Στρεπτόκοκκος: Αυτό είναι το νούμερο 1 σύμπτωμα για να καταλάβατε αν πάσχετε

Απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας

Unsplash.com
Unsplash.com

Όσοι έχουν μικρά παιδιά είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτήν την κατάσταση καθώς ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επηρεάσει και ανθρώπους σε μεγαλύτερη ηλικία που ταλαιπωρούνται εξίσου (δείτε εδώ ποιος πάσχει από την ελληνική showbiz).

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως από την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του αρρώστου, αυτό σημαίνει πως αυτός που νοσεί μεταδίδει τον ιό με τον βήχα και το φτέρνισμα.

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Στρεπτόκοκκος: Αυτό είναι το νούμερο 1 σύμπτωμα για να καταλάβατε αν πάσχετε
Unsplash.com

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν παρατηρηθεί πυρετός που επιμένει, έντονη κυνάγχη, δυσκαταποσία ή πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, ή έντονη καταβολή τότε πρέπει να πάμε άμεσα στο γιατρό γιατί η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα.

Η θεραπεία

Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πως υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες για τον στρεπτόκοκκο, την ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς και για την πρόληψη των επιπλοκών. Αν ο γιατρός σας διαπιστώσει πώς εσείς ή το παιδί σας έχετε στρεπετόκοκκο, είναι πιθανόν να σας συνταγογραφήσει αγωγή με αντιβιοτικά.Εάν ξεκινήσετε την αγωγή εντός 48 ωρών από την έναρξη της νόσου, τα αντιβιοτικά μειώνουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς επίσης και τον κίνδυνο επιπλοκών αλλά και την πιθανότητα ότι η μόλυνση θα εξαπλωθεί σε άλλους. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε εκ νέου με τον γιατρό αν δείτε πως δεν υπάρχει βελτίωση μετά από 48 ώρες από τη λήψη της αντιβίωσης.

Αυτό που επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί είναι το γεγονός πως θα πρέπει να εξαντλήσετε όλη την φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και αν διαπιστώσετε βελτίωση καθώς η διακοπή της αγωγής ενδέχεται να οδηγήσει σε υποτροπές και σοβαρές επιπλοκές, όπως ρευματικό πυρετό, ή φλεγμονή των νεφρών.

Με πληροφορίες από therapies.gr