Κορωνοϊός: Πώς να σώσεις τον εαυτό σου από την "κατάθλιψη" της καραντίνας

Τι έδειξαν ψυχολογικές έρευνες

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Κορωνοϊός: Πώς να σώσεις τον εαυτό σου από την

Πώς να σώσεις τον εαυτό σου από την "κατάθλιψη" της καραντίνας και του κορωνοϊού; Νέα έρευνα δείχνει ότι οι «ένοχες απολαύσεις» είναι εξίσου αποτελεσματικές με την εκπλήρωση κοινωνικών αναγκών που έχουμε.

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι «ένοχες απολαύσεις» είναι εξίσου αποτελεσματικές με την εκπλήρωση κοινωνικών αναγκών όπως οι οικογενειακές συναντήσεις, οι ρομαντικές σχέσεις ή τα ισχυρά συστήματα κοινωνικής υποστήριξης.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο υποδηλώνει ότι οι μη παραδοσιακές κοινωνικές ενασχολήσεις, που μπορούν να περιλαμβάνουν τις λεγόμενες «ένοχες απολαύσεις», είναι εξίσου αποτελεσματικές στο να μας κάνουν να νιώθουμε το ίδιο με τις πραγματικές σχέσεις.

Πως να σώσεις τον εαυτό σου από την κατάθλιψη

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονται με τις άμεσες κοινωνικές σχέσεις χάρη στην κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλες απαραίτητες προφυλάξεις, σύμφωνα με τη Shira Gabriel, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του UB και ένας από τους συν-συγγραφείς της έρευνας.

«Οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται κοινωνικοποιημένοι με κάθε είδους μέσα», λέει η Elaine Paravati, πτυχιούχος του UB. «Διαπιστώσαμε ότι πιο παραδοσιακές στρατηγικές, όπως το να ξοδεύεις χρόνο με έναν φίλο, δεν λειτουργεί απαραίτητα καλύτερα για τους ανθρώπους από τις μη παραδοσιακές κινήσεις, όπως το να ακούς την αγαπημένη σου μουσική.

Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό και των δύο αυτών τύπων ενασχολήσεων προέβλεπε τα καλύτερα αποτελέσματα, οπότε μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να έχετε μια ποικιλία από πράγματα που κάνετε στη ζωή σας για να σας για να αισθανθείτε κάποιο είδος σύνδεσης με άλλους».

Κορωνοϊός καραντίνα κατάθλιψη

«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτές οι μη παραδοσιακές συνδέσεις είναι τόσο ευεργετικές όσο βρήκαμε στην έρευνά μας», λέει η Gabriel, ειδικός στην κοινωνική ψυχολογία. «Μην αισθάνεσαι ένοχος, γιατί διαπιστώσαμε ότι αυτές οι κινήσεις είναι καλές όσο λειτουργούν για εσάς».

Άλλες μη παραδοσιακές κοινωνικές ενασχολήσεις που μπορούν να ωφελήσουν περιλαμβάνουν την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, ένα παιχνίδι, την απόλαυση φαγητών και το να παρακολουθείτε μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή.

«Έχουμε αποδείξεις ότι, όσο αισθάνεστε ότι πληροίτε τις ανάγκες σας, δεν έχει σημασία πώς το κάνετε», λέει η Paravati. «Υπάρχει μια βασική ανάγκη για κοινωνικές σχέσεις, όπως ακριβώς έχουμε μια βασική ανάγκη για φαγητό», λέει ο Gabriel.

«Όσο περισσότερο πηγαίνετε χωρίς τέτοιου είδους ενασχολήσεις, τόσο χαμηλότερο είναι το λιγότερο είναι το στάνταρ σας και εκεί είναι που οι άνθρωποι αρχίζουν να ανησυχούν,να γίνονται νευρικοί ή καταθλιπτικοί, επειδή δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους. "Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι πώς γεμίζετε το κοινωνικό προφίλ σας, αλλά γεμίζετε το κοινωνικό σας στάνταρ». Δείτε επίσης όλη την αλήθεια πίσω από την χλωροκίνη. Είναι τελικά αποτελεσματική ή όχι;