Συνέντευξη Φιλάνθη Μπογέα: \"Το λουλούδι που ανθίζει στις αντιξοότητες είναι το πιο σπάνιο και όμορφο απο όλα\". Αυτό σκέφτηκα όταν είδα την κολεξιόν Karma Flower.

Συνέντευξη Φιλάνθη Μπογέα: \
Πρόκειται για μια κολεξιόν η οποία είναι εμπνευσμένη από τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, ονομάζεται Karma Flower και μας μιλά η δημιουργός της, Φιλάνθη Μπογέα.

Από την Έλενα Φάκου

Η Φιλάνθη Μπογέα είναι η πιο όμορφη γυναίκα που γνωρίζω. Εκτός από όμορφη, είναι και δημιουργική, ταλαντούχα και καλόγουστη. Όταν μπήκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο bar στο οποίο έκανα την παρουσίαση του βιβλίου μου, γέμισε με την παρουσία της το χώρο. Με ελάχιστο μακιγιαζ, μπουφάν μηχανής και έναν καστανό χείμαρρο από μαλλιά έσβησε κάθε άλλη ύπαρξη στο μαγαζί. Η υπέροχη Φιλάνθη δυο μέρες αργότερα, είχε ένα ατύχημα με τη μηχανή. Xειρουργήθηκε, είδε τη ζωή λίγο διαφορετικά, εμπνεύστηκε από αυτό το τροχαίο και επανήλθε με μια κολεξιόν την οποία ονόμασε Karma Flower.


Μια παροιμία η οποία αν δεν κάνω λάθος ακούστηκε στην ταινία ο Αυτοκράτορας της Κίνας έλεγε ότι » Το λουλούδι που ανθίζει στις αντιξοότητες είναι το πιο σπάνιο και όμορφο απο όλα».

Αυτό σκέφτηκα όταν είδα την κολεξιόν Karma Flower.

«…Παρατήρησα ότι τα αναπηρικά βοηθήματα και γενικότερα όλα τα μέσα στήριξης του σώματος αποτελούν ταμπού για όσους τα χρειάζονται και αυτό προκύπτει μέσα από τις αντιδράσεις των τρίτων. Πιο πολύ σοκάρονται όσοι αντικρίζουν ένα άτομο που χρειάζεται ένα «πι» για να στηριχθεί , από το ίδιο το άτομο που κυκλοφορεί με το «πι», γι αυτό και οι περισσότεροι αναγκάζονται να μείνουν σπίτι τους για να μην προκαλούν λύπηση, με αποτέλεσμα να παθαίνουν κατάθλιψη . Εμένα μου βγήκε τελείως χιουμοριστικά, είχα βάλει λαμπάκια και έκανα clubbing μαζί με το «πι» και παρατήρησα ότι λειτουργούσε σαν καθρέπτης της ψυχικής κατάστασης του ατόμου που βρισκόταν μπροστά μου. Υπήρχαν αυτοί που γέλαγαν και έλεγαν «είσαι γ@μάτη» και υπήρχαν και οι άλλοι που έτρωγαν φρίκη και έφευγαν. Παρ όλ αυτά σχεδίασα ένα πολύ high tech «πι» , γιατί είναι η αδυναμία μου και ίσως στο μέλλον το δείτε να κυκλοφορεί !»


Μην αφήσετε κανένα βλέμμα να σας κάνει να νιώσετε αμήχανα για τον τρόπο με τον οποίο κινείστε στο δρόμο. Μην αφήσετε κανένα στενό μυαλό να σας κλείσει στο σπίτι σας. Μην αφήσετε κανένα ψίθυρο να σας κλέψει τη χαρά σας. Η ζωή είναι πανέμορφη ακόμα και πάνω σε ρόδες, άλλωστε, αυτός που βλέπει τις ρόδες και όχι τον άνθρωπο έχει το πρόβλημα και κανείς άλλος.


Είναι η νέα της συλλογή και αυτή είναι η ιστορία της…

Φέτος η κολεξιόν σου σχεδιαστικά αγκαλιάζει τα floral πατρόν αλλά και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Τι σε έκανε να ευαισθητοποιηθείς σχετικά και να αφιερώσεις την κολεξιόν σου στα ΑΜΕΑ;

Ένα τροχαίο στις 5 Δεκέμβρη , που «πάγωσε» την κινητικότητα μου για 3 μήνες ήταν η αφορμή αρχικά της ευαισθητοποίησής μου στα ΑΜΕΑ και παράλληλα της έμπνευσής μου από αυτά.

Θέλει πειθαρχία και δύναμη να μένεις ακίνητος και κλεισμένος σ’ ένα δωμάτιο αντιμετωπίζοντας με διαύγεια και ψυχραιμία, τα «φαντάσματα» που σου φανερώνονται .


Έχει ενδιαφέρον να εκμηδενίζεις τον εγωισμό σου και ν’ αφήνεσαι ανήμπορος σε χέρια «τρίτων» που θέλουν να σε βοηθήσουν με αγάπη .

Θέλει κότσια να «εισβάλεις» σε χώρους που δεν είναι σχεδιασμένοι για σένα .

Θέλει χιούμορ να κυκλοφορείς με αναπηρικά βοηθήματα, και ν’ αλληλεπιδράς ευχάριστα με τους ανθρώπους γύρω σου.


Πώς γίνεται να μην εμπνευστείς από μία τέτοια κατάσταση ;

Πιστεύεις ότι η μόδα μπορεί να περάσει μηνύματα σχετικά με ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες; Πώς αισθάνεσαι που έχεις κάνει μια τέτοια καμπάνια;

Φυσικά μπορεί και θα μιλήσω ευρύτερα.


Είναι συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους να πρεσβεύουν πολιτισμό μέσα από τη διαφορετικότητα της κουλτούρα τους , πόσο μάλλον όταν έχουν περάσει μέσα από μία τέτοια κατάσταση . Ο πόνος (ψυχικός ή σωματικός) είναι το πιο αληθινό συναίσθημα και όταν καταφέρνεις να το διαχειριστείς , ξέρεις ποιος είσαι και συνειδητοποιείς ποσό τυχερός είσαι που αναπνέεις .

Επομένως είμαι ευγνώμων που έδωσα στον εαυτό μου την ευκαιρία να εκφραστεί μέσα από τον πόνο του, μέσω της καλοκαιρινής μου καμπάνιας και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη με το αποτέλεσμα :

μπαλαρίνες τραυματισμένες που στέκονται όρθιες και χορεύουν στηριζόμενες σε ανθισμένα αναπηρικά βοηθήματα.

Λατρεύω το κλασσικό μπαλέτο από μικρό παιδί, επομένως τι πιο αντιπροσωπευτικό από αυτό ;


Τι θα πρότεινες σε μια γυναίκα να προτιμήσει να φορέσει φέτος ώστε να είναι μέσα στις τάσεις;

Αν θέλουν να είναι μέσα στις δικές μου τάσεις, οι γυναίκες που κυκλοφορούν με πι και πατερίτσες ή οι μητέρες που κάνουν βόλτες με καροτσάκια, προτείνω να στολίσουν αυτά τα οχήματα με λουλούδια, κορδέλες και φιόγκους και όλες μαζί να φοράμε το πιο λαμπερό μας χαμόγελο .


Τί έχει αλλάξει σχεδιαστικά μέσα σου με τη νέα σου κολεξιόν KarmaFLOWer ; γιατί επέλεξες αυτό το όνομα για την κολεξιόν σου;

Όπως έχετε παρατηρήσει σε προηγούμενες προσωπικές συλλογές, έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στους ασπρόμαυρους συνδυασμούς και αυτή τη φορά έχω προσθέσει περισσότερα χρώματα . Αυτή η δύσκολη στιγμή, είχε θετική επίδραση σε μένα και σχεδιαστικά, επομένως «ξέσπασα» με χρώμα !


Εξ’ ου και το όνομα της συλλογής μου «karmaFLOWer» που σημαίνει «λουλούδι του κάρμα» με moto «karma flows like a flower» και ερμηνεύεται ως «το κάρμα ρέει σαν ένα λουλούδι» .

Πιστεύω στο κάρμα και στη συνεχή ροή του και εντυπωσιάζομαι από το πόσο έντονα επηρεάζει την εξέλιξή του, η δική μας αντιμετώπιση .

Οι περισσότεροι το φοβούνται γιατί δεν το καταλαβαίνουν.

Εγώ προτείνω να το αγκαλιάσουμε και να χορέψουμε μαζί του .



Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr

Η Τόνια Σωτηροπούλου στη Μύκονο με ένα μαγιό που ήταν πολύ λίγο για κείνη…

Δείτε τι έχει μέσα η βαλίτσα των διακοπών της Σταματίνας Τσιμτσιλή (Βίντεο)

Εσπαντρίγια και γυρισμένο ρεβέρ: Περάστε έξω κύριε.