Μοιάζει με ρολόι και έχει θεραπευρικές ιδιότητες - Το φυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει την αυπνία

Και όχι μόνο...

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μοιάζει με ρολόι και έχει θεραπευρικές ιδιότητες - Το φυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει την αυπνία

Πασιφλόρα, το λουλούδι του πάθους που εντυπωσιάζει με το σχήμα του. Η πασιφλόρα είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αποτελεί ένα πανέμορφο τρόπο για να καλύψουμε φράχτες και πέργκολες. Το εντυπωσιακό λουλούδι της πασιφλόρας θυμίζει σχήμα του ρολογιού, γι’ αυτό και σε αρκετές περιοχές της χώρας μας είναι γνωστή με την ονομασία ρολογιά. Μάλιστα, το εν λόγω λουλούδι μπορεί να σε σώσει από την αϋπνία.

Η πασιφλόρα θέλει ηλιοφανή σημεία για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Είναι σχετικά ευαίσθητη στην παγωνιά, καθώς σε περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες χάνει τα φύλλα της. Είναι ανθεκτικό φυτό στην ατμοσφαιρική ρύπανση που μπορεί να φυτευτεί σε πάρκα, πλατείες και σε κεντρικούς δρόμους.

Για να φυτέψουμε την πασιφλόρα σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης σε γλάστρες διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών. Η πασιφλόρα μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να την τοποθετήσουμε σε φωτεινό σημείο που δε χτυπούν οι απευθείας ακτίνες τoυ ήλιου.

Βέβαια, να σημειωθεί πως υπάρχουν και φυτά που μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας τα οποία είναι επικίνδυνα. Ένα μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ανεπάρκεια παγκρέατος.

Η θεραπευτική ιδιότητα της

Θεωρείται φαρμακευτικό με πολλές χρήσεις και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Από τα φύλλα και τα άνθη της πασιφλόρας γίνεται ένα πολύ ευεργετικό τσάι που έχει καταπραϋντική και χαλαρωτική δράση, κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αυπνίας.

Πασιφλόρα για την αυπνία

Πώς θα προστατέψετε τα φυτά σας από τον ήλιο και τον καύσωνα

Για την προστασία από τη ζέστη, τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ακολουθούμε τα εξής βήματα για τη φροντίδα των φυτών:

  • Ποτίζουμε τακτικά τα φυτά με περισσότερο νερό Βήμα πρώτο και πιο σημαντικό σε συνθήκες καύσωνα είναι το σωστό πότισμα. Για να βοηθήσουμε τα φυτά να είναι δροσερά την περίοδο της ημέρας, πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα, ίσως και καθημερινά, κατά το σούρουπο ή νωρίς το πρωί για να μπορέσουν να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μεσημεριανό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στα φυτά σε συνθήκες καύσωνα. Προσέχουμε παράλληλα να μην ποτίζουμε υπερβολικά, καθώς σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας μπορεί να προκληθούν σαπίσματα στη ρίζα των φυτών, πτώση φύλλων και ανθέων.
  • Βρέχουμε τα φύλλα για αύξηση υγρασίας Για να αντέξουν τα φυτά σε συνθήκες καύσωνα, διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς επίσης για φυτά εξωτερικού χώρου που αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος. Βέβαια είμαστε προσεκτικοί και αποφεύγουμε την διαβροχή των φύλλων όταν έχει ηλιοφάνεια γιατί θα δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, περιοριζόμαστε στη διαβροχή των φύλλων για το δροσισμό των φυτών αποφεύγοντας και σε αυτή την περίπτωση το υπερβολικό πότισμα.
  • Μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερό σκιερό σημείο Τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες και ειδικά όσα είναι ευαίσθητα στον έντονο ήλιο, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε βορεινό ή δυτικό σημείο της αυλής ή του μπαλκονιού. Για να τα προστατέψουμε, διατηρούμε τα φυτά σε σημεία λιγότερο ήλιο και περισσότερη δροσιά για όλη την περίοδο του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών.
  • Σταματάμε να βάζουμε λίπασμα Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις λειτουργίες των φυτών. Ειδικά τα αμμωνιακά λιπάσματα και η κοπριά επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά, τα οποία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στον καλοκαιρινό καύσωνα.
  • Προστατεύουμε τα φυτά από τον ήλιο με ειδικό δίχτυ Μία απλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση για να μην έρχονται τα φυτά σε απευθείας επαφή με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού είναι η χρήση ειδικού διχτυού προστασίας. Με τη χρήση του ειδικού διχτιού ηλιοπροστασίας, περιορίζουμε τα εγκαύματα στο φύλλωμα σε συνθήκες καύσωνα και διατηρούμε την καλή ανάπτυξη των φυτών.
  • Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με ζεόλιθο ή καολίνη Σε συνθήκες καύσωνα και έντονης ηλιοφάνειας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά με οικολογικά σκευάσματα καολίνη ή ζεόλιθου που δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών. Με αυτό τον τρόπο, σχηματίζεται ένα αδιαπέρατο στρώμα προστασίας που αποτελεί ασπίδα για τις έντονες ακτίνες του ήλιου και εξασφαλίζει την καλή κατάσταση των φυτών.
  • Προσθέτουμε υγρό εκχύλισμα από φύκια στα φυτά Σε συνθήκες καύσωνα ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών. Λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, τα φύκια βοηθούν σημαντικά την αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης.

Πώς θα προστατέψετε τα φυτά σας από τον ήλιο και τον καύσωνα

Πηγή: www.mistikakipou.gr

TAGS