Keto diet: Η διατροφή που ξεκίνησε η Ιωάννα Τούνη λίγους μήνες μετά την γέννα - Τι τρώει και για πόσες μέρες

Αποκάλυψε τον αριθμό κιλών που θέλει να χάσει

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Instagram / Ιωάννα Τούνη
Instagram / Ιωάννα Τούνη

Μανούλα για πρώτη φορά έγινε πριν μερικούς μήνες η Ιωάννα Τούνη και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου, φέρνοντας στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, καρπό του έρωτά της με τον Δημήτρη Αλεξάνδρου.

Ο μικρός φυσικά αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της γνωστής επιχειρηματία και τον παίρνει μαζί της κυριολεκτικά παντού, ακόμα και στο γυμναστήριο, που πηγαίνει καθημερινά, μιας και θέλει να επιστρέψει στο παλιό της σώμα.

Για αυτό λοιπόν αυτή τη φορά η Ιωάννα Τούνη αποκάλυψε στους διαδικτυακούς της φίλους πως ξεκίνησε δίαιτα!

Η δίαιτα που ξεκίνησε η Ιωάννα Τούνη

Συγκεκριμένα, δημοσίευσε ένα story στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram και ανακοίνωσε πως άρχισε την Keto diet καθώς όπως έγραψε, επιθυμεί να χάσει 4 κιλά!

«Από σήμερα ξεκινάω για 10 μέρες keto διατροφή. Θέλω να χάσω 4 κιλά», έγραψε χαρακτηριστικά η Ιωάννα ενώ μοιράστηκε κι ένα από τα γεύματά της (δείτε εδώ πως είναι το σώμα της).

Η δίαιτα που ξεκίνησε η Τούνη 

Η δίαιτα που ξεκίνησε η Ιωάννα Τούνη 

Τι είναι η keto diet

Ο οργανισμός μας για να εξασφαλιστεί η επιβίωση σε περιόδους ασιτίας έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο τρόπο για να διαχειρίζεται την ενέργεια που προσλαμβάνει με την μορφή φαγητού:Προτιμάει να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για άμεση παραγωγή ενέργειας και να αποθηκεύει το λίπος για μελλοντική χρήση.

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ο οργανισμός μας τους μετατρέπει σε γλυκόζη (σάκχαρο αίματος), η οποία αυξάνεται στο αίμα.

Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης και η ινσουλίνη «μεταφέρει» την γλυκόζη μέσα στα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας.

Η ινσουλίνη όμως έχει και άλλες σημαντικές δράσεις στο σώμα μας. Μία από αυτές είναι η αναστολή της λιπόλυσης (διάσπαση λίπους). Συνεπώς, για όσο καιρό η διατροφή μας είναι πλούσια σε υδατάνθρακες ο οργανισμός θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο τηγλυκόζη και όχι το λίπος. Προκειμένου να αρχίσει το σώμα μας να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος πρέπει να εξαντληθεί η γλυκόζη και να «ξεπλοκαριστεί» η λιπόλυση.

Στην κετογονική περιορίζουμε στο ελάχιστο τους υδατάνθρακες, τρώμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και καλύπτουμε τις υπόλοιπες ενεργειακές μας ανάγκες με υγιή λιπαρά. Έτσι παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η ινσουλίνη. Μόλις εξαντληθεί η γλυκόζη ο οργανισμός μας «απευθύνεται» στο λίπος για να παράξει την απαιτούμενη ενέργεια.

Η διατροφή ονομάζεται κετογονική καθώς κατά την διάσπαση του λίπους παράγονται κάποιες ουσίες που ονομάζονται κετόνες ή κετονοσώματα. Οι κετόνες παράγονται κατά κύριο λόγο από το ήπαρ κατά την καύση του λίπους. Όταν οι ουσίες αυτές είναι αυξημένες στο αίμα και στα ούρα επαρκώς λέμε ότι ο οργανισμός μας είναι σε κέτωση.

Από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα (FFA), προκύπτουν οι 3 κετόνες. Το ακετοξικό οξύ (Acetotoacetate) στο πρώτο στάδιο, και από αυτό προκύπτουν τα β υδροξυβουτυρικό οξύ (b-Hydroxybutyrate) και η ακετόνη (Acetone) H ακετόνη αποβάλλεται με την αναπνοή. Στην κετογονική τρώμε μη επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα υγιεινά λιπαρά.

Προτιμούμε προϊόντα ελευθέρας βοσκής. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα που θα καταναλώνουμε είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά και ότι δεν έχει υποστεί μεταλλάξεις το DNA τους

  • Κρέας: χοιρινό, μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, Τα αλλαντικά παρόλο που αποτελούν μια εύκολη λύση δεν προτιμώνται καθώς είναι επεξεργασμένα κρέατα και μπορεί να περιέχουν και ζάχαρη. Το ιταλικό προσιούτο επιτρέπεται λόγω του ξεχωριστού τρόπου παρασκευής του.
  • Ψάρια: σαρδέλες, γαύρο, σολομό, τσιπούρες, τόνο (προσοχή στα βαρέα μέταλλα) κ.α.
    Οστρακοειδή και μαλάκια.
  • Αυγά: Εάν υπάρχει κάποιος τοπικός παραγωγός που μπορεί να σας προμηθεύσει με βιολογικά αυγά είναι ότι καλύτερο.
  • Λαχανικά: Τρώμε κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά εποχής. Σπανάκι, μαρούλι, iceberg, λάχανο, χόρτα. Επίσης, είναι κατάλληλα για κετογονική, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αγγουράκια, οι μελιτζάνες, τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, και τα σπαράγγια. Θα πρέπει να προσέχετε αυτή την ομάδα τροφών γιατί είναι και η κυριότερη πηγή υδατανθράκων σας.
  • Μια μεγάλη ποσότητα χωριάτικης σαλάτας θα σας βγάλει σίγουρα από την κέτωση.

Εάν πάλι ακολουθήσετε το μονοπάτι της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων ή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορείτε να φάτε λίγο παραπάνω.

  • Υγιεινά Λιπαρά: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, λάδι MCT, λάδι MCT C8, λαρδί, χειροποίητη μαγιονέζα, βούτυρο κακάο, βούτυρο & κρέμα καρύδας.
  • Φρούτα: Αβοκάντο, φράουλες (strawberries), βατόμουρα (raspberries), αρώνια, μύρτιλο (blueberries), καρύδα, ντομάτες (σε μικρή ποσότητα) ελιές.
  • Γαλακτοκομικά: αγνό βούτυρο, βούτυρο γκι (ghee), πλήρες γιαούρτι (με μέτρο), κρέμα γάλακτος κανονική (όχι φυτική). Να θύμαστε μόνο ότι τα γαλακτοκομικά μαζί με τη γλουτένη είναι οι τροφές που προκαλούν πιο συχνά αλλεργίες.
  • Ξηροί καρποί: καρύδια μπραζίλ, μακαντάμια, πέκαν. Αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια με προσοχή γιατί έχουν πολλούς υδατάνθρακες. Ταχίνι φυσικό χωρίς μέλι. Βούτυρα ξηρών καρπών.
  • Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από τα λιπαρά όλες οι υπόλοιπες τροφές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και πάντα μέσα στα σωστά μάκρος καθώς μπορεί να σας βγάλουν από την κέτωση.

Μια σωστή κετογονική διατροφή όμως σέβεται πάντα και σε κάθε γεύμα στην σωστή αναλογία τροφών. Μια σωστή κετογονική διατροφή χρειάζεται μέτρημα.

ketoabout.gr