Του το δίνετε σαν λιχουδιά αλλά μπορεί να τον σκοτώσει - Η τροφή που πρέπει να σταματήσετε άμεσα να δίνετε στον σκύλο σας

Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Unsplash.com
Unsplash.com

Πόσες φορές έχετε ακούσει, σε ταβέρνες, την φράση: «Μου βάζετε σε μια σακουλίτσα τα κόκκαλα για τον σκύλο μου»; Πολλές! Παρά, όμως, την διαδεδομένη αντίληψη στη χώρα μας ότι ένα κόκκαλο αποτελεί την καλύτερη λιχουδιά ή και φαγητό για το σκύλο μας, υπάρχουν σοβαροί και θανατηφόροι λόγοι να αποφεύγετε τα κόκκαλα.

Τα κόκκαλα δεν είναι μια καλή τροφή. Μπορεί πολλά σκυλιά που ξέρετε ή και ο σκύλος σας να μην είχαν ποτέ πρόβλημα από τα κόκκαλα που τρώνε, όμως το κακό συμβαίνει μια φορά.

Καταρχήν, τα περισσότερα κόκκαλα είναι πάρα πολύ σκληρά. Έτσι ένας λαίμαργος σκύλος μπορεί να καταπίνει ολόκληρα κομμάτια που καταφέρνει να σπάσει από το κόκκαλο και να μην τα μασάει. Αυτό μπορεί να σημαίνει τραυματισμό των ούλων αλλά και του οισοφάγου,που απαιτεί ιατρική φροντίδα άμεσα.

Επίσης, τα κόκκαλα μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό αν κολλήσουν στο λαιμό του σκύλου αλλά και εσωτερική αιμοραγία αν σκίσουν καθώς είναι μυτερά το στομάχι του. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου το κόκκαλο είχε κολλήσει στο λαιμό του σκύλου χωρίς να το καταλάβει ο ιδιοκτήτης αλλά και ούτε ο σκύλος να δείχνει κάποια ενόχληση. Αυτό όμως δημιουργεί σοβαρή ζημιά στον ιστό και τα ούλα.

Αν κολλήσει ένα κόκκαλο είναι επίπονο για το ζώο και συνήθως χρειάζεται νάρκωση για να αφαιρεθεί! Είτε είναι κόκκαλα μπριζόλας, είτε από κοτόπουλο μην θεωρείτε τίποτα περισσότερο ασφαλές από το άλλο! Αλλά τα κόκκαλα του κοτόπουλου είναι πιο επικίνδυνα καθώς είναι μικρά, σπάνε εύκολα και τραυματίζουν το λαιμό, τα έντερα και το εσωτερικό του στομαχιού. Επίσης, ο σκύλος κινδυνεύει από δηλητηρίαση καθώς πολλά κόκκαλα χαλάνε μετά από 2 μέρες και αν ο σκύλος σας ακόμα παλεύει να το φάει στον κήπο, μπορεί να φάει μύκητες και βακτήρια!

Σημάδια ότι ο σκύλος σας τραυματίστηκε από κόκκαλο:

  • Προσπάθεια να αναπνεύσει σωστά
  • Δυσκολία αφόδευσης
  • Διάρροια με αίμα
  • Ξύσιμο του στόματος με τις πατούσες
  • Απώλεια όρεξης (για φαγητό)
  • Εμετός

Ποιες ανθρώπινες τροφές μπορούμε να δώσουμε στο σκύλο μας και είναι ωφέλιμες για την υγεία του

Τροφές που δεν κάνει να τρώει ο σκύλος σας
Unsplash.com

Καρότα: Τα καρότα είναι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ για τον άνθρωπο καθώς και για το σκύλο. Είναι ευεργετικά για τα δόντια ενός σκύλου αν τα φάει ωμά καθώς του τα καθαρίζει φυσικά. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για ένα υπέρβαρο σκυλί. Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α η οποία βελτιώνει την νυχτερινή όραση του σκύλου και προάγει την γενική υγεία του σκύλου μας βοηθώντας το ανοσοποιητικό του και χαρίζοντας υγιές τρίχωμα και δέρμα. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου με αποτέλεσμα ο σκύλος να επισκέπτεται τακτικά την τουαλέτα χωρίς προβλήματα!

Κοτόπουλο: Το κοτόπουλο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα εδέσματα των σκύλων. Εάν σας έχει περισσέψει μη διστάσετε να να το μοιραστείτε μαζί του. Τα σκυλιά χρειάζονται πρωτεΐνες ως κύρια πηγή ενέργειας και το κοτόπουλο παρέχει αυτή τη δυνατότητα χωρίς να δίνει πολλές θερμίδες. Είναι επίσης μια καλή πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα 6 που είναι καλά για το δέρμα και το τρίχωμα και έχει απαραίτητα αμινοξέα και γλυκοζαμίνη για υγιή οστά. Μπορείς να του το δώσεις με πολλούς τρόπους, ως λιχουδιά ή βασικό φαγητό.

Προσοχή, όμως, μην δώσεις ποτέ στο σκύλο σου κόκκαλα κοτόπουλου, αφού σπάνε εύκολα και μπορεί να του τραυματίσουν το στομάχι και τον οισοφάγο και μην δώσεις ωμό κοτόπουλο λόγω του κινδύνου σαλμονέλας ή βακτηριακών λοιμώξεων.

Αυγά: Τα αυγά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και περιέχουν πολλά απαραίτητα αμινοξέα και λιπαρά οξέα . Όταν βράζονται ή μαγειρεύονται, αποτελούν εξαιρετικές λιχουδιές ή συμπληρώματα διατροφής για σκύλους. Αν κάνετε εκπαίδευση με το σκυλί σας, χρησιμοποιήστε τα αυγά για να τον διδάξετε, αφού θα του αρέσουν πάρα πολύ! Τα αυγά έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη από ότι είχε καταγραφεί παλιότερα και επιπλέον τα σκυλιά δεν παθαίνουν την ίδια αρτηριακή βλάβη απ’ την χοληστερίνη που παθαίνουν οι άνθρωποι. Μάλιστα, η χοληστερίνη στον κρόκο του αυγού συμβάλλει στο υγιές, γυαλιστερό τρίχωμα. Ωστόσο, τα μαγειρεμένα αυγά πρέπει να τους τα δίνετε σκέτα και χωρίς αλάτι, πιπέρι ή άλλο καρύκευμα.

Τυρί: Το τυρί είναι μια εξαιρετική επιλογή τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το το σκύλο. Είναι πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, δηλαδή συστατικών απαραίτητων για την υγεία των οστών του σκυλιού. Ειδικά, το τυρί cottage είναι συνήθως μια καλή επιλογή επειδή είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και είναι ήπιο και εύκολο να χωνευτεί. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και για αυτό πρέπει να το προτιμάτε.

Προσοχή: Ένα μικρό ποσοστό σκύλων έχει δυσανεξία στη λακτόζη, επομένως, θα πρέπει να εισάγεται σιγά σιγά το τυρί στη διατροφή του σκύλου σας και να παρακολουθείτε την αντίδραση του. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το τυρί εάν αυτό προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές.

Φυστικοβούτυρο: Το φυστικοβούτυρο είναι ένα από τα καλύτερα γλυκίσματα όχι μόνο στη δική σας διατροφή, αλλά και στου σκυλιού σας ειδικά όταν αυτό δεν περιέχει αλάτι. Όχι μόνο μας αρέσει λόγω της γεύσης του, αλλά όταν πρόκειται για το κατοικίδιό μας, μας αρέσει ακόμα περισσότερο, γιατί είναι ένα ευέλικτο σνακ. Είναι γεμάτο πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά και βιταμίνες Ε και Β που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος.

Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι ΔΕΝ χρησιμοποιείτε φυστικοβούτυρο χωρίς λίπη ή ζάχαρη γιατί αυτό περιέχει τεχνητά γλυκαντικά, συγκεκριμένα ξυλιτόλη, ουσία εξαιρετικά τοξική για σκύλους. Εάν γνωρίζετε κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, ίσως να είναι ο καταλληλότερος προορισμός για τις αγορές σας.

Γιαούρτι: Το γιαούρτι μπορεί να του κρατήσει υγιείς και γεμάτους ενέργεια τους τετράποδους φίλους μας και να τους δροσίσει το καλοκαίρι. Είναι γεμάτο με πρωτεΐνες, ασβέστιο και ενεργά βακτήρια που μπορούν να λειτουργήσουν ως προβιοτικά και είναι καλά για το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας. Σε σύγκριση με τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γιαούρτι και το κεφίρ έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα των προβιοτικών για μια υγιή πεπτική οδό.

Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι το γιαούρτι που επιλέγετε περιλαμβάνει ζωντανές ενεργές καλλιέργειες και είναι χωρίς λιπαρά και χωρίς γλυκαντικές ουσίες ή γεύση. Πριν ταΐσετε γαλακτοκομικά προϊόντα το σκύλο σας, σιγουρευτείτε ότι δεν έχει δυσανεξία στη λακτόζη!