Είσαι οξύθυμη; Σου έχουμε καλά νέα! Ο θυμός σου κάνει καλό στην υγεία!

Η ειδικός του YouWeekly.gr σε ενημερώνει!

Είσαι οξύθυμη; Σου έχουμε καλά νέα! Ο θυμός σου κάνει καλό στην υγεία!

Εάν είσαι κι εσύ οξύθυμη και δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα νεύρα σου τότε σου έχουμε πολύ καλά νέα! Ο θυμός σου είναι χρήσιμος και μάλιστα κάνει καλό στην υγεία!

Ο θυμός είναι ένα από τα ανθρώπινα συναισθήματα και όπως κάθε άλλο συναίσθημα έχει τη χρησιμότητά του. Με την εμφάνισή του ενημερώνει ότι ένας άνθρωπος ή μια κατάσταση απειλεί να παραβιάσει κάποιο όριό μας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να σεβόμαστε το μήνυμα που φέρνει ο θυμός και να μη φοβόμαστε όταν τον νιώθουμε.

Σου έχουμε ακόμα τον απόλυτο οδηγό για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα νεύρα σου όταν είσαι έτοιμη να ξεσπάσεις!

Σημάδια ότι είμαστε θυμωμένοι

Το ίδιο το σώμα, με την αιώνια σοφία του, θα μας δείξει πότε είμαστε θυμωμένοι. Μήπως αναπνέουμε ακανόνιστα; Μήπως αισθανόμαστε φλογισμένο το πρόσωπό μας; Μήπως νιώθουμε του μυς μας να είναι σφιγμένοι; Μήπως νιώθουμε την ανάγκη να φωνάξουμε δυνατά ή να σπάσουμε κάτι; Μήπως θέλουμε να πετάξουμε κάποιο αντικείμενο ή να χτυπήσουμε κάποιον;

Όποιο και αν είναι το σωματικό ή συναισθηματικό σημάδι που λαμβάνω από το σώμα μου, καλό θα είναι να πάρω λίγο χρόνο και να «ακούσω» τι έχει να μου πει.

Διαχωρίζω το συναίσθημα από τη δράση

Το να νιώθω θυμό και να τον εκφράζω είναι διαφορετικό πράγμα από το να δρω κάτω από το καθεστώς του θυμού. Ο διαχωρισμός αυτός θα χρειαστεί να μας γίνει συνείδηση, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουμε να φοβόμαστε τον θυμό μας και θα ωφεληθούμε από το «δώρο» της ύπαρξής του. Η δράση μας θα χρειαστεί να είναι ωφέλιμη και θετική αντί καταστροφική και επικίνδυνη. Αυτό προϋποθέτει μια ειλικρινή επιθυμία μας να αλλάξουμε τον τρόπο που δρούμε και μια σοβαρή προσπάθεια μέχρι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο δρούσαμε χρόνια.

Δημιουργικοί τρόποι έκφρασης του θυμού

-Παραδεχτείτε ότι είστε θυμωμένοι.
-Μοιραστείτε τον θυμό σας με έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε.
-Κάντε μια βόλτα.
-Ζωγραφίστε μια εικόνα που να αντικατοπτρίζει τον θυμό που νιώθετε.
-Γράψτε σε ένα ημερολόγιο τους λόγους για τους οποίους θυμώσατε.
-Ασκηθείτε ή χορέψτε.
-Μετρήστε μέχρι το 10.
-Κάντε κάτι που να σας ευχαριστεί και να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας.

Αν και οι παραπάνω τρόποι μπορεί να φαντάζουν απλοϊκοί, στην πραγματικότητα είναι πολύ αποτελεσματικοί. Αν αισθάνεστε ότι ο θυμός σας είναι εκτός ελέγχου και έχει αρνητικές επιδράσεις στον εαυτό σας, στις σχέσεις ή σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής σας, ίσως χρειάζεται να σκεφθείτε μήπως χρειάζεστε στήριξη από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Δώστε σημασία στην πρόληψη

Φροντίστε τον εαυτό σας όσο καλύτερα μπορείτε. Φάτε κανονικά, κοιμηθείτε αρκετά, διασκεδάστε συχνά. Επικοινωνήστε με φίλους. Βρείτε ένα χόμπι. Γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο. Προσευχηθείτε ή κάντε διαλογισμό. Βρείτε τα πράγματα που σας ευχαριστούν και κάντε τα. Όσο πιο πολύ φροντίζουμε τον εαυτό μας, τόσο πιο δύσκολο είναι ένα συναίσθημα να «πάρει τον έλεγχο».

Οριοθετηθείτε με έναν υγιή διεκδικητικό τρόπο

Επειδή ο θυμός ως συναίσθημα μας ενημερώνει πότε ένα όριό μας βρίσκεται σε κίνδυνο, δοκιμάστε να θέσετε υγιή όρια στις σχέσεις σας. Πείτε «όχι» όταν δεν θέλετε να κάνετε κάτι. Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.

S.O.S.

Αν είστε πολύ θυμωμένοι και φοβάστε ότι μπορεί να βλάψετε τον εαυτό σας, ζητήστε αμέσως βοήθεια. Αν φοβάστε ότι μπορεί να βλάψετε κάποιον άλλο άνθρωπο, φύγετε αμέσως από τον χώρο που βρίσκεστε.

Τα καλά νέα τελικά είναι ότι δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τον θυμό. Χρειάζεται απλώς να είμαστε πρόθυμοι να τον διαχειριστούμε, να τον εκφράσουμε και να τον σεβαστούμε. Τότε και μόνο τότε, και εδώ είναι τα πολύ καλά νέα, ο θυμός δεν θα μετατραπεί σε επιθετικότητα και βία.