Oι ανοικοκύρευτες γυναίκες του σήμερα, αυτή η μάστιγα

Oι ανοικοκύρευτες γυναίκες του σήμερα, αυτή η μάστιγα
Σήμερα θα καταπιαστούμε με ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλούς από εσάς και όσοι δεν το βιώσατε ακόμα, μη χαίρεστε, έρχεται η ώρα σας, γιατί η αλήθεια είναι μία και είναι πικρή.

Aπό τη Δώρα Τσαμπάζη

Οι γυναίκες σήμερα δεν «νιώθουν» από νοικοκυροσύνη. Οπότε μην μπείτε καν στον κόπο να τις συγκρίνετε με τις μαμάδες σας, δεν τίθεται καν θέμα. Άλλη γενιά τελείως.

Φυσικά και δεν είναι όλες έτσι. Πάντα υπάρχει εξαίρεση στον κανόνα. Αλλά να, που ήρθαν τα χρόνια που η superwoman «κάνω όλες τις δουλειές του σπιτιού, μαγειρεύω τέλεια (σ' αυτό εννοείται συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα χωριάτικου φύλλου πίτας) και σιδερώνω άψογα τα πουκάμισα» είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας που ήταν κάποτε.

Διότι κάποτε, μία «βρωμιάρα» να υπήρχε στη γειτονιά και ήταν δακτυλοδεικτούμενη. Σήμερα, κάντε μερικές απροειδοποίητες επισκέψεις στις κολλητές σας και θα καταλάβετε τι εννοώ. Το χάος.


Και σίγουρα θα συναντήσεις γυναίκες που ξέρουν να μαγειρεύουν καλά, αλλά να μην γουστάρουν τη σφουγγαρίστρα και τη σκούπα καθόλου, αλλά και γυναίκες που κάνουν τα πατώματα να αστράφτουν, αλλά όταν έρχεται η ώρα να περιποιηθούν τον αγαπημένο τους, παραγγέλνουν από έξω. Είδος υπό εξαφάνιση λοιπόν η γυναίκα που τα κάνει όλα και συμφέρει.

Δεν ξέρω τι μεσολάβησε ακριβώς τα τελευταία τριάντα χρόνια και οι γυναίκες έχουν φτάσει σχεδόν στο άλλο άκρο. Θα μου πεις, στην εποχή που ήταν κοπελίτσα η μάνα μου, έπαιρναν τηλέφωνο από το μπακάλικο της γειτονιάς, γιατί μόνο στο μπακάλικο είχε τηλέφωνο, με 2 δραχμές, τώρα μιλάς με skype στην άλλη άκρη της γης από τον καναπέ σου, οπότε δεν το λες και μικρή αλλαγή στην καθημερινότητα.

Όχι δεν είναι η χειραφέτηση της γυναίκας και όλα αυτά τα φεμινιστικά. Γιατί πολλές από τις σύγχρονες «τσαπατσούλες» είναι άνεργες ή δουλεύουν part time, οπότε για ποια καριέρα μιλάμε; Μπα, δεν είναι αυτό.
Μήπως είναι που φεύγουν για σπουδές από μικρές και δεν προλαβαίνουν να μάθουν τα βασικά, γιατί και όσο έμεναν στους γονείς, μόνο στο διάβασμα και στο μπαλέτο τις είχαν; Ίσως.

Ας σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε και ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα.

Οι γυναίκες σήμερα είναι διατεθειμένες να πονέσουν, να κουραστούν, να αγωνιστούν για οτιδήποτε τις κάνει όμορφες, δημοφιλείς, γυμνασμένες και ελκυστικές. Υποσυνείδητα, θεωρούν ότι όλα τα άλλα είναι άχρηστα. Γιατί εννοείται πως η αποτρίχωση με κερί στο μπικίνι πονάει πολύ περισσότερο από το να βάλεις δέκα λεπτά σκούπα ή να πλύνεις τα πιάτα, αλλά στο δίλλημα κερί ή καθαριότητα, όλες θα επέλεγαν το κερί, δίχως δεύτερη σκέψη.

Φυσικά σε αυτό έχουν ευθύνη και οι άντρες. Μη βγάζετε την ουρά σας απ' έξω λοιπόν. Αν σε ένα μπαρ, καθόντουσαν δύο φίλες, το ίδιο όμορφες και ενδιαφέρουσες με μόνη διαφορά, τα περιποιημένα με μανικιούρ γαλλικό χέρια της μίας και τα ξηρά, αφυδατωμένα, με χαλασμένο βερνίκι νύχια, από την φασίνα που πριν λίγο έκανε, χέρια της άλλης, θα ξενερώνατε αμέσως με την δεύτερη κοπέλα και θα την πέφτατε στην πρώτη. Γιατί πιστέψτε με, και φασίνα, χλωρίνη και χέρι ενυδατωμένο, δεν πάνε πακέτο. Ή το ένα ή το άλλο.

«Δεν προλαβαίνω», λένε οι εργαζόμενες γυναίκες και είναι κατανοητό, καταφεύγουν στη βοήθεια «γυναίκας για δουλειές». Το περίεργο είναι ότι ακόμα κι αν δεν υπάρχει θέμα χρόνου, πάλι καταφεύγουν στην «γυναίκα για το σπίτι». Πράγμα το οποίο ξενερώνει την πλειονότητα των ανδρών, καθώς όταν η κοπέλα τους δεν δουλεύει, το θεωρούν απολύτως λογικό, πως όταν θα γυρίσουν αυτοί από τη δουλειά, το σπίτι θα μοσχοβολάει καθαριότητα, και το κλασικό κλισέ με το ένα ζεστό πιάτο φαγητό θα είναι εκεί και θα τους περιμένει. Δεν το κάνουν από τσιγγουνιά για τα λεφτά που θα έπαιρνε η «γυναίκα» , αλλά για το γαμώτο.

Για να μην το θέσω πιο περιγραφικά: «Όλη μέρα κάθεσαι μωρή, κάνε και καμιά δουλειά».


Και εκεί είναι που ξεκινάει το ξενέρωμα. Διότι, ο άντρας ο καλομαθημένος από την μαμά του, με το σπίτι να λάμπει, το νόστιμο φαγητό και τα φρεσκοσιδερωμένα ρούχα, έρχεται να αντιμετωπίσει ξαφνικά την πραγματικότητα των τριάντα χρόνων μετά, αμέσως μόλις συγκατοικεί. Και του έρχεται η κεραμίδα. Δεν έχει συνειδητοποιήσει την τεράστια αλλαγή που συμβαίνει στις γυναίκες, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, αφού σχεδόν μέχρι τα τριάντα του, τον περιποιείται η μητέρα του και του έρχεται κάπως σοκαριστικό όλο αυτό. Έχει τα δίκια του μεν, αλλά και η κοπέλα τι να κάνει; Έβγαλε τα μάτια της να τελειώσει το μεταπτυχιακό, και δεν είχε χρόνο για φασίνες και σεμινάρια σωστής σπανακοτυρόπιτας.

Το ερώτημα όμως θα παραμένει αναπάντητο. Οι γυναίκες σήμερα δεν θέλουν να κάνουν δουλειές, το θεωρούν υποτιμητικό ή απλώς βαριούνται; Γιατί; Γιατί όσο πρότυπο γυναίκας και να είναι η μανιακή με την καθαριότητα Μόνικα από τα Φιλαράκια, εσύ πάντα γούσταρες τη Ρέιτσελ σαν γκομένακι και παραδέξου το.

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr

Δες γιατί πρέπει να κοιμάσαι γυμνή

Eίναι μια γυμνή γυναίκα μια φθηνή γυναίκα;

Αν νιώθεις ότι έχεις πάρα πολύ άγχος ΑΥΤΟΣ είναι ο πιο όμορφος τρόπος να χαλαρώσεις