Έπαθες έγκαυμα μετά από την παραλία; Ανακούφισε τον πόνο μόνο με μαγειρική σόδα

Θα σας λύσει τα χέρια!

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Έπαθες έγκαυμα μετά από την παραλία; Ανακούφισε τον πόνο μόνο με μαγειρική σόδα

Μπορεί να είμαστε ακόμη στα μέσα του καλοκαιριού ωστόσο οι θερμοκρασίες που σημειώνει τις τελευταίαες ημέρες η Ελλάδα έχουν φτάσει στα ύψη καθώς ο καύσωνας είναι ανυπόφορος (δείτε εδώ πότε αναμένεται να πέσει ο υδράργυρος).

Από την άλλη, το να πας παραλία με τους φίλους σου και όχι μόνο είναι μονόδρομος μιας και είναι η απόλυτη λύση προκειμένου να δροσιστείς σε χρόνο dt. Ωστόσο οι περισσότεροι ενθουσιάζονται με το χρωματάκι που έχουν πάρει και απορρίπτουν στην ουσία το αντηλιακό ενώ είναι νούμερο ένα έτσι ώστε να μην καείς.

Σε περίπτωση λοιπόν που έχετε καεί τότε, τότε σας έχουμε την απόλυτη λύση όπου βρίσκεται μέσα στην ντουλάπα της κουζίνας σου. Ο λόγος φυσικά για την μαγειρική σόδα.

Το μυστικό με μαγειρική σόδα για να μην πονάνε τα εγκαύματά σου

Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται αυτή η πρακτική γιατί η μαγειρική σόδα θεωρείται ότι απορροφά το δηλητήριο και δρα κατά της κοκκινίλας και του πρηξίματος. Ρίχνουμε σόδα και νερό πάνω στο τσίμπημα και αφήνουμε να στεγνώσει. Βοηθάει ακόμα και στο ελαφρύ κάψιμο από τον ήλιο.

Μαγειρική σόδα

Πως να αντιμετωπίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα;

Δράσε άμεσα

Παράμεινε σε ένα δροσερό μέρος. Μπορείς να εφαρμόσεις μία υγρή, δροσερή κομπρέσα στο πάσχον σημείο. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να εκτεθείς στον ήλιο περαιτέρω.

Ντους

Κάνε συχνά δροσερά, όχι παγωμένα, ντους με άφθονο νερό. Έτσι, θα εμποδίσεις την περαιτέρω εισχώρηση του εγκαύματος και παράλληλα, θα ανακουφιστείς. Μη χρησιμοποιείς προϊόντα με άρωμα και διάφορα έλαια, καθώς μπορεί να πυροδοτήσουν αντιδράσεις και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ρούχα

Προτίμησε ελαφριά, κατά προτίμηση βαμβακερά, ρούχα. Καλό είναι να αποφύγεις τα συνθετικά υφάσματα και τις στενές γραμμές, καθώς έτσι αποτρέπεις το δέρμα από το να αναπνέει.

Κατανάλωσε υγρά

Όταν έχεις καεί από τον ήλιο, η απώλεια των υγρών είναι μεγαλύτερη. Είναι σημαντικό, λοιπό, να πίνεις αρκετό νερό, προκειμένου να αποφύγεις την αφυδάτωση.

Ενυδάτωση

Φρόντισε τη συχνή ενυδάτωση του δέρματος με μία κρέμα για ηλιακά εγκαύματα. Καλό είναι να μην περιέχει πρόσθετα αρώματα και άλλες ερεθιστικές ουσίες. Εφάρμοσε το προϊόν αμέσως μετά το μπάνιο και αρκετές φορές μέσα στην ημερά. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα με καταπραϋντικά συστατικά, που θα σε ανακουφίσουν αλλά θα αναπληρώσουν και την υγρασία του δέρματος. Αποτελεσματικά συστατικά για τα εγκαύματα είναι η αλόη, η καλεντούλα και το γιαούρτι. Καλό θα ήταν να εφαρμόσεις επίσης κομπρέσες φυσιολογικού ορού.

Μην τραυματίσεις το σημείο

Είναι πολύ σημαντικό να μην τρίψεις το σημείο που έχει καεί και να μην το ερεθίζεις. Χρειάζονται απαλές και ταμποναριστές κινήσεις για την εφαρμογή της κρέμας σου. Μπορείς επίσης να σκουπίσεις το σημείο μετά το μπάνιο με μία γάζα. Αν υπάρχουν φυσαλίδες, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις «σπάσεις», καθώς εγκυμονούν κίνδυνο περαιτέρω μόλυνσης.

Αναλγητικά

Αν υπάρχει πόνος, μπορείς να καταναλώσεις παυσίπονα, όπως είναι τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη, για να ανακουφιστείς.

Βάλε σε ένα μπολ μαγειρική σόδα και άφησέ το στο ψυγείο - Το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει

Θα ξετρελαθείτε, μόλις δείτε το αποτέλεσμα από την τοποθέτηση ενός μπολ στο ψυγείο, περιέχοντας μονάχα μαγειρική σόδα και θα το επαναλαμβάνετε καθημερινά.

Η μαγειρική σόδα έχει περισσότερες ιδιότητες από ότι νομίζετε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά μέρη του σπιτιού σαν καθαριστικό, όπως για παράδειγμα στον καναπές σας. Ειδικά αν δεν είστε θαυμαστές των χημικών ουσιών, τότε το συγκεκριμένο προϊόν θα σας λύσει τα χέρια.

Με αυτόν τον τρόπο θα... διαβάστε περισσότερα στο athensmagazine.gr