Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το ναυάγιο στο Αγαθονήσι - "Θήλαζα το βρέφος μου όταν βουλιάξαμε"

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το ναυάγιο στο Αγαθονήσι -

Άκαρπες είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα βυθίστηκε ξύλινο σκάφος με μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Το ξύλινο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες και πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και σε αυτό, σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, επέβαιναν συνολικά 21 άτομα. Διαβάστε παρακάτω...

Από τα 16 θύματα, δύο είναι γυναίκες, επτά άνδρες και επτά παιδιά (τέσσερα αγόρια, δύο κορίτσια και ένα βρέφος κορίτσι), ενώ τρεις από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους, δύο γυναίκες και ένας άνδρας κατάφεραν να βγουν σώοι σε παραλία του Αγαθονησίου.

Δείτε ακόμη: «Είμαστε θύματα ενδοοικογενειακής βίας»: Δε θέλουν να επιστρέψουν σπίτι τους οι δύο αδερφές από το Δήλεσι!

Οι σοροί των άτυχων μεταναστών και προσφύγων αλλά και οι τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου με σκάφος του λιμενικού σώματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ - ΔΥΤΗΣ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

«Εγώ όταν πήγα αντίκρισα κατευθείαν τα πτώματα έβγαλα δυο τρεις, και έψαχνα εκεί με ένα σκαφάκι που έχω έβλεπα έναν εδώ, ένα παιδί ένα μικρό παιδί, ένα κορίτσι, τι να σας περιγράψω… είναι τραγική η κατάσταση, δεν μπορείς δηλαδή να τα βλέπεις αυτά».

Ο Γιάννης Κανέλλης βρήκε τον έναν από τους τρεις μετανάστες που κατάφεραν να σωθούν. «Αυτός είχε όπως μου είπε είχε τρία παιδιά η γυναίκα του. Ο άνθρωπος είναι τρελαμένος, όταν γύρισα εγώ το πρώτο - πρώτο που βρήκα ήταν το αγοράκι του ένα αγοράκι που είχε, τον ρώταγα τι φόραγε μου είπε, εγώ το βρήκα το παιδί δεν του είπα τίποτα του λέω δεν ξέρω δεν το βρήκα γιατί τι να του πεις του ανθρώπου, μετά βρήκα και τη γυναίκα του μετά ένα νεογέννητο το οποίο δεν βρέθηκε τι να του πεις του ανθρώπου τι να του πεις;»

ΘΗΛΑΖΑ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ

Συγκλονίζει η περιγραφή της μοναδικής γυναίκας που κατάφερε να βγει στην ακτή αφού κολύμπησε ένα μίλι. «Χάλασε η μηχανή καθώς ερχόμασταν προς την Ελλάδα. Εγώ θήλαζα το μωρό μου. Αρχίσαμε να ανησυχούμε και σηκωθήκαμε όρθιοι πάνω στην βάρκα. Σε ελάχιστα λεπτά βρεθήκαμε στο νερό. Το μωρό μου χάθηκε».

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός ψαρά: «Είδα να επιπλέει νεκρή μία έγκυος γυναίκα»

Ανατριχιαστική είναι η μαρτυρία ενός ψαρά για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι όπως την μεταφέρει ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης στο Facebook. Ο ψαράς ανέφερε ότι: «έφτασα πρώτος στο σημείο και είδα ανθρώπους να τους έχει ξεβράσει η θάλασσα στα βράχια. Παραδίπλα είδα να επιπλέει πνιγμένη μια γυναίκα έγκυος και δίπλα της ήταν κι ένα παιδί. Φορούσαν όλοι τους σωσίβια! Μετέφερα με την βάρκα μου 10 άτομα και τους πήγαινα στο σκάφος του λιμενικού που είχε φτάσει στο σημείο του ναυαγίου. Πνίγηκαν 16 και πρέπει να λείπουν άλλοι 2».

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ: «Αυτός που τους έφερε τους πέταξε στη θάλασσα δεν τους έβγαλε στην στεριά, δεν βούλιαξε. Αυτός που βγήκε και μίλαγε αγγλικά με τους ανθρώπους είπε ότι έφτασαν 7 η ώρα και τους πέταξε στην θάλασσα. Βάρκα δεν βρέθηκε δεν υπάρχει βάρκα».

ΟΙ ΡΟΕΣ "ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ" ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ενώ στις έρευνες συμμετείχαν τρία περιπολικά του Λιμενικού, 1 ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο της FRONTEX, η Κανονιοφόρος Αήττητος που πολεμικού Ναυτικού και δύο Ελικόπτερα, και μονάδα υποβρυχίων αποστολών οι Τούρκοι προκλητικότατα εξέδωσαν παράνομη navtex με την οποία δεσμεύουν ολόκληρη την περιοχή.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

3 Σκάφη Λ.Σ

1 ναυαγοσωστικό

1 Κανονιοφόρος Π.Ν

2 Ελικόπτερα

Δύτες

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX

-Στην περιοχή του Ναυαγίου

-Εντός ελληνικών χωρικών υδάτων

-Είχε προηγηθεί Ελληνική ΝΟΤΑΜ

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ

Από την Αρεόπολη που βρίσκεται ο Προκόπης Παυλόπουλος για την επέτειο έναρξης του Απελευθερωτικού αγώνα του 1821 στη Μάνη έστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία.

«Είμαστε πάντοτε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε το χρέος υπεράσπισης έναντι πάντων, των συνόρων, της εδαφικής μας ακεραιότητας της εθνικής μας κυριαρχίας. Τα σύνορά μας τα καθορίζει το διεθνές δίκαιο και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ την ύπαρξη γκρίζων ζωνών».

star.gr