Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σα περνά κατάθλιψη; - Μην αφήνετε άλλο χρόνο να κυλήσει

Σημάδια που χρειάζονται προσοχή!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σα περνά κατάθλιψη; - Μην αφήνετε άλλο χρόνο να κυλήσει

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το παιδί έχει κατάθλιψη. Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε και ποιος ο ρόλος της μαμάς και του μπαμπάς για μια ισορροπημένη ψυχολογία του παιδιού: Διαβάστε όσα αναφέρονται παρακάτω. Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά;

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που πλήττει όχι μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά. Επειδή, όμως, ειδικός τόσο για τη διάγνωση όσο και για την εύρεση τρόπου αντιμετώπισης είναι μόνο ο γιατρός, καλό είναι να προσέχουμε πότε και πώς χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο όρο.

Τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουν καν την κατάσταση που βρίσκονται. Ούτε τα παιδιά αλλά ούτε και οι γονείς τους. Δείτε παρακάτω κάποια σημάδια τα οποία δείχνουν ότι το παιδί σας περνάει μια φάση στενοχώριας και μελαγχολίας.

– Δεν θέλει να παίξει με τους φίλους του. Αν από εκεί που μέτραγε ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα για να συναντήσει τους φίλους του, έχει περάσει στη φάση: «και να μην παίξουμε σήμερα, δεν έγινε και κάτι», πρέπει να αρχίσετε να υποπτεύεστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Φυσικά, αν σου το αναφέρει μία φορά, είναι κάτι αμελητέο. Στην περίπτωση, όμως, που διατηρεί την ίδια στάση για πάνω από δέκα ημέρες, συνειδητοποιείτε ότι δεν είναι απλά ένας τσακωμός. Ενα άλλο τεστάκι που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να ελέγξετε την αντίδρασή του όταν προτείνετε να έρθουν οι φίλοι του για παιχνίδι στο σπίτι. Αν δείτε έντονο εκνευρισμό, πρέπει να αναλάβετε δράση.

Δεν κοιμάται καλά. Βλέπει εφιάλτες. Ζαλίζεται. Εχει ασταθή και μη τακτικό ύπνο. Φυσικά, πρώτα θα τσεκάρετε ότι όλα είναι εντάξει με το στομάχι του. Αν οι εξετάσεις και ο χρόνος δείξουν ότι η πηγή του προβλήματος είναι η διατροφή, μήπως να κάνετε έναν μικρό έλεγχο στην ψυχολογία του;

– Είναι στενοχωρημένο χωρίς λόγο. Τα ματάκια του είναι έτοιμα να δακρύσουν. Το πρόσωπό του κατεβασμένο στο πάτωμα και η όρεξη για το σχολείο μειωμένη έως εξαφανισμένη. Και όλα αυτά χωρίς να έχει συμβεί κάτι σημαντικό.

Εχει επιθετική συμπεριφορά. Αν βρίσκεται στο άλλο άκρο, πάλι μπορεί να είναι υπερβολικά στενοχωρημένο. Η επιθετικότητα και η στάση του νευριασμένου ίσως να κρύβουν μια πίκρα. Αλλωστε, η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση.

Δεν τρώει το φαγητό του. Ούτε καν το αγαπημένο του. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Αν παρατηρήσετε ότι, για πολλές ημέρες, αρνείται να δοκιμάσει έστω και μία πιρουνιά, πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Δε θέλει να πάει στο σχολείο και στο hobby του. Το πρώτο δεν το λες και περίεργο και δεν νομίζω να σας αφήσει έκπληκτη. Το δεύτερο, όμως, πρέπει να σας ανησυχήσει. Εξάλλου, μόνο του διάλεξε τι θέλει να κάνει στον ελεύθερο του χρόνο. Βασικό του κριτήριο; Να περνάει καλά και να χαμογελάει. Αρα, όταν δε θέλει να πάει, σημαίνει ότι δεν θέλει να χαμογελάσει.

Οι βαθμοί του στο σχολείο έχουν πέσει. Πολύ και το, σημαντικότερο, εντελώς ξαφνικά. Είχαε συνηθίσει ο μέσος όρος του να είναι στο 19; Και τώρα, ξαφνικά, κοντεύει να φτάσει στο 9; Κάτι στην καρδούλα του δεν πάει πολύ καλά…

Δεν κάνει όνειρα, γιατί είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. Και ένας κόσμος δίχως όνειρα, τι κόσμος θα ήταν;

Ο ρόλος της μαμάς και του μπαμπά

Μην του γυρίσετε την πλάτη με τη δικαιολογία ότι τέτοιες φάσεις περνούν συνέχεια οι νέοι. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε ένα από τα παραπάνω σημάδια και ότι το παιδί σας είναι υπερβολικά και ανεξήγητα μελαγχολικό, μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί του αμέσως. Μην αφήσετε άλλο τον χρόνο να κυλήσει. Αν ωστόσο δείτε ότι ακόμα και αυτό είναι ακατόρθωτο, κάντε μια επίσκεψη πρώτα στον παιδίατρό του και ύστερα -αν χρειαστεί- σε κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο. Το παιδί δεν είναι άρρωστο, απλά θέλει βοήθεια, υποστήριξη και ολοκληρωτικά την αγάπη σας... Δείτε και τις πέντε συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι μπορεί να πάσχει κανείς από κατάθλιψη.

ΠΗΓΗ TV24