Ευρυαγγείες και κιρσοί: Ο σημαντικός ρόλος της αισθητικής φλεβολογίας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ευρυαγγείες και κιρσοί: Ο σημαντικός ρόλος της αισθητικής φλεβολογίας

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί, αν και πρωτίστως αντιμετωπίζονται από τους πάσχοντες ως αισθητικό πρόβλημα, με τους περισσότερους ασθενείς να ζητούν λύση προκειμένου να μπορούν να δείχνουν τα πόδια τους ελεύθερα, χωρίς να αισθάνονται άσχημα για την εμφάνισή τους, η αλήθεια είναι ότι συχνά τα δύο αυτά προβλήματα υποκρύπτουν κακή κυκλοφορία του αίματος.

Συναντήσαμε τον αγγειοχειρουργό, κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο ο οποίος μας υποδέχτηκε στο ιατρείο του και μας εξήγησε με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες, ενώ μας ενημέρωσε για τα σύγχρονα όπλα που υπάρχουν στην ιατρική «φαρέτρα» για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Τι είναι οι ευρυαγγείες και ποια τα συμπτώματά τους;

Υπάρχει μία κατηγορία γυναικών κυρίως, και σπανιότερα ανδρών, που εμφανίζουν στα πόδια ή ακόμα και στο πρόσωπο πολλαπλές συρρέουσες λεπτές νηματοειδείς φλέβες. Αυτές οι εξαιρετικά επιφανειακές φλέβες, που όταν είναι πολλές μαζί δίνουν στο δέρμα μια ερυθρή χροιά, ονομάζονται ευρυαγγείες. Και μπορεί για τους άντρες αισθητικά το πρόβλημα να είναι ανεκτό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτεται από την τριχοφυΐα, για τις περισσότερες γυναίκες όμως, είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση, καθώς επηρεάζει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και την ψυχολογία τους, δύναται να καθορίσει τις συμπεριφορές τους (επιλογές ντυσίματος, φόβος έκθεσης των προβληματικών σημείων του σώματος στην παραλία, κ.λπ.) και γενικότερα, έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ανεξάρτητα όμως, από το αισθητικό κομμάτι, αρκετοί ασθενείς βιώνουν ενοχλητικά συμπτώματα. Πολλοί από τους ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο, παραπονιούνται για πόνο, κράμπες ιδιαίτερα το βράδυ, νιώθουν βάρος, κούραση, κάψιμο ή φαγούρα στα κάτω άκρα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κληρονομικά σε οικογένειες, επιδεινώνεται σε εργασία με παρατεταμένη ορθοστασία ή μετά από εγκυμοσύνη ή έντονη άθληση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ασθενείς με ευρυαγγείες, αναζητούν την αντιμετώπιση του προβλήματος, απευθυνόμενοι στους ειδικούς.

Τι περιλαμβάνει η αντιμετώπιση της φλεβίτιδας;

Οι φλέβες ανάλογα με την διάμετρό τους χωρίζονται σε δύο ομάδες.

  • Η πρώτη ομάδα με διάμετρο από 7 χιλιοστά και άνω θεωρούνται φλέβες που τροφοδοτούν όλες τις άλλες μικροσκοπικές.
  • Η δεύτερη ομάδα είναι οι συρρέουσες πολύ λεπτές με διάμετρο από 1-6 χιλιοστά.

Πρώτα εξαφανίζουμε τις φλέβες της πρώτης ομάδας με σκληροθεραπεία, η οποία είναι έγχυση χημικής συγκολλητικής ουσίας μέσα στον αυλό της φλέβας και στην συνέχεια δένουμε με ελαστικό επίδεσμο για 48 ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό στο 85% των περιπτώσεων. Οι φλέβες εξαφανίζονται, το πόδι είναι πιο ελαφρύ.

Στη συνέχεια στην δεύτερη κατηγορία φλεβών εφαρμόζουμε RF ραδιοσυχνότητες στα 4 MHZ με παλμικά κύματα σε όλο το μήκος της φλέβας ανά 0,5-1 εκατοστό. Η εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων γίνεται αναίμακτα και ανώδυνα. Η ραδιοσυχνότητα περνάει το δέρμα χωρίς να το επηρεάζει και προκαλεί στο φλεβίδιο θερμικό σοκ και το καταστρέφει. Η μέθοδος δεν απαιτεί περίδεση, γίνεται όλες τις περιόδους του χρόνου, δεν έχει περιορισμούς κίνησης ή εργασίας και βέβαια γίνεται στο ιατρείο. Εφαρμόζεται και στο πρόσωπο για αισθητικούς λόγους.

Τι ακριβώς είναι η αισθητική φλεβολογία και γιατί να την προτείνετε;

Η αισθητική φλεβολογία είναι ένας νέος τομέας ανακούφισης και καλλωπισμού. Εύκολος, ανώδυνος και εξαιρετικά προσεγγίσιμος οικονομικά. Οι νέες αυτές θεραπείες έχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, προκαλούν πολύ λιγότερες εκχυμώσεις και σχεδόν καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Σε μία με δύο εβδομάδες μετεγχειρητικά έχουμε πλήρη ανακούφιση από τη συμπτωματολογία.

Οι ασθενείς αισθάνονται άμεση βελτίωση μετά τη θεραπεία. Από την επόμενη κιόλας μέρα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τι προκαλεί την εμφάνιση των κιρσών; Ποιες είναι οι διαφορές τους σε σχέση με τις ευρυαγγείες;

Από την πλευρά τους, οι κιρσοί βρίσκονται στο υποδόριο, δηλαδή κάτω από το δέρμα, σε μη ανατομικές θέσεις. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι κιρσοί δεν αποτελούν διευρύνσεις φυσιολογικών φλεβών, είναι αποκλειστικά παθολογικές φλέβες. Η εμφάνιση των κιρσών οφείλεται στην στασιμότητα αίματος στα κάτω άκρα. Το συσσωρευμένο αίμα ασκεί μεγάλες πιέσεις στο φλεβικό δίκτυο και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί τους παθολογικούς κιρσούς, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά νεοσύστατος χώρος για να χωρέσει το στάσιμο αίμα των κάτω άκρων.

Οι κιρσοί πέραν των αισθητικών αλλοιώσεων που επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχολογία των ασθενών, οδηγούν στην εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων όπως είναι το πρήξιμο, οι κράμπες, ο κνησμός, η μελάχρωση του δέρματος, ο πόνος. Απουσία θεραπείας, οι κιρσοί χειροτερεύουν και μπορεί να ευθύνονται για σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η οξεία θρόμβωση ή μία χρόνια θρομβοφλεβίτης ακόμα και η αιμορραγία και στο τέλος, το άτονο έλκος, δηλαδή η νέκρωση του δέρματος και η πρόκληση μιας χρόνιας «πληγής» στο πόδι και κυρίως κοντά στους αστραγάλους.

Κιρσοί: ποια η σύγχρονη αντιμετώπισή τους;

Η ριζική θεραπεία είναι η αφαίρεση της μείζονος σαφηνούς φλέβας που στην ανεπάρκεια ευθύνεται για την αντιστροφή ροής και για την «γενίκευση» των κιρσών. Στην κλασική μέθοδο, που μόλις σας περιέγραψα, η αφαίρεση γίνεται με εκρίζωση και χειρουργικές τομές και ράμματα.

Στη σύγχρονη χειρουργική αποκατάσταση χωρίς τομές, χωρίς ράμματα και χωρίς νοσηλεία η αφαίρεση είναι λειτουργική. Δηλαδή, χωρίς να αφαιρεθεί η φλέβα καταστρέφεται και εξαφανίζεται. Η επέμβαση γίνεται χωρίς γενική νάρκωση, αλλά μόνο με τοπική αναισθησία, η παραμονή στην κλινική είναι για 3-5 ώρες και η επάνοδος στην εργασία και την καθημερινότητα είναι σε 48 ώρες με την καθημερινή εφαρμογή ελαστικής κάλτσας για 10-15 ημέρες.

Τα στάδια της επέμβασης είναι:

  1. Είσοδος της ίνας Laser ή RF (ραδιοσυχνότητες) σε όλο το μήκος της σαφηνούς υπό συχνή υπερηχογραφική παρακολούθηση.
  2. Διοχέτευση θερμικής ενέργειας από πηγή laser ή RF με αποτέλεσμα τη θερμική καταστροφή της φλέβας. Έξοδος ίνας και περίδεση με ελαστικό επίδεσμο.
  3. Μετά από 2 μήνες οι περισσότεροι κιρσοί έχουν εξαφανιστεί. Όσοι επιμένουν αντιμετωπίζονται με έγχυση σκληρυντικής ουσίας με λεπτή βελόνα στο ιατρείο.

Ευρυαγγείες και κιρσοί: ο σημαντικός ρόλος της αισθητικής φλεβολογίας

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174 ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός - Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού.

Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr