Κάτια Ταραμπάνκο: «Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία και σταμάτησα να τιμωρώ τον εαυτό μου»

Κάνει νέα αρχή και μιλάει για τη σχέση της που δεν μάθαμε ποτέ

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

Κάθε συνάντηση μαζί της έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού πάντα θα βρει έναν καινούριο στόχο για να κατακτήσει. Η Κάτια Ταραμπάνκο σημειώνει, ωστόσο, στο youweekly.gr πως αυτή η συνεχής υπερδιέγερση δεν είχε μόνο θετικές πλευρές, αλλά και ένα βαρύ φορτίο που την έστειλε στο κατώφλι του ψυχολόγου. Σε μία αποκλειστική συνέντευξη και φωτογράφιση η νεαρή ηθοποιός αποκαλύπτει πως αυτό ήταν το ωραιότερο δώρο που έκανε στον εαυτό της και το συστήνει σε όσους φέρουν κάποιο αντίστοιχο βάρος.

Εμφανίζεται αλλαγμένη, πιο ώριμη και δεν φταίει ο έρωτας, παρότι δηλώνει για πρώτη φορά ότι υπήρξε σύντροφος στη ζωή της τα τελευταία χρόνια, τον οποίο και δεν γνωρίσαμε ποτέ! Πάντως η Κάτια Ταραμπάνκο είναι ελεύθερη αυτήν την περίοδο και επικεντρώνεται στις πρόβες της για τη νέα παράσταση στο πλευρό του δασκάλου της, ηθοποιού-σκηνοθέτη, Ιάκωβου Μυλωνά, με τον οποίο συνεργαζόταν και φέτος, ενώ νιώθει ευγνώμων πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στην υποκριτική που αγάπησε από παιδί.

Η εξομολόγηση της Κάτιας Ταραμπάνκο στο youweekly.gr

Κάτια Ταραμπάνκο youweekly

Τους προηγούμενους μήνες συμμετείχες στην παράσταση «Ή μ' εμένα ή με καμία». Πώς προέκυψε αυτό;

Έκανα μαθήματα στη σχολή του Ιακώβου Μυλωνά, και φτιάξαμε μαζί ένα βίντεο, με τη σκηνή «Στάσου Μύγδαλα» σε νέα βερσιόν, που πήγε καλά σε views. Έτσι ο Ιάκωβος μου πρότεινε να είμαστε μαζί και στην παράσταση, που έχει γράψει ο ίδιος, τη σκηνοθετούσε και συμμετείχε, μαζί με τον Σπύρο Μπιμπίλα. Προκειμένου να είναι όλα έτοιμα, έθεσα «βέτο» να κάνουμε πρόβες κάθε μέρα, γιατί με φόβιζε το θέατρο. Στην κάμερα μπορείς να κάνεις ένα σαρδάμ και να ξαναπάς από την αρχή, στο θέατρο πας μέχρι το χειροκρότημα -και αν πέσει είναι καλά... Ο κόσμος που ανακαλύπτω δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Τι αποκόμισες από την εν λόγω εμπειρία;

Με βοήθησε πολύ να βελτιώσω την άρθρωση και την προφορά μου, που είχα θέμα επειδή γεννήθηκα στην Ουκρανία. Επίσης με βοήθησε στην εκφραστικότητα, γιατί είχα πολλές εναλλαγές, υποδυόμουν μια εμμονική κοπέλα που φτάνει στον φόνο. Τη μία γέλαγα, την άλλη έτριζα τα δόντια μου, άλλαζα ανά ατάκα. Γενικά μου έδωσε περισσότερα εφόδια για την υποκριτική που πάντα ήθελα να κάνω και παράλληλα είναι μία κωμωδία που περνάει πολύ επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα.

Κάτια Ταραμπάνκο youweekly

  • Τοπ και φούστα, Same Old New
  • Καπέλο, Anna Tavoularidi
  • Δερμάτινη χειροποίητη τσάντα, Bonendis, bonendis.gr
  • Δερμάτινες πλατφόρμες, Oh! My sandals
  • Κοσμήματα από χρυσό κ14 με ημιπολύτιμες πέτρες, Krinaki Handmade Jewelry, krinaki.com

Πολλές γυναίκες δολοφονήθηκαν από ανθρώπους που είπαν «Ή μ' εμένα ή με κανέναν». Σε άγγιξαν οι ιστορίες των γυναικοκτονιών που είδαμε;

Σε μεγάλο βαθμό, και προσπάθησα να αναλογιστεί κάθε θεατής αν έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο για να φύγει το συντομότερο ή να σκεφτεί μήπως είναι και ο ίδιος εμμονικός, έστω και λίγο. Συγκεκριμένα θυμάμαι μία γυναίκα που με πλησίασε μετά την παράσταση και μου έλεγε “Ήμουν έτσι ακριβώς, πριν από χρόνια. Προφανώς άλλαξα”. Την ίδια στιγμή συμμετείχαμε σε κοινωνικές δράσεις με τον Ιάκωβο και τον Σπύρο, τραγουδήσαμε ενάντια στη βία κατά των γυναικών στο Σύνταγμα, όπου μας αγκάλιασε το κοινό.

Είπες ποτέ σε κάποιον «Ή με εμένα ή με καμία»;

Όχι γιατί το βίωσα σε νεαρή ηλικία, είχα μία σχέση με πολύ έντονη ζήλια και κτητικότητα. Δεν διήρκεσε πάνω από 3-4 μήνες, αλλά είχε ακραίες καταστάσεις και άλλαξε την τροπή της τότε ζωής μου. Εμένα δεν μου περνάει καν απ' το μυαλό να πω κάτι τέτοιο, δεν θα ήθελα να είμαι με έναν άνθρωπο επειδή με φοβάται ή τον απειλώ. Άμα δεν θέλεις, υπάρχουν χιλιάδες εκεί έξω!

Μέχρι πού έφταναν αυτές οι ακραίες συμπεριφορές;

Έφτασε μέχρι να χάσω μια πολύ σημαντική δουλειά, γιατί απειλήθηκα -δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Σίγουρα υπήρχε φόβος από την πλευρά μου και δεν είχα πολλά περιθώρια στις κινήσεις μου. Το πλήρωσα πολύ ακριβά και συνεχίζω να το πληρώνω μέχρι σήμερα, όταν θυμάμαι αυτές τις στιγμές, αλλά πήρα τα μαθήματά μου και πλέον ξεχωρίζω εκείνους τους ανθρώπους. Μακριά και αγαπημένοι! Με τον συγκεκριμένο έχουμε μία τυπική επικοινωνία, γιατί κατάλαβε το λάθος του, αλλά υπάρχει απόσταση πια.

Κάτια Ταραμπάνκο youweekly

  • Φόρεμα, We Coss
  • Πέδιλα, Adam’s Shoes, Sandy.s
  • Κοσμήματα, Jools, joolsilver.gr

Ποια σημάδια αναγνώρισες στις επόμενες σχέσεις σου, για να αρχίσεις να «ξεκόβεις»;

Απ' το πιο απλό: «Τι είναι αυτό που θα φορέσεις, μήπως να βάλεις κάτι άλλο;». Άμα δεχτείς κάτι τέτοιο, μετά θα υπάρχει εξέλιξη... Μετά μου μιλάνε για τη δουλειά μου και ρωτάνε «Γιατί να φωτογραφηθείς με μαγιό». Εφόσον με γνώρισες και πάταγες καρδούλα σε τέτοιες φωτογραφίες, δεν έχεις δικαίωμα να μου πεις πώς θα ποζάρω, είτε είναι με μαγιό, είτε με μαντίλα, είτε με το άρωμά μου και μόνο. Πια δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Όταν ακούω κάτι τέτοιο, γελάω και λέω «Καλή τύχη».

Αυτές οι εμπειρίες σε έκαναν πιο επιφυλακτική;

Πιο επιλεκτική θα πω. Πάντα έμπαινα σε μία σχέση, επαγγελματική ή φιλική, με το αίσθημα της απόλυτης εμπιστοσύνης, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Πλέον έχω γίνει καχύποπτη, προσέχω πολύ την καρδούλα μου και την ψυχή μου, και κυρίως σε ποιον δίνω τον χρόνο μου, γιατί δεν θέλω να τον σπαταλάω. Περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο κύκλος μου, μιλάω με χιλιάδες, αλλά δεν θα δώσω πάτημα σε όλους.

Σου λείπει κάτι από την αθωότητα που είχες τότε;

Ακριβώς αυτό που λες, η παιδικότητα να εμπιστεύεσαι τον άλλον και να πιστεύεις ότι εφόσον δεν του κάνεις κακό, δεν θα σε βλάψει. Με ενοχλεί πολύ να ακολουθούμε διαφορετικούς δρόμους και να μαθαίνω ότι μιλάει άσχημα για εμένα, στο τέλος βγαίνω ο βλάκας της υπόθεσης. Σαν χαρακτήρας είχα δυσκολία στην επικοινωνία, δεν μίλαγα γιατί πίστευα ότι ο άλλος θα συνειδητοποιήσει από μόνος το λάθος του και θα σταματήσει. Μέχρι που έκανα «μπαμ», οπότε έχανα και το δίκιο μου. Πλέον έχω μάθει να μιλάω.

Κάτια Ταραμπάνκο youweekly

  • Νυχτικό και ασορτί ρόμπα, Giota Homewear, giota-homewear.gr
  • Κοσμήματα από χρυσό κ14 με ημιπολύτιμες πέτρες, Krinaki Handmade Jewelry, krinaki.com

Αν γυρνούσες στην εποχή που συστήθηκες για πρώτη φορά στο κοινό, έχοντας πάρει αυτά τα μαθήματα, θα αλλάζεις πράγματα στη συμπεριφορά σου;

Όλα όσα έγιναν τότε, ειδικά την πρώτη πενταετία, με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Πλέον νιώθω πολύ δυνατή, κατ' αρχάς έχω το δικό μου σπίτι, είμαι αυτόνομη και νιώθω περήφανη που όλο αυτό το έχω καταφέρει με τη δουλειά μου. Δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα. Ίσως στην εποχή του GNTM, όταν σχολιάζαμε η μια την άλλη μετά από 12 ώρες φωτογραφίσεων, δεν θα έβαζα τελείες για να μην γίνει κοπτοραπτική.

Δεν θα άλλαζα αυτά που έλεγα, απλά θα έβλεπε καλύτερα ο κόσμος πώς σχολιάζω για να γλιτώσω το σοκ που έπαθα όταν βγήκα και η μισή Ελλάδα με σιχαινόταν ή μου εύχονταν καρκίνο. Αλλά και πάλι έμαθα. Ενώ ήμουν ο ίδιος άνθρωπος, όταν άνοιξα το κινητό μου μετά από έξι μήνες στο GNTM αντίκρισα ένα τεράστιο κύμα μίσους και όταν το άνοιξα μετά από 4 εβδομάδες στο Survivor, ο κόσμος είχε γυρίσει 180 μοίρες και με υποστήριζε.

Μίλησες για κοπτοραπτική στο GNTM, αλλά μήπως ήσουν κι εσύ διαφορετικός άνθρωπος;

Ήμουν σίγουρα αντιδραστική και θυμωμένη, γιατί έβλεπα κορίτσια που θέλανε να γίνουν GNTM και μου έρχονταν στη φωτογράφιση χωρίς να ξέρουν τα βασικά που τους φώναζε η Ζενεβιέβ: «Νύχια περιποιημένα, λουσμένες και με εσώρουχα χωρίς ραφές». Αυτά είναι 3 βασικά πράγματα για ένα μοντέλο, πόσο μάλλον για κάποια που δηλώνει πως αυτό είναι το όνειρο της. Όταν έβλεπα να γίνονται αίσχη στην καθαριότητα στο σπίτι, αλλά και στην προσωπική τους υγιεινή, με έπαιρνε το παράπονο και... έδινα πόνο. Έβλεπα ότι πήγαν εκεί για να περάσουν καλά και θύμωνα επειδή το είχα πάρει πολύ στα σοβαρά.

Αν μπορούσες να διαγράψεις μια στιγμή από την τηλεοπτική σου καριέρα ποια θα ήταν αυτή;

Θα διέγραφα σίγουρα πολλά κομμάτια της προσωπικής μου ζωής. Όταν ήμουν μικρή και ερωτευμένη, το απογείωνα, έκανα βεβιασμένες δηλώσεις. Σκεφτόμουν ότι εφόσον ήμουν χαρούμενη, γιατί να μη χαρεί και ο κόσμος μαζί μου; Έλα, όμως, που σκεφτόμουν λάθος, γιατί έδινα μια πιο «ανάλαφρη» εικόνα. Και αυτό ήταν ένα μάθημα, γιατί τα τελευταία δύο χρόνια δεν ξέρετε με ποιον βγαίνω. Ήμουν ένα χρόνο σε σχέση και δεν το μάθατε ποτέ γιατί το προστάτευσα καλά. Πλέον είμαι ελεύθερη.

Κάτια Ταραμπάνκο youweekly

Χαρακτήρισες τους άνδρες που πέρασαν από τη ζωή σου «Survivors». Για ποιο λόγο;

Αρχικά το είπα χαριτολογώντας, ωστόσο επειδή ξεκίνησα συνεδρίες με ψυχολόγο και διαγνώστηκα επίσημα με ΔΕΠΥ (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητα), θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω «Survivors», γιατί ήμουν μονίμως στην τσίτα και με άντεχαν. Μίλαγα στον ύπνο μου, σηκωνόμουν και χόρευα, ήμουν μονίμως σε υπερδιέγερση... Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να κουράζει έναν σύντροφο. Βελτιώθηκα αρκετά από τότε, αν και έχω περιθώρια ακόμα.

Τι σε οδήγησε να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία;

Με είχε κουράσει ο ρυθμός της ζωής μου. Έκανα πολλά πράγματα που έμεναν ανολοκλήρωτα και είχα έντονες μεταπτώσεις στην ψυχολογία μου, επειδή τα ζούσα όλα στο κόκκινο. Οπότε αποφάσισα να το ψάξω. Σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ψυχοθεραπεία, αφού είναι όλα στο μυαλό μας και θα λυνόταν το πρόβλημα με ενδοσκόπηση. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Με βοήθησε πολύ ότι ο γιατρός μου τα εξήγησε με την κατάλληλη ορολογία και άρχισα να αναλύω την κατάσταση πιο επιστημονικά. Πλέον έβαλα σε μια τάξη τη ζωή μου και έφυγε ένα τεράστιο βάρος από την ψυχούλα μου.

Αγάπησες περισσότερο τον εαυτό σου μέσα από αυτή τη διαδικασία;

Πάρα πολύ. Τον αποδέχτηκα, τον άκουσα, σταμάτησα να με τιμωρώ. Πριν ξεκινήσω ψυχοθεραπεία πίστευα ότι κάνω κάτι λάθος, έλεγα στον εαυτό μου «Είσαι άχρηστη», με έριχνα σε κατάθλιψη και άσχημα τριπάκια. Ετεροπροσδιοριζόμουν σε μεγάλο βαθμό, ζούσα από τους άλλους. Τώρα ζω μόνο από μένα, με αγκαλιάζω, με αγαπώ και χτίζω πράγματα.

Για πολύ καιρό συζητάγαμε για τα προσωπικά σου. Τώρα η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο στα επαγγελματικά σου. Πιστεύεις ότι μπορεί να επέλθει ισορροπία;

Είμαι Ζυγός, άρα ευελπιστώ να έρθει η ισορροπία στη ζωή μου. Πιστεύω ότι θα γίνει, αλλά προς το παρόν δεν βιάζομαι να βρω έναν άνθρωπο. Είναι στα σχέδιά μου, γιατί κοντεύουμε και τα -άντα, θέλω να κάνω παιδάκια και θα μου άρεσε να έχω μικρή διαφορά ηλικίας μαζί τους, όπως έχει η μαμά μου μ' εμένα. Πρώτα, ωστόσο, θέλω να πατήσω πιο γερά στα πόδια μου.

Κάτια Ταραμπάνκο youweekly

  • Κιμονό και ζώνη, Anna Tavoularidi

Επαγγελματικά ετοιμάζεις κάτι καινούριο;

Την δεύτερη παράσταση με τον Ιάκωβο Μυλωνά, στο θέατρο Αλκμήνη από τις 19 Οκτωβρίου, που είναι κοντά στα γενέθλιά μου (21/10). Το καλοκαιράκι θα κάνουμε πρόβες για τη συνέχεια αυτής της μαγικής περιόδου που ζω, ενώ ταυτόχρονα έχω γίνει ενοχλητική στα τηλέφωνα των casting directors προκειμένου να κάνω κάποιο δοκιμαστικό.

  • Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης
  • Styling: Έλενα Οικονόμου
  • Μακιγιάζ : Εύα Ζαχαριάδου
  • Χτένισμα : Βαγγέλης Ηλιάδης

Special thanks στο κτήμα Δικαιούλια (Κοντράτση Ζακύνθου 61, Κορωπί 194 00) για την ευγενική φιλοξενία