6+1 χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων!

Δες και μάθε ποια είναι!

6+1 χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων!

Οι άνθρωποι που έχουν διδακτορικό στο να σου χαλάνε τη μέρα!

Μπορεί η λέξη «τοξικός» να σου ακούγεται βαριά κουβέντα, στην πραγματικότητα όμως είναι και ένας σχετικά ευγενικός τρόπος να αναφερθείς σε ένα άτομο ή φίλο με όχι και τόσο καλοπροαίρετα κίνητρα. Διαβάστε παρακάτω...

Μόνιμα θυμωμένοι, γκρινιάρηδες, πικρόχολοι, κακεντρεχείς χωρίς να λένε ποτέ καλή κουβέντα για άνθρωπο, υστερόβουλοι, τέρμα απαισιόδοξοι, φορείς μιζέριας, ακόμα και κυνικοί ή νάρκισσοι. Όλοι «κακοί» χωράνε στην κατηγορία με τίτλο «τοξικοί άνθρωποι».

Δείτε ακόμη: Θέμος Αναστασιάδης: Η παράκληση της οικογένειας του μετά τον θάνατο του!

Οι πιθανότητες να περιβάλλεσαι ή να έχεις στον φιλικό σου κύκλο (ακόμα και τον στενό) σου κάποιον του είδους, δεν είναι λίγες. Τοξικός δεν είναι μόνο ένας υπερβολικά ανταγωνιστικός ή εχθρικός μαζί σου συνάδελφος στο γραφείο, αλλά μπορεί να είναι και η φίλη που σου αραδιάζει τα ψυχολογικά της και μετά δε ρωτάει τίποτα για εσένα.

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο και -έτσι, ελαφρά τη καρδιά- να του αποδώσεις τον ορισμό «τοξικός». Οι άνθρωποι (ή οι φίλοι σου) όμως που έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά μπορούν άξια να παρασημοφορηθούν. Στα παραθέτουμε για να τα ξέρεις και να μένεις μακριά. Όχι τίποτα άλλο, αλλά γιατί όντως (σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες δηλαδή) κάνουν κακό στην υγεία σου.

1.Δε φταίνε ποτέ για τίποτα

Ο ρόλος του «θύματος» τους πάει πολύ. Πιστεύουν ότι όλα τα δεινά του κόσμου συμβαίνουν σε εκείνους χωρίς να έχουν το παραμικρό μερίδιο ευθύνης. Άργησαν στη δουλειά ή στο ραντεβού σας; Έφταιγε η κίνηση (και όχι που ξεκίνησαν αργά). Χώρισαν; Έφταιγε ο άλλος (πάντα). Δεν έχουν αρκετούς φίλους (μάντεψε γιατί); Είναι οι άλλοι περίεργοι. Τους απολύουν ή φεύγουν από τις δουλειές που βρίσκουν; όλα τα αφεντικά είναι «αλήτες» (και όχι επειδή εκείνοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα). Πάχυναν; φταίει που κανείς δεν τους μαγειρεύει και αναγκάζονται να παραγγέλνουν. Μόνιμα αναποδιές, μόνιμα ατυχίες και εκείνοι αιώνιοι μοιρολάτρες. Βέβαια είναι μια πολύ καλή πηγή όταν ξεμένεις από δικαιολογίες για τη ζωή.

2. Όλα περιστρέφονται γύρω από τους ίδιους και την εικόνα τους

Πόσες φορές έχεις απηυδήσει με τη φίλη που συνεχώς ζητά κάτι σκεπτόμενη τη δική της άνεση και κανενός άλλου; Είστε βόλτα και ενώ νιώθεις έτοιμη να πέσεις κάτω από την κούραση εξαντλημένη σου ζητάει να πάτε για άλλο ένα ποτό ή να μπείτε σε άλλο ένα μαγαζί με ρούχα. Σε παίρνει τηλέφωνο την ώρα που πήζεις στη δουλειά για να σου γκρινιάξει για κάτι δικό της. Ενώ έχουν περάσει ώρες που αναλύετε το «πρόβλημα» του/της, δεν σε ρωτάει ποτέ τι κάνεις εσύ. Το δικό τους πρόβλημα είναι πάντα πιο σημαντικό και η προσοχή πρέπει να είναι μόνιμα στραμμένη πάνω τους. Για να μην αναφέρουμε πόσο τους αρέσει να επιδεικνύουν την ομορφιά, την εξυπνάδα, το καλλίγραμμο σώμα του, τη μόρφωση, τον πλούτο, τον σύζυγο, ό,τι έχει ο καθένας τέλος πάντων. Όλοι μπορούμε να γίνουμε εγωιστές και «παρτάκηδες» σε κάποια φάση ή στιγμή της ζωής μας, αλλά το να σε ενδιαφέρει μόνιμα ο εαυτός σου και κανένας άλλος είναι ξεκάθαρη ένδειξη ναρκισσισμού.

Δείτε ακόμη: ANT1: Το πρόσωπο κλειδί του καναλιού τινάζει την μπάνκα στον αέρα!

3. Σε θυμούνται μόνο όταν κανένας άλλος (φίλος τους) δεν είναι διαθέσιμος

Ενώ έχεις εκφράσει το ενδιαφέρον σου να βγαίνετε και να κάνετε πράγματα μαζί, τελικά καταλήγεις να βλέπεις κάθε βόλτα, έξοδο, ξενύχτι τους μαζί με άλλη παρέα στο Instagram, σκεπτόμενη ότι εσένα πάλι δεν σε κάλεσε. Άλλες φορές πάλι μπορεί να σε ταράξει στα μηνύματα να βγείτε. Δυστυχώς δεν αναζητά εσένα συγκεκριμένα, αλλά μια οποιαδήποτε παρέα. Και αφού κανένας άλλος από την παρέα τους δεν μπορούσε, επέλεξε εσένα.

4. Εκπέμπουν μια αφόρητη μιζέρια

«Τι να κάνω μωρέ. Τα ίδια. Όλα χάλια», θα πει καθώς ρουφάει νωχελικά και μίζερα μια γουλιά από τον, νερομένο πια, freddo espresso του και θα πατήσει "play" στην κασέτα με όλα αυτά που δεν πηγαίνουν καλά (δηλαδή όλα).Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια. Απαισιοδοξία και μαυρίλα Δεν τους αγαπάει κανείς και δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Τι; να εκτιμήσουν αυτά που ήδη έχουν; αν τους το πεις μπορεί να τους δεις για πρώτη φορά να γελάνε με την καρδιά τους. Να προσπαθήσουν να κάνουν αυτοί κάτι για να βελτιώσουν τη ζωή τους; Δε θα 'σαι με τα καλά σου.

5. Είναι με τον καλό λόγο στο στόμα (ΝΟΤ)

«Σαν να πήρες μερικά κιλάκια;», «Φαίνεσαι πολύ κουρασμένη», «Ακόμα single; Γιατί έτσι βρε παιδί μου», «Αδυνάτισες; Δεν σου πηγαίνει», «Τα έμαθες για την τάδε πώς την έπαθε; *γέλια* Ε μα της άξιζε τέτοια που είναι». Μειώνοντας αυτόν που έχουμε απέναντί μας με κάθε δυνατό τρόπο, αισθανόμαστε καλύτεροι και ανώτεροι. Και αυτή είναι η βασική αρχή κάθε τοξικού ανθρώπου.

6. Είναι χειριστικοί

Προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους θα κάνουν ο,τι περνάει από το χέρι και το σαρδόνιο χαμόγελό τους. Θα σου πουν αυτό που θέλεις να ακούσεις (όλα ψέμματα), δε θα διστάσουν να σε εκβιάσουν ψυχολογικά, θα γίνουν παθητικά επιθετικοί («Εντάξει αφού δε θέλεις να βγούμε, άσε με να κάτσω μόνη μου σπίτι και να σκέφτομαι ότι δεν είμαι καλά. Δεν πειράζει. Δεν πειράζει») ή να να σου γίνουν στενός κορσές ώστε να σε κρατάνε από κοντά.

7. Μπορούν να γίνουν αηδιαστικά καλοί προκειμένου να προκαλέσουν τη συμπάθεια (ή τη λύπηση;)

Όλοι θέλουν να είναι αρεστοί και συμπαθείς, αλλά όταν κάποιος γελάει με κάθε τι που λες, σε λούζει με κοπλιμέντα, βρίσκει χαριτωμένο ακόμα και το μανικετόκουμπό σου και επαινεί την αξία, την εμφάνισή σου, τα κατορθώματα του σε σύγκριση με εκείνον «που ποτέ δε θα καταφέρει να σε φτάσει», δεν έχει να πει, ποτέ, τίποτα κακό για κανέναν (βασικά δεν έχει γνώμη) και θέλει να σου δίνει την αίσθηση ότι περνάει συνεχώς «τέλεια» και ότι όλα είναι θετικά (κι ας μην είναι) και όλα αυτά με έναν φοβερά ταπεινό, γλυκό, σχεδόν ντροπαλό τρόπο, τότε κάτι δεν πάει καλά. Είναι το αντίθετο όλων των παραπάνω. Ο υπερβολικά καλός και παράλογα αισιόδοξος έχει μια θέση στο τσουβάλι με τους «τοξικούς» γιατί κουράζει.