μου ότι κάποιος λαμβάνει συμπληρώματα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Δεν υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που να κάνουν τον χομπίστα ασκούμενο του σαββατοκύριακου μεγάλο αθλητή, ούτε να αυξάνεται η μυική μάζα χωρίς συστηματική και σωστή άσκηση, ούτε να λυθούν σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα.

Η βοήθεια στα παραπάνω που μπορεί να προσφέρει ένα σωστά επιλεγμένο βοήθημα μπορεί να είναι σημαντική, αλλά ποτέ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δουλειά (είτε σωματική είτε ψυχολογική) που πρέπει να κάνει ο καθένας μας.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ!: Δυστυχώς, οι πιο τραγικές συνέπειες της κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής προέρχονται από την λανθασμένη πίστη ότι μπορεί να υπάρχει κάποια βιταμίνη ή βότανο ή οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, την σοβαρή καρδιοπάθεια το AIDS, ή τον σακχαρώδη διαβήτη.

Υπάρχουν εξαιρετικά συμπληρώματα διατροφής και άλλα σκευάσματα που πραγματικά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση κάποιον χρόνιων παθήσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πάθησης.

Για παράδειγμα, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά ποτέ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση του ανθρώπου που έχει υποστεί έμφραγμα. Το κορεάτικο τζίνσενγκ σε μεγάλες δόσεις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του ιού HIV που σχετίζεται με το AIDS, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σωστή φαρμακευτική αγωγή με αντι-ιικά.

Υπάρχουν πολλά σκευάσματα με εξαιρετική επίδραση στον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά δεν υπάρχει κανένα βότανο, καμιά βιταμίνη, κανένα ομοιοπαθητικό, ούτε φυσικά κανένα φάρμακο που να υποκαθιστά την σωστή διατροφή για την έλεγχο του σακχάρου.

TAGS